Arogance ministrů i hytlermarketů
RSS

Arogance ministrů i hytlermarketů



VIDLÁK
Tak nám náš teolog ministr zemědělství Marek Výborný zjistil překvapivou věc… obchodní řetězce v novém roce rozhodně nezlevní, ale naopak zdraží a žádné snížení sazby DPH na potraviny na tom nic nezmění. Při tiskovce byl Marek Výborný evidentně rozladěný a já jsem konečně pochopil, proč si Fiala naše Lid(l)ovce drží v koalici. Nechává je vyžrat to nejhorší. Zdeněk Nekula to nevydržel a rezignoval… a když jsem teď viděl Výborného, tak ten k tomu nemá daleko. Aneb, když ti končí politická kariéra pro neschopnost, nemůžeš s tím vůbec nic udělat a ještě pohřbíváš i poslední žalostné zbytky stranických preferencí.




A premiér tě ještě dorazí kontrolním nákupem nutelly…
Do toho producenti potravin, tváří v tvář likvidaci svého oboru, začínají dostávat odvahu a tu a tam ukážou, jak vypadají marže v hytlermarketech. Mrkev producent prodal do marketu za 9,30 Kč/kg a na pultě se objevila za 27,90 Kč/kg . Nedávno také ukazovali nějaký sýr, který šel do hytlermarketu za dvacku a prodával se pak za padesát. Toho jsme se od neviditelné ruky trhu dočkali. Ale hlavně že žádný ministr nemůže určovat ceny… pro věc trhu není žádná cizí oběť dost velká.
Aneb, to je tak, když tvrdíte, že osm velkých obchodních řetězců, kteří navíc ještě mají třeba i společného vlastníka, jsou konkurenční tržní prostředí. Oligopol to je! Oligopol!!! Naše vláda samozřejmě neumí ani jedno – neumí nastavit skutečné tržní prostředí… tedy spíš nesmí, Prouza se postará, aby podíly na trhu zůstaly, tak jak jsou. A když už tedy neumí nastavit tržní prostředí, tak se neumí poradit ani s těmi naprosto lichvářskými maržemi, proti kterým jsou poskytovatelé krátkodobých půjček naprostí žabaři.
Mimochodem – právě lichvářské půjčky zařídily, že u nás existují významné výjimky z obchodního tajemství. V dnešní tržní a svobodné době má i Otík Rákosník nezadatelné lidské právo podepsat půjčku s dvacetiprocentním úrokem a zničujícími pokutami, díky čemuž hladce přijde o chalupu po nebožce mamince. A tak, aby to i Otík pochopil, tak musí přímo na smlouvě vidět, jaký ten úrok doopravdy je, jaká je RPSN, jakou provizi z toho má zprostředkovatel od Providentu, atd, atd. Prostě aby i člověk mdlého rozumu měl před lichvářem alespoň trochu šanci.
Znovu opakuji svojí tezi… proč tohle nejde i u hytlermarketů? U Providentů, Kamali a podobných šmejdů to šlo. Ano, trvalo to, i aktivisti se zapojili, dodnes to není úplně v pořádku, ale alespoň se to dostalo pod kontrolu. Když to šlo u poskytovatelů půjček, proč by to nešlo i s markety? Máme tu oligopol velkých obchodních řetězců, tak je nejvyšší čas se k nim chovat jako k oligopolu. A prosím, až tu bude opravdu tržní prostředí, alespoň jako v Polsku, pak bude možné se spolehnout na henten volný trh, který nastaví nejlepší ceny.
Mimochodem, víte, proč hytlermarkety od příštího roku zase zdraží? Protože by jinak nesplnily plán a jejich vedení by nedostalo pravidelné (a velmi vysoké) odměny. Tyhle plány se pochopitelně nestanovují tady u nás. To udělá centrála kdesi v západní Evropě. Tržby v maloobchodě klesají… už dlouhé měsíce. Jak máte splnit plán a dostat prémie na nové BMW, když klesají tržby a lepší to nebude?
Musíte z každé koruny tržeb vydojit větší zisk.
To už tady přece jednou bylo, ne? Takhle jsme se dopracovali k ceně kubíku vody z vodovodu ze dvou korun na dnešních šedesát. Veolia si vzala vodu a chtěla zisk. Tak zdražila. Lidi zaplatili, ale začali šetřit. Spotřebovali méně vody. To by nešlo, to by se nesplnil plán zisku. Tak se zase voda zdražila. Lidi opět zaplatili a opět snížili spotřebu. Zase se jim voda zdražila a lidi to zase nepochopili a zase snížili spotřebu. Princip Veolia… To je také v podstatě oligopol. Tak nějak si nevybíráte, od koho budete vodu odebírat. Prostě k vám vede trubka z vodárny a jinak to nejde.
Stejné je to i s elektřinou. Přes všechny kecy o distributorech, přenosových soustavách a podobně, pořád je to hodně moc spotřebitelů a několik málo elektráren s jedním společným dispečinkem. A jen Otíka Rákosníka můžete přesvědčit o tom, že je to zdravé, konkurenční a tržní prostředí. Normální člověk by takovém blábolu podlehnout neměl.
Takže si to shrneme… Hytlermarkety zdraží, protože klesají tržby a tak musejí svůj lichvářský byznys učinit ještě víc lichvářským, protože jinak by české vedení nedostalo kvartální odměny a nekoupilo by si za ně něco opuletního. Odměny jsou tak velké, že stojí za to, angažovat Tomáše Prouzu a jeho melody boys a dát mu tolik peněz, aby byl důležitější než ministr Výborný (což není zas tak obtížné).
Nečekejte, že by některý z manažerů Kauflandu přemýšlel makroekonomicky. Jako třeba, že jestli to takhle bude pokračovat, tak by mohla zvítězit myšlenka, že trh je blbost a nejlepší bude zavést zase plánované hospodářství. Vyměním jeden socialismus s frontami na banány za kapitalismus s předraženými potravinami… Správný manažer Kauflandu totiž volí Markétu Pekarovou Adamovou a nutně potřebuje nové Rolexky a na takové blbosti, jako že lidi žijí v bídě, na to nemá čas. Kdyby se líp učili, mohli být přece také manažery v Kauflandu. Kupecké počty jsou jasné, jestliže lidi utrácejí míň, tak jim musím zdražit, abych já měl pořád stejně.
Všimněte si, že přesně takhle to dělá i Stanjura. Mzdy se propadly, to znamená, že se propadl výběr daní, to znamená, že máme míň a přitom chceme kupovat stíhačky. Tak prostě zvedneme daně. Lidi to samozřejmě zase nepochopí, budou utrácet zase míň, protože jediná alternativa je půjčka na lichvářský úrok, kde si ve smlouvě přesně přečtou, jakou mají RPSN… a výběr daní zase klesne. Dáme si další konsolidační balíček, lidi zase nepochopí, že s menšími výplatami mají utrácet víc… takže se zase na daních vybere míň… stačíte mě sledovat?
Největší průser této země není to, že jsme naletěli Blyštivému Péťovi, největší průser je to, že není nikdo, kdo by to uměl zastavit. Největší průser je, že je tu tak málo odvahy, aby všichni sborem zařvali, že král je nahý. Statečných je pořád jen hrstka a typicky po česku – ti, co jsou stateční, ti spolehlivě nejsou v žádné funkci, kde by ta statečnost k něčemu byla. Naopak ve funkcích sedí konformní zbabělci, kteří by obětovali vlastní babičku, jen aby měli kvartální odměny.
Takže znovu říkám: Maloobchod není žádné tržní prostředí, ale oligopol a podle toho je třeba s ním zacházet . Pro začátek třeba tak, že budou odhaleny a zviditelněny ty lichvářské marže a celá ta zlodějna se ukáže v plné kráse, aby ji každý viděl stejně dobře, jako vidí, jak moc vás obírají při půjčování peněz. Obchodní řetězce jsou prostě hytlermarkety a lepší označení si nezaslouží. Až u nás budou ceny potravin při stejných daních stejné jako v Polsku, můžeme se bavit o tržním prostředí, ale do té doby je zapotřebí bič a hůl.
A to netáhlo, Výborného, odvolejte, nejlépe s celým ministerstvem zemědělství. Nic se nezmění, ale nebudeme alespoň platit ansámbl zbytečných úředníků, náměstků a nejzbytečnějšího ministra, který spolu se svým premiérem dokázal pouze pojmenovat neradostnou skutečnost, ale nedokáže s ní nic udělat. A vůbec bych se nezlobil, kdyby Tomáš Prouza náhle zmizel neznámo kam.
Lidovcům blahopřeju k pádu pod jedno procento preferencí. Zbyteční ministři = zbytečná strana. Budete potřebovat korespondenční volbu, abyste měli alespoň nulu. Když jsem včera při slyšení v poslanecké sněmovně viděl, jak se Výborný vysmívá před plným sálem panu Ládovi, který ještě věřil, že s vládou se dá mluvit… tak vedle volební urny bude muset být ještě jedna, aby vaši bývalí voliči měli kam zvracet. Na Raptor TV je přenos ze slyšení té petice. Ale bacha, je to jen pro silné nervy. Taková arogance se hned tak nevidí. Normálně se s nimi mluvit nedá, je nejvyšší čas, aby na Prahu vyjely traktory.

 
Vidlák

The post Arogance ministrů i hytlermarketů first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden