Nezpůsobilost pilota se stává kritickým problémem v letectví
RSS

Nezpůsobilost pilota se stává kritickým problémem v letectví


Nikdy v historii letectví nenastala situace, která by byla srovnatelná s tou současnou. Razantně roste počet pilotů, kteří kolabují za letu či během mezipřistání, případně na letišti.
Jde o velmi podobný případ, jaký lze vidět i u sportovců, kteří v posledních letech kolabují mnohem častěji než kdy jindy. A jde o dosud zdravé, většinou i mladé lidi.
Jenže u pilotů jde nejen o jejich životy, ale také o životy pasažérů a ostatních členů posádky letadla. Nicméně zdravotní kontroly zřejmě nejsou dostatečné, když se v příliš velkém počtu případů nepodařilo zabránit danému pilotovi, aby nastoupil do služby.
Nyní se podařilo dát dohromady seznam dalších takových kolapsů za poslední tři měsíce – tedy od září do listopadu (údaje z předchozích měsíců jste mohli najít v jiných článcích).
Na seznamu nemusí být zdaleka všechny případy kolapsů pilotů, jde jen o ty, o kterých se psalo. Otázka je, kolik dalších pilotů zkolabovalo ve volném čase, aniž by se to objevilo v médiích…
Nedávné případy nezpůsobilosti nebo úmrtí pilota za poslední 3 měsíce:
29. listopadu 2023 – Let American Airlines AA755 (Boeing 787) CDG-PHL, z Paříže, Francie, do Philadelphie, PA, USA.  Pilot dostal záchvat a zkolaboval!
Pilot utrpěl záchvat, při kterém mu ztuhly nohy a záda a těsně před přistáním upadl pod pedály. Kapitán okamžitě převzal řízení letu a nedošlo k žádnému zásahu do řízení letadla.
Náhradnímu pilotovi, který musel být při přistání v kokpitu, se podařilo odstranit pilota, který byl v bezvědomí.
Jedná se již o čtvrtý kolaps pilota během dvou týdnů!!!
26. listopadu 2023 – Let Ryanairu FR-3472 (LTN-RZE) z Londýna – Luton, Spojené království, do Rzeszow, Polsko – jeden z pilotů se stal neschopným, letoun byl odkloněn do Krakova a bezpečně přistál. Na letadlo už čekala sanitka. Pilotovi byla poskytnuta lékařská pomoc.
20. listopadu 2023 – Let Air Transat TS-186 (YYZ-PUJ) z kanadského Toronta do Punta Cana v Dominikánské republice – pilot zkolaboval a byl nahrazen osobním pilotem.
16. listopadu 2023 – Smrt pilota Air India – 37letý pilot Air India kapitán Himanil Kumar utrpěl zástavu srdce během tréninku na mezinárodním letišti Indiry Gandhiové v Dillí.
30. října 2023 – Let Jet2 LS-1711 (MAN-DLM) Manchester, Spojené království, do Dalamanu, Turecko – První důstojník zkolaboval, pilot odklonil letadlo do Budapešti a bezpečně přistál.
18. října 2023 – Smrt pilota Austrian Airlines – 43letý Christian Zimmerebner, pilot AUA Austrian Airlines a člen horské záchranné služby Dorfgastein, náhle zemřel 18. října 2023 na „vážnou nemoc.“
24. září 2023 – Let OS-188 (STR-VIE) společnosti Austrian Airlines ze Stuttgartu do Vídně – Kapitán zkolaboval a první důstojník převzal řízení letadla.
23. září 2023 – Smrt pilota Alaska Airlines – 37letý kapitán Eric McRae náhle zemřel ve svém hotelovém pokoji během mezipřistání. Měl ráno odletět.
22. září 2023 – Let Delta DL-291 (CDG-LAX) Paříž – Los Angeles – pilot se stal neschopným, byl převezen do kabiny do péče, letoun byl odkloněn do Minneapolis, pilot byl převezen do nemocnice.
Některé starší záznamy o kolapsech najdete například zde , zde , zde nebo zde .
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 0 Průměrně: 0 ]







Článek Nezpůsobilost pilota se stává kritickým problémem v letectví se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden