Vláda: Fialovo fialové řešení ekonomiky
RSS

Vláda: Fialovo fialové řešení ekonomiky



JAN BARTOŇ
Fialová barva vzniká smísením barev primárních – červené a modré. Naše vláda vedená modrou ODS nabízí řešení s hodně červeným obsahem a vzniká tak fialová Fialova politika.


Tak nám naši pracovití a předření lékaři, kteří nechtějí sloužit plno přesčasů a chtějí pouze dodržovat zákoník práce, vyměkli. Přesčasy už jim nevadí, když jim premiér Petr Fiala zařídil růst platů o tisíce – a těm nejlepším až o 15000 tisíc. Ti nejlepší, to jsou lékaři s atestací – jednoduché, že.
Pozoruhodným jevem tohoto řešení je to, že se na něm podílí pouze jediná zdravotní pojišťovna. Jsem jako důchodce jejím klientem, stát „za mě“ platí pojištění, a ještě musí můj zaměstnavatel platit pojištění další, protože jsem stále zaměstnaný. Tedy, tak zvané „pojištění“ je financování systému, kterému se říká „průběžný“ – tj. pracující platí a většina starších generací pojištění čerpá v nemocnicích a u lékaře.
Konec protestů lékařů je tak důkazem toho, že o přesčasy nešlo ani omylem a šlo a stále jde jen a jenom o peníze. Nedivím se, že všechny pojišťovny mimo VZP se na takovém „řešení“ odmítají podílet a žádné smlouvy o tom, že peníze půjdou na platy lékařů nechystají.Navíc, toto “řešení” samozřejmě likviduje investice do přístrojového vybavení nemocnic a nepřímo tak ohrožuje zdraví těch, kteří jsou na této technice závislí. Dokonce část představenstva VZP s tímto “řešením” nesouhlasí- i zde tedy jsou ještě slušní lidé.
Adept TOP 09 na kandidátku pro eurovolby Miroslav Kalousek je tvrdým kritikem takovéto vládní politiky a k ukončené stávce lékařů prohlásil mimo jiné i toto:  „ Já bych si přál, kdyby vláda mluvila  velmi upřímně, aby některé věci, které se jí nepodařilo domluvit nebo udělat, prostě férově přiznala a řekla: ‚Tohle se nám nepodařilo, uděláme to příště,‘“ řekl Kalousek. Zmínil, že se kabinetu premiéra Fialy podařilo zvládnout třeba uprchlickou krizi po ruské invazi na Ukrajinu nebo si zachovat „úctyhodnou pozici v zahraniční politice“. „Ona se má čím chlubit, ale mě jako jejího voliče trochu uráží, když se té vládě objektivně něco nepodaří a ona mi tvrdí, že se jí to podařilo,“ pokračoval exministr financí. Tento přístup kabinetu ubližuje, je přesvědčen Kalousek. „Umím počítat a bohužel umí počítat i spousta voličů vlády. Ti tak zjistí, že ta propaganda není úplně pravdivá, a to si myslím, že vládě hodně ubližuje,“ uvedl Kalousek s tím, že „propaganda vlády je často mimo“. Vládu rovněž zkritizoval za z jeho pohledu neodpovědné hospodaření. Vyčítá jí zejména deficit státního rozpočtu, který je pro příští rok schválený se schodkem 252 miliard korun. Podle Kalouska by však deficit nakonec mohl být ještě podstatně vyšší, konkrétně deficitní hospodaření vlády odhaduje na 270 miliard.
Nicméně, Kalousek se opět vyjádřil i tak, že stávající opozice by byla ještě mnohem horší. Že by změna způsobená možnou kandidaturou do europarlamentu? Popravdě, není mi jasné, proč Kalousek do europarlamentu chce. Hospodaření EU jede totiž ve stejně fialovém duchu jako hospodaření české vlády a ti, kdo s tím něco chtějí dělat, dokonce i upřímně, pak jenom konstatují, že „na to není doba“.
Předsedkyně Evropské komise byla na zasedání v Dubaji, které se týkalo vlivu vypouštění kysličníku uhličitého do atmosféry na klima, prohlásila, že světové emise tohoto „škodlivého“ plynu musí dosáhnout v roce 2025 maxima. Přitom jen v roce 2023 vzrostou celosvětově o 1,1 %.  Celosvětové emise oxidu uhličitého  v letošním roce stoupnou o 1,1 procenta v porovnání s rokem 2022. Podle agentury AP to vyplývá ze zveřejněné studie mezinárodní iniciativy vědců Global Carbon Project, která mapuje globální uhlíkové emise.  Hlavním tahounem tohoto nárůstu je Čína, Indie a letecká doprava. Emise v Číně se oproti loňsku zvýšily o 458 milionů tun, v Indii o 233 milionů tun a emise z letecké dopravy o 145 milionů tun. Mimo Indii a Čínu se emise naopak snížily, celkově o 419 milionů tun. Největší pokles zaznamenala Evropa, a to o 205 milionů tun, tedy o osm procent. Spojené státy snížily emise o 154 milionů tun, přičemž pokles zde byl viditelný hlavně u uhlí. Emise z ropy a zemního plynu naopak mírně vzrostly.
Jak to chce vrchní komisařka EU udělat, aby emise od roku 2025 začaly klesat, nevíme . Asi ví něco, co my ne. Jedno však víme jistě. To, co EU a USA uspoří s velkými náklady, bohatě nahradí Čína a Indie, a ještě něco přibude. Těším se, až europoslanec Kalousek zvedne svůj varovný prst a řekne – tak ne. Nebo to schválí?? A o katastrofální “imigrační” politice EU darmo mluvit. Komisařka pro “bezpečnost” varuje před nebezpečím terorismu v předvánočním čase. To znamená, že ti, kteří se na tomto stavu podepsali dnes “varuji”. Obávám se, že Kalousek nic nezmění a bude opět jenom hlasitým kritikem bez jakéhokoliv vlivu. To ale může zůstat doma a nemusí se do Bruselu vůbec obtěžovat.
 

Jan Bartoň

The post Vláda: Fialovo fialové řešení ekonomiky first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden