O kolik si od ledna připlatíme za jídlo?
RSS

O kolik si od ledna připlatíme za jídlo?


PZ
Ekonom a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza vysvětlil důvody, které povedou v příštím roce k nárůstu cen za potraviny. Pro české domácnosti to nejsou vůbec hezké vyhlídky.

Potraviny by měly i po snížení DPH příští rok podražit. V pořadu Impulsy Honzy Benešovského vysvětlil důvody pro zdražování prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Stojí za tím ceny energií, ale i konsolidační balíček. Prouza prozradil, které položky ze supermarketů od nového roku zdraží nejvíce.
„Pokud bude dodavatel potravinu v lednu dodávat za stejnou cenu, za jakou ji dodával v prosinci, tak ta potravina bude levnější právě o nižší DPH. Jenomže tady je řada velkých českých potravinářů, kteří nám poslali nové ceníky od ledna, a tam řada potravin zdražuje o pět až deset procent. Takže logicky ty věci půjdou proti sobě. Nižší DPH a proti tomu výrazné zdražení některých dodavatelů,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza v pořadu Impulsy Honzy Benešovského.
Podle Tomáše Prouzy budou dodavatelé zdražovat primárně kvůli cenám energií.
„Potravinářství je energeticky hodně náročný byznys,“ prohlásil Prouza s tím, že současně s energiemi budou dodavatelé zdražovat i kvůli mnoha věcem vyplývajícím z konsolidačního balíčku.
„Vyšší daně, zdražení práce omezením práce na dohody, zdražení mýtného,“ vysvětlil Prouza s tím, že těch důvodů je tam relativně hodně.
„Myslím, že to vláda tušila a proto mluvila o snížené DPH,“ uvedl dále Prouza.
Od nového roku podraží nápoje kvůli vyšší DPH. Vyšší DPH má být i na kojeneckou stravu. Z dodavatelských cen lze nejvyšší zdražení pozorovat u mléčných produktů.
Během pořadu přišla řeč i na nedávný nákup premiéra Petra Fialy (ODS) v Německu a porovnávání ceny i gramáže některých výrobků. Prouza nicméně odmítl, že by potraviny byly v České republice dražší než v zahraničí.
„Když se podíváte na srovnání čísel Eurostatu, tak Česko má pořád šesté nejlevnější potraviny v Evropě,“ prohlásil Prouza s tím, že náskok před Českem má Polsko.
Ve srovnání s okolními zeměmi vidí Prouza hlavní problém v tom, že Česká republika má výrazně nejvyšší DPH na potraviny.
„V Německu je to 7 %. V Česku je to pořád ještě 15 %. Nakonec i ten nákup premiéra Fialy – z těch zhruba 60 korun cenového rozdílu, 35 korun z těch 60 šlo právě na úkor nižší DPH na potraviny v Německu,“ uvedl k výši DPH a rozdílu cen ekonom a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

prvnizpravy.cz

The post O kolik si od ledna připlatíme za jídlo? first appeared on .


Nejčtenější za týden