Nová zpráva o klimatu: Evropě možná hrozí doba ledová
RSS

Nová zpráva o klimatu: Evropě možná hrozí doba ledová


Nová zpráva o klimatu varuje, že Země brzy překročí nebezpečné kritické body. Jeden z nich by mohl v Evropě vyvolat dobu ledovou. (Foto: Flickr)









Země je na pokraji překročení několika nebezpečných bodů zvratu. Vyplývá to z nové vědecké zprávy. Zlomové body popisují změny, které by mohly nastat během několika málo let a mít obrovský dopad na lidstvo.



Pět bodů zvratu se blíží



Tim Lenton je profesorem klimatických změn na Exeterské univerzitě. Je autorem této zprávy. Lenton varuje: „Již nyní jsme na pokraji překročení pěti nebezpečných bodů zvratu.“




Vaše uhlíková stopa je lež. Budete překvapeni, kdo nám ji prodal

Hrozí drastické změny: „Ztráta některých rozsáhlých oblastí ledu, narušení cirkulace severního Atlantiku, které ovlivní klima v Evropě, kde se nacházíme, a ztráta velkých oblastí věčně zmrzlé půdy, která přispěje ke globálnímu oteplování a vyvolá zánik korálových útesů, které živí půl miliardy lidí.“



Evropu možná čeká doba ledová



Překročení bodů zvratu však neohrožuje pouze korálové útesy a tropické lesy. Změny v oceánské cirkulaci v Atlantiku by mohly mít významný dopad na klima v Evropě.



„Jako britský a evropský občan se nejvíce obávám bodu zvratu, který ovlivní subpolární gyr v severním Atlantiku, “ říká Lenton.




USA se zavázaly, že odstaví všechny uhelné elektrárny

„ Když se naposledy změnil, vedlo to k malé době ledové v Evropě,“ dodává vědec. Evropská populace není připravena na náhlou změnu na mnohem sezónnější klima.



Změna subpolárního víru by přinesla mnohem chladnější a sněhovější zimy a teplejší léta, zkrátila by vegetační období pro plodiny o několik měsíců a způsobila by výrazné narušení dodávek vody, varuje Lenton.



Každá malá změna klimatu se počítá



Aby se zabránilo nevratnému překročení těchto zlomových bodů, je důležitá každá malá změna klimatu. Zprávy, jako je ta profesora Lentona, jsou naléhavým varovným signálem.



Zdroj: euronews.com




Předseda COP28 Al Jaber se tvrdě ohradil proti zákazu fosilních paliv

Článek Nová zpráva o klimatu: Evropě možná hrozí doba ledová se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden