Planeta (není) v nebezpečí
RSS

Planeta (není) v nebezpečí


LIBOR ČÍHAL
V Čechách se musí propagandou nabarvit i předpověď počasí, musíme si prý zvyknout na teplotní výkyvy, komentuje český mainstream teplejší počasí, které se předvídá pro příští týden. Jakoby v minulosti v prosinci jen mrzlo a kvetl máj, komunisty zatím nenapadlo mainstreamu kontrovat reklamou na své minulé vládnutí, kdy v zimě mrzlo bez teplotních výkyvů. Intenzívnější, i když méně podlá než v Česku, je mainstreamová propaganda klimatickým změnám ve Spolkové republice. Články si konkurují miliony padlých na oltáři klimatických změn, mainstreamem nejvíc aplaudovaní odborníci klimatu jdou do miliard. Podle sobotního Tagesspiegelu v oblastech Perského zálivu už tak narostla průměrná teplota, že obyvatelstvo je přímo ohroženo na životě, úmrtí se očekávají v nejbližší době. Redaktor cituje jednoho profesora, který spočítal, že při nárůstu průměrné teploty o jeden a půl stupně bude ohrožena polovina planety. Na optimističtějších stránkách těch samých novin se potřebuje tří stupňový růst, aby to ohrozilo život půl miliardy lidí. Tento týden intenzita Jobových zvěstí spojených s růstem teplotního průměru nebere konce. Dr. Tremblay od Lékařů bez hranic tvrdí, když nezabije člověka teplotní režim, pak to bude určitě rozmnožený hmyz a s tím spojené choroby. Kromě malárie a horečky dengue, horka změní přenosovou dynamiku infekčních chorob. Statistiky zemřelých dr. Tremblaye jsou řádově jinde než miliony a miliardy velkých mainstreamových specialistů na změnu klimatu, cituje WHO, kde se mluví o čtvrt milionu mrtvých na planetě každý rok až do roku 2050.
Mnoho lidí v EU těžce popudí fakt, že planetě nic nehrozí, ale je to tak. Nositel Nobelovy ceny za fyziku 2022 John Clauser to prohlásil na konferenci o klimatu v Baltimore. Své vystoupení začal oznámením: “Dobrá zpráva, žádná klimatická krize neexistuje, planeta žádnému nebezpečí nečelí…” Jeho prohlášení má velký smysl obzvlášť v kontextu probíhající konference OSN COP28 o změnách klimatu v Dubaji. Clauser řekl v létě na vystoupení v Koreji: “Svět, kde dnes žijeme, je plný desinformace, je na každém z nás, abychom soudili, musíme rozlišovat pravdu vycházející z přesných pozorováních od fikce.” Podle Clausera planeta čelí závažným problémům, ale klimatický to není. Velmi reálným problémem je nasycení a zajištění slušného životního standardu světové populaci a s tím asociovaná energetická krize.
OSN proklamovala redukování produkce uhlí, ropy a plynu a ztrojnásobení kapacity obnovitelných zdrojů. Je absurdní, že konkrétní kroky se budou diskutovat v zemi, která patří k největším producentům ropy, v Arabských Emirátech, prezidentem konference OSN je ministr průmyslu sultán Al-Jaber, jinak výkonný ředitel ADNOC, největší firmy světa zabývající se fosilními zdroji. Ovšem Evropan si už zvykl na paradoxy a nekonsistentnosti evropskounijní klimatické politiky, velká část evropské populace uvěřila, že zastavit klimatický holokaust je nejvyšším morálním imperativem. V Evropě větrné elektrárny likvidují ptactvo a hyzdí krajinu, přírodní prostředí mění solární panely a na druhé straně se subvencují opatření na zachování biologické rozmanitosti.
Výsledkem této politiky jsou rostoucí náklady na energetické zdroje, které povyšují cenu elektřiny do likvidační úrovně pro řadu průmyslových odvětví.
Uprostřed těchto dnes už rezignovaně akceptovaných klimatických nesmyslů a nesrovnalostí prohlášení nobelisty Clausera způsobilo poplach mezi klimatickými veličinami. Ve Washington Post varují, že fyzik zneužívá prominentního jména, aby zaséval zmatek a dezinformaci. Noviny ho tvrdě kritizují, protože se distancuje od zavedené klimatické ortodoxie.
The post Planeta (není) v nebezpečí first appeared on .


Nejčtenější za týden