Rozvrátí Miroslav Kalousek eurokandidátku SPOLU?
RSS

Rozvrátí Miroslav Kalousek eurokandidátku SPOLU?



JOSEF NOŽIČKA
Svým rozhodnutím kandidovat do Evropského parlamentu způsobil Miroslav Kalousek mnohým politikům z koalice SPOLU nečekané trauma.

Poté, co se premiérovi a předsedovi ODS Petru Fialovi přes odpor části spolustraníků přece jen podařilo prosadit, aby i do evropských voleb v příštím roce kandidovaly ODS, TOP 09 a KDU-ČSL společně, nečekané trauma způsobil politikům z koalice SPOLU Miroslav Kalousek. Čestný předseda TOP 09 a bývalý ministr financí totiž před 14 dny veřejně oznámil, že se chce ucházet o místo europoslance na kandidátce SPOLU.



Naplnily se tak předpovědi těch, kteří tipovali, že byť se Miroslav Kalousek v lednu 2021 vzdal svého poslaneckého mandátu a po dlouhých 22 letech ve Sněmovně skončil, tento zkušený politický matador bez vrcholné politiky dlouhou dobu nevydrží. A jelikož má bývalý ministr financí ve své straně stále řadu příznivců, jeho nominaci na eurokandidátku koalice SPOLU kromě předchozích návrhů z některých regionů podpořil v tomto týdnu i vlivný pražský výbor TOP 09 (viz odkaz  zde ).
Zatímco Miroslav Kalousek byl tímto velmi potěšen, mnozí jiní politici z toho příliš velkou radost nemají. Jak je totiž psáno například v článku  zde , lídři ODS a KDU-ČSL pro evropské volby na jednu stranu prohlašují, že se nechtějí míchat do toho, koho si TOP 09 na kandidátku navrhne, ale zároveň shodně naznačují, že nápad mít na ní Miroslava Kalouska jim nepřijde vůbec dobrý a pro koalici SPOLU prospěšný. Je to patrné například ze slov současného lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského, který v narážce na Kalouskovu kandidaturu prohlásil: “Osobně jsem přesvědčený, že kandidátka SPOLU musí být týmovým dílem lidí, kteří chtějí za tuto značku bojovat.”
Co se pak týká premiéra Petra Fialy, ten včera dokonce prohlásil, že si Kalouska na kandidátce SPOLU “nedovede představit” . A i samotná předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se staví ke kandidatuře čestného předsedy TOP 09 dost rezervovaně, když nedávno prohlásila, že nechápe, proč by měl Kalousek do Evropského parlamentu kandidovat (viz odkaz  zde ).
Pokud by i přes tato nesouhlasná stanoviska výkonný výbor TOP 09 Kalouskovu kandidaturu schválil, mohlo by to v rámci koalice SPOLU způsobit dost velké rozbroje. I když by totiž byl bývalý ministr financí zapsán na kandidátce až na některém zadním místě, vzhledem k jeho popularitě by se mohlo stát, že by se na úkor některého jiného politika, toužícího po téměř 250 tisícovém měsíčním příjmu po dobu pěti let i řadě dalších výhod, dostal do Bruselu on. Nehledě na to, že Miroslava Kalouska řada vrcholných politiků z koalice SPOLU nemusí i proto, že v médiích velmi často a bez servítek kritizuje současnou Fialovu vládu.
Teoreticky se tak může stát, že eurokandidátka, na které by společně byli například euroskeptik Alexandr Vondra z ODS a “eurohujer” Luděk Niedermayer z TOP 09, nakonec vůbec nevznikne. A byť Miroslav Kalousek nikdy nepatřil k mým oblíbencům, pokud by k něčemu takovému došlo, tak bych to od něj považoval za záslužný počin.
 


Josef Nožička

The post Rozvrátí Miroslav Kalousek eurokandidátku SPOLU? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden