Íránský ministr zahraničí: Hamás a Hizbaláh velmi snadno získávají zbraně na černém trhu na Ukrajině
RSS

Íránský ministr zahraničí: Hamás a Hizbaláh velmi snadno získávají zbraně na černém trhu na Ukrajině


Již asi půl roku po vypuknutí konfliktu na Ukrajině se objevily informace o tom, že pouze 30% západních zbraní končí na frontě, celých 70% údajně mizí neznámo kde.
Od samého začátku však bylo jasné, že značná část z těchto zbraní končí u evropských a asijských islámských bojůvek, nicméně – jak bylo před časem potvrzeno – některé z těchto zbraní byly nalezeny i u džihádistů až v oblasti subsaharské Afriky .
V oblasti Blízkého východu mají poměrně snadný přístup hned ke 2 různým zdrojům západních zbraní: jedním je Afghánistán, kde prchající americká vojska ponechala obrovský arzenál všech druhů munice, ale i ohromné množství hotovosti v dolarech.
Dalším relativně nedalekým zdrojem západních zbraní je samozřejmě i Ukrajina, což není nijak nová informace, neboť před časem i původ části zbraní Hamásu potvrdili i jeho bojovníci.
Nyní přichází tatáž informace přímo z íránské vlády .
Íránský ministr zahraničí Hossein Amir Abdollahian vydal několik překvapivých poznámek, v nichž tvrdí, že libanonský Hizballáh a Hamás se sídlem v Gaze si mohou obstarat další zbraně, kdykoli budou chtít, s využitím prosperujícího černého trhu se zbraněmi na Ukrajině.
Naznačil, že se to již děje, když v pondělí hovořil na konferenci v Dauhá.
Zašel tak daleko, že řekl, že tyto skupiny, které USA zařadily na seznam teroristických organizací, mohou „snadno a bez velkého úsilí“ získat na Ukrajině vše, co potřebují.
Ruská státní média tlumočí slova íránského nejvyššího diplomata :
„Víte, v minulosti – a chci k vám být naprosto upřímný – jsme Hizballáhu, Hamásu a Islámskému džihádu poskytovali všechny druhy podpory, přičemž jsme brali v úvahu mezinárodní právo a podmínky konfrontace s okupantem (což znamená Izrael – TASS),“ řekl Abdollahian na fóru v Dauhá, když odpovídal na otázku ohledně podpory těchto organizací ze strany Teheránu.
Tehdy řekl:  „Pokud se mě zeptáte, kde mohou získat zbraně, pak jedním z černých trhů, kde je mohou získat, je Ukrajina .“
Řekl to, jako by naznačoval, že Teherán nemusí v tuto chvíli nabízet skupinám tolik podpory, vzhledem k obrovskému a pokračujícímu šíření zbraní ve východní Evropě.
Abdollahian pokračoval v popisu, když prozradil že „ velmi snadno, bez velkého úsilí, mohou na Ukrajině získat vše, co potřebují.“
Tato slova také mohla být načasována tak, aby vnesla více kontroverze do americké domácí politiky, protože republikáni v Kongresu dosud odmítali podepsat Bidenem požadovaných 106 miliard dolarů na obranné fondy, především na války na Ukrajině a v Izraeli.
Mezi hlavní stížnosti Republikánů na politiku Bílého domu vůči Ukrajině patří  nedostatek zodpovědnosti , pokud jde o sledování zbraní a amerických dodávek do Kyjeva.
Dokonce i  zpráva generálního inspektora  ministerstva obrany zjistila, že zbraně dodávané  Západem putovaly ke zločineckým gangům a válečným šmelinářům . Některé zprávy zjistily, že zbraně se šíří mimo zemi.
Ukrajina zůstává jedním z nejzkorumpovanějších států na světě.
Je tedy zcela pravděpodobné, že Hamás nebo Hizballáh by se v určitém okamžiku mohly dostat k takovým zbraním, které se dostaly na černý trh v Evropě. Je velmi pravděpodobné, že je to již realita, která je v souladu s Abdollahianovými slovy.
A nakonec je třeba připomenout, že ukrajinské zbraně zřejmě končí především v rukou evropských džihádistů.
Lze předpokládat, že v Evropě jsou již nyní „Alláhovi vojáci“ velmi slušně vyzbrojeni, což zřejmě v obohacovaných zemích během relativně krátké doby (tipuji max. 2-3 roky) poznají…


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 0 Průměrně: 0 ]







Článek Íránský ministr zahraničí: Hamás a Hizbaláh velmi snadno získávají zbraně na černém trhu na Ukrajině se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden