Boj o Ukrajinu od klávesnic kompů
RSS

Boj o Ukrajinu od klávesnic kompů


MARIE DIVIŠOVÁ

Největší ukrajinský mobilní operátor Kyivstar se v úterý stal obětí rozsáhlého hackerského útoku, který způsobil výpadky mobilního a internetového spojení. Útočníkům se podařilo částečně zničit IT infrastrukturu firmy. Provoz se nepodařilo obnovit ani po 36 hodinách.



Klientům nejenom nejde telefonovat a připojit se na internet. Na systém největšího ukrajinského operátora je navíc napojeno také mnoho firem, obchodů a aplikací, včetně některých supermarketů a bank. V nich nyní nejde platit kartami ani mobilními aplikacemi a dokonce nefungují ani mnohé bankomaty. Všichni teď na Ukrajině horečnatě shánějí hotovost.
Ať žije IT závislost.
Zásek si připsalo také Německo. U soudu se právě projednává špionský skandál. Rusku se podařilo nasadit do německé zahraniční vojenské rozvědky BND svého špiona. Takže když se loni podařilo německé rozvědce nabourat se do systému komunikace ruské armády a wagnerovců na Ukrajině, špion o tom dal vědět do Moskvy. A wagnerovci několik měsíců krmili německé rozvědčíky všelikými fejky. Pak ta spousta nesmyslů byla Němcům podezřelá a pochopili, že mají záškodníka ve svých vlastních řadách, zapátrali a krtka objevili. Teď stojí před soudem i se svým dalším společníkem, ale moc se toho neví, bo jednání je částečně utajené.
Špionem je jeden z ruských Němců, kteří emigrovali s rodiči ze SSSR do Německa na základě náboru, který prováděla spolková vláda v SSSR na konci osmdesátých roků. SSSR tehdy umožňoval svým cizojazyčným občanům, aby se odstěhovali do zahraničí. Tehdy se do Německa ze SSSR přestěhovalo téměř 2 miliony lidí s německými a židovskými kořeny, stěhování pokračovalo i v devadesátých letech z nástupnických států, většina přesídlenců byla z Kazachstánu. Německé osídlení v Rusku vzniklo už v carských dobách, na úrodnou černozem se tehdy stěhovali chudí lidé jak z Německa, tak z Rakousko-Uherska. Západní Německo si přistěhovalectvím ze Sovětského Svazu tehdy řešilo svoje problémy s nízkou porodností, ze SSSR získávali vysoce kvalifikované specialisty – inženýry, lékaře …
Jak přes kopírák kauza Sorge – to byl také Němec, narozený v carském Rusku, který se s rodiči odstěhoval do Německa a pak se stal jedním z nejznámějších rozvědčíků v nacistickém Německu, který se propracoval až na německé velvyslanectví v Japonsku, odkud pravidelně informoval Moskvu.


 

Marie Divišová

The post Boj o Ukrajinu od klávesnic kompů first appeared on .


Nejčtenější za týden