Britská ARIA inspirovaná DARPA zkoumá, jak ovládat počasí
RSS

Britská ARIA inspirovaná DARPA zkoumá, jak ovládat počasí


Ovládání počasí není žádnou převratnou novinkou, poprvé byla manipulace počasí vyzkoušena již v roce 1916 , tedy před více než 100 lety. Později docházelo na tomto poli k dalšímu vývoji, takže již někdy v 60. letech byly schopnosti manipulace s počasím na docela slušné úrovni.
Lze předpokládat, že v současné době je již pokrok v této oblasti velmi daleko, jen se o tom příliš nemluví, aby lidstvo nemělo tušení o tom, za čím stojí příroda a za čím geoinženýring.
Nicméně přesto se již k těmto manipulacím občas některá země přizná, jako aktuálně Velká Británie, která samozřejmě tvrdí, že tento výzkum je uplatněn „v zájmu klimatu.“
Prostřednictvím své Agentury pro pokročilý výzkum a vynálezy (ARIA) Spojené království zkoumá, jak ovládat počasí pomocí technologie a geoinženýrství.
Minulý týden zveřejnila britská výzkumná agentura inspirovaná DARPA  příležitostný vesmírný dokument s názvem „ Řízení našeho klimatu a počasí prostřednictvím odpovědného inženýrství ,“ jehož autorem je programový ředitel ARIA Mark Symes.
V části „základní přesvědčení,“ která je základem této výzkumné příležitosti, Symes píše:
„Prostřednictvím pečlivě zvážených technických řešení může být nakonec možné aktivně a zodpovědně řídit klima a počasí v regionálním i globálním měřítku.“
Pokud jde o metody řízení počasí, Symes cituje studie, které zahrnují:


Blokování slunce jako potenciální prostředek k ochlazení globální teploty pevniny.


Techniky řízení slunečního záření (SRM) , které odrážejí malé procento slunečního světla a tepla zpět do vesmíru.


Zmenšování mraků , což by teoreticky umožnilo uniknout většímu množství dlouhovlnného záření do vesmíru.


Symes věří, že by mohl být financován jeden nebo více programů z jeho dokumentu o příležitostech pro vesmír, který, jak říká, bude časem aktualizován.
Dne 6. prosince publikovala ARIA  Q&A  se Symesem a generálním ředitelem ARIA Ilanem Gurem, kde rozvedli nejnovější výzkumnou příležitost.
Oba se shodli, že dekarbonizace a politika nulového uhlíku je nejdůležitější pro řešení změny klimatu.
Nicméně, Symes tvrdil, že:
„I kdybychom zítra přestali spalovat fosilní paliva a do atmosféry se nedostalo více CO₂ z lidské činnosti, svět by se nadále oteploval kvůli CO₂, který už je v atmosféře.“
Gur řekl, že chce slyšet od vědců a inženýrů o tom, jak bychom mohli zodpovědně zasahovat do klimatických a meteorologických systémů a zároveň varoval, že experimenty klimatického inženýrství nemohou být prováděny bez základní vědy, která by je podporovala.
„Měli bychom si také uvědomit, že technologická schopnost a touha zasahovat do klimatických a meteorologických systémů po celém světě roste,“ řekl Gur a dodal:
„Existuje riziko, že budou provedeny experimenty klimatického inženýrství, ale bez fundamentální vědy, která by je podpořila.“
„Velká Británie má jedinečnou pozici k tomu, aby posílila naše chápání těchto přístupů směrem k rámci pro odpovědný přístup k jejich vývoji a používání,“ uzavřel generální ředitel ARIA.
Agentura Spojeného království pro pokročilý výzkum a vynálezy jmenovala už v září svou první kohortu osmi programových ředitelů .
V té době se Symes ptal:

Dokážeme vyvinout schopnost ovládat počasí a klima na regionální a globální úrovni, zmírnit nebo zamezit hurikánům, suchům, záplavám a vlnám veder?
Jaké jsou možnosti aktivního chlazení Země a jak můžeme zlepšit naše zpětnovazební smyčky monitorování – měření – předvídání, abychom identifikovali nejzodpovědnější rozhodnutí?

Nyní se Symes ptá :
„Existují technologie, které by nám umožnily zasáhnout v kratším časovém horizontu, abychom se vyhnuli katastrofickým bodům zvratu a zmírnili extrémní jevy počasí, jako jsou povodně nebo hurikány, které se s rostoucí globální teplotou jen zhoršují?“
ARIA je nerezortní veřejný orgán, sponzorovaný britským ministerstvem vědy, inovací a technologií, který se vydává za agenturu pro financování výzkumu a vývoje vytvořenou s cílem odhalit vědecké a technologické průlomy, které by mohly být přínosem pro každého tím, že umožňuje vědcům dosáhnout na hranici možného.
Loni v září zakládající generální ředitel Ilan Gur o ARIA řekl:
  „Z hlediska politiky byla ARIA  inspirována DARPA – financující organizací v USA, která skutečně katalyzovala celé nové oblasti, jako je výpočetní technika a internet a technologie GPS a nejnověji mRNA .“
Dříve byl Gur ředitelem americké agentury Advanced Research Projects Agency for Energy (ARPA-E) a kromě toho, že byl ve Schmidt Futures Innovation Fellow, je také zakladatelem Activate.org, organizace se sídlem v USA, která dává vědcům pravomoci, aby uvedli na trh převratný výzkum.
 
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 1 Průměrně: 5 ]







Článek Britská ARIA inspirovaná DARPA zkoumá, jak ovládat počasí se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden