A kdo se omluví?
RSS

A kdo se omluví?


MONIKA ČÍRTKOVÁ
Ráno jsem si v podcastu 5.59 na Seznam Zprávách poslechla rozhovor s novinářkou Petrou Procházkovou, která se právě vrátila z Ukrajiny. Z obsahu rozhovoru soudím, že už to lze říkat: Západ na Ukrajině prohrál. V zemi vládne skepse, ochota narukovat do armády klesá, dodávky západních zbraní se opožďují, finanční pomoc, na které je Ukrajina plně závislá, se snižuje, spory v ukrajinském vedení nabývají na síle a lidé už chápou, že otázka Krymu je spíše na desetiletí, než na roky.
To je vskutku překvapení. To vážně nikdo, kdo má minimální znalosti historie a debaklový konec naší slavné mise v Afghánistánu nestrávil v kómatu, nemohl čekat.
Tedy, podle mne to není až taková prohra, jak to bude nyní prezentováno.
Rusko naprosto nedosáhlo původních cílů, neuchvátilo celou Ukrajinu, muselo vyklidit rozsáhlé oblasti, které chtělo obsadit. Také se ukázalo, že na přímý konflikt s NATO nyní rozhodně nemá sílu a vzniklé rány si bude lízat ještě dlouho.
Ovšem to mi připomnělo, že se blíží roční výročí zveřejnění výzvy k jednání o míru, jejíž hlavní tváří byl Matěj Stropnický.
Kdyby bylo této a dalších podobných západních výzev tehdy uposlechnuto, jaké ohromné hodnoty by se ušetřily! Kolik hrobů by nepřibylo, kolik mužů by se mohlo vrátit ke svým rodinám, kolik munice by nebylo vystříleno, kolik domů by nebylo zničeno, kolik peněz by mohlo být utraceno pro lidi a nikoliv proti nim!
Nerealistické představy o možnostech vojenského řešení a nedospělé snění o tom, že snad lze dosáhnout úplné porážky a rozpadu Ruska (ano, to si skutečně někteří mysleli) si vybraly krutou daň.
Jsme tam, kde jsme byli před rokem. Jenže před rokem se k jednacímu stolu mohlo zasednout s perspektivou, že když mírové rozhovory zkrachují, pořád je v záloze ta protiofenziva. Teď už nemá Ukrajina v ruce nic.
Matěj to říkal.
Kolaborant jeden.
 

FB

The post A kdo se omluví? first appeared on .


Nejčtenější za týden