Užiteční idioti projektu Nerůst, kterým se smějeme na sítích, se ve skutečnosti smějí nám: Platíme je totiž z daní
RSS

Užiteční idioti projektu Nerůst, kterým se smějeme na sítích, se ve skutečnosti smějí nám: Platíme je totiž z daní


Sociální sítě zaplavily drsně ironické komentáře k fotografii, na které čichá s orgastickým výrazem v obličeji k pivoňce paní Eva Macková, pracovnice na květinové farmě a „nerůstová investorka“. Ne, není to fake. A ano, tuhle libůstku fakt platíme všichni.


Marek Stoniš
Publikováno 18/12/2023
Doba čtení   2   min.

 





„Měla jsem velké finanční přebytky, ale také úzkost z kapitalismu. Díky spoření s nerůstem už přebytky nemám,“ říká květinová investorka nerůstu Macková. Její kecy by pravděpodobně porazily nejednoho burziána na Wall Streetu.

Ale to není všechno, nerůstový kruh se uzavírá: „Nerůst mi jako směr přemýšlení o světě a hledání východisek pro naše bytí v něm dává v dnešní době krizí smysl jako máloco jiného. Proto už skoro rok pravidelným měsíčním příspěvkem podporuji tým NaZemi, aby mohl svobodně prozkoumávat možnosti nerůstu pro nás pro všechny,“ dodává Eva Macková, která se mi zdá stejně pravděpodobná, jako slavný spokojený (ovšem fiktivní) důchodce z Vysočiny, jenž letos v zimě v reklamě ODS podporoval novelu vlády, která seniorům snížila růst důchodů. Ale na tom nezáleží, stejně tak nemá smysl rozebírat bláboly o „velkých finančních přebytcích“ z práce na květinové farmě nebo pokusit se analyzovat termín „nerůstová investorka“. Důležitá je zmínka o tom, že nerůstová diva na obrázku pravidelně posílá peníze neziskovce NaZemi (tam „odborný tým, zkoumající nerůst a publikující sérií nerůstových reklam, ostatně vznikl) a vybízí tak všechny, kdo mají úzkost z kapitalismu, aby ji následovali.
A jsme doma. Podívejme se, co „nezisková organizace“ NaZemi vlastně dělá a z čeho žije. Poslední výroční zprávu lze dohledat za rok 2021 a je to čtení jen pro opravdu otrlé povahy. Hlavními donátory jsou Evropská unie (jak jinak, ta je v implementaci filozofie nerůstu do hospodářské a ekonomické praxe světovým lídrem), dále Evropské sbory solidarity (neptejte se mě, co to je, ani já to raději nechci vědět), a Technologická agentura ČR, která přispěla neziskovým soudruhům 345 tisíci korunami na projekt Budoucnost práce v nízkouhlíkové ekonomice: Perspektivy spravedlivé transformace české energetiky. Ministerstvo školství jim věnovalo přes 659 tisíc korun na projekt Nakládání s konflikty jako příležitost k posílení demokratických hodnot a přes 5 milionů korun navrch na Školu emancipace. Ministerstvo životního prostředí 178 tisíc korun na Perspektivy klimatické transformace a odpovědné spotřeby ve vzdělávání (papíru, tužek, učitelů? Nevím). A pak následují obvyklí podezřelí, jakými jsou například Norské fondy, které vyhodily 1,088 milionů korun na projekt Když práce nešlechtí (a pak, že nerůstoví experti nemají smysl pro humor).
Až zase narazíte na nerůstovou reklamu a budete se smát, co za tvory v ní vystupují a jaké nesmysly říkají, smích rychle přejde. Dělají to totiž skvěle: Ideologii nerůstu jim financují nejen užiteční idioti, kteří podléhají úzkosti z kapitalismu, ale i ti, kteří jej ctí, díky němu vydělávají peníze a platí našemu nenažranému státu daně.
Ale přemýšlet o světě můžeme s nerůstovou investorkou Evou Mackovou, nebo kdo to vlastně je, společně.
Zdroj






Nejčtenější za týden