Tragédie, která otřásla nejen Českou republikou. Z vyjádření a detailů mrazí
RSS

Tragédie, která otřásla nejen Českou republikou. Z vyjádření a detailů mrazí


HSP
Muž, který zastřelil 14 lidí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze , měl mít podle zdrojů dlouhou zbraň se zaměřovačem.

Podle Aktualne.cz to vyplývá z fotografie, která jej zachytila ​​na galerii budovy fakulty na Náměstí Jana Palacha. Bývalý policejní inspektor a metodik střelecké přípravy Pavel Černý pro zmíněný deník uvedl, že šlo o velmi drahou pušku: „Podle toho, co jsem viděl, šlo o dlouhou zbraň typu AR-15, kalibr 308 Winchester. Tedy s poměrně velkými náboji. A zbraň měla puškohled. “
„Je to luxusní a drahá zbraň, stojí kolem 200 tisíc korun. V České republice to není úplně rarita, ale je to opravdu drahé. Asi jako když si mezi auty vyberete BMW,“ řekl podplukovník ve výslužbě.
Podle Černého však k obsluze takové zbraně při střelbě zblízka není třeba mnoho zkušeností. „Ke střelbě do lidí na takovou vzdálenost nepotřebujete žádný speciální výcvik. Kdyby dělal airsoft nebo střílel ze vzduchovky, tak to zvládne,“ řekl Černý. V České republice je na tuto zbraň zapotřebí zbrojní průkaz.
Policie zatím oficiálně neuvedla, zda vrah při útoku skutečně použil zbraň, která se objevila na fotografiích: „Umím si představit, že v budově střílel z pistole, ne z této pušky. Pokud se zastřelil, tak teoreticky by to mohla být puška, ale to by byl trochu umělecký výkon,“ řekl instruktor.
Policisté potvrdili, že pachatel je držitelem zbraně: „ Zjistili jsme, že je legálním držitelem více střelných zbraní. K jeho minulosti nebylo zjištěno vůbec nic závadného,“ řekl policejní prezident Martin Vondrášek.
Podle dostupných zpráv se vrah zastřelil, ale teprve v momentě, kdy na něj policisté vystřelili.
Pomáhal každý, kdo mohl
Podle Aktuality.sk při policejním zásahu pomohl také český novinář Jiří Forman. Novinář pomohl s evakuací zmatených studentů a poté upoutal i pozornost střelce. Nacházel se na krytém místě, tak se svou pozici snažil využít k tomu, aby vrah nepálil po bezbranných prchajících lidech.
Na videozáznamu kolujícím na internetu jeden muž silným hlasem upozorňuje, co přesně střelec dělá, jeho informace opakuje také policista. Česká média však zjistila, že tento hlas nepatří policistovi, ale je to český novinář Jiří Forman – když se dozvěděl o pátrací akci policie a dorazil k fakultě, pomáhal policistům s evakuací budovy. Potom se pokusil upoutat pozornost střelce.
Mával rukama a křičel: „Hej, ty zm.de! Střílé na mě! Hej, tady jsem!“ Forman chtěl dosáhnout, aby střelec nepálil po lidech, kteří utíkali z fakulty a netušili, kde se nebezpečný člověk nachází.
„Bylo to proto, že jsem se otočil a viděl jsem, že za mnou jsme všichni krytí. A ti lidé, kteří utíkali z fakulty, byli fakt poměrně lehkým terčem. A já na něj křičel, aby střílím mým směrem, protože jsem byl v zákrytu,“ popsal Forman v české televize Nova, rozhovor byl zveřejněn na svém webu Tn.cz.
Novináři se také podařilo upoutat pozornost střelce. „Ano střílel. Ozval se výstřel, který šel naším směrem. My jsme byli krytí. Potom, když se ten střelec odkryl, tak jsme komunikovali s tím policistou, dávali jsme ten popis a říkal jsem tomu policistovi. Pojďme střílet, pojďme ho zaměstnat, ať přestane střílet na ty lidi, kteří utíkají z fakulty, protože ti lidé nevěděli…“řekl.
„A ten policista, klobouk dolů, když viděl volný výhled, bylo to daleko, mohlo to být 70 metrů, tak prostě začal střílet. Ten pachatel evidentně nečekal, že po něm někdo bude střílet a hned po té střelbě se zastřelil,“ popsal Forman závěr události pro českou TV Nova.
Policejní prezident také uvedl, že policisté našli v budově vysoké školy “obrovský arzenál zbraní a munice”.
Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek přednášel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, když útočník spustil v budově palbu. Podle vlastních slov si nejprve myslel, že o patro výše se koná vánoční večírek nebo že tam někdo něco přenáší. ”Pocit bezpečí, kde jsme se pravidelně setkávali se studenty, je najednou pryč,” řekl iDNES.cz.
Útok na Filozofické fakultě v Praze je čtvrtou nejhorší podobnou událostí v Evropě za posledních 15 let . Při nejtragičtější takové střelbě zahynulo 20 lidí plus pachatel v říjnu 2018 v učebně v Kerči.
”Podle informací, které mám od policie, si útočník při příchodu na fakultu přinesl zbraně ve větším kufru,” uvedla pro Českou televizi rektorka Karlovy univerzity Milena Králíčková. Rektorka univerzity Milena Králíčková pro Českou televizi uvedla, že studenti na fakultu běžně přicházejí s velkým zavazadlem. Policejní prezident Martin Vondrášek uvedl, že v budově fakulty se nachází obrovský arzenál zbraní a munice
„Chtěl bych vyjádřit svůj smutek a bezmocný hněv,“ řekl prezident Pavel po zasedání vlády a dodal: „Vyzývám všechny, aby tuto tragickou událost nezneužívali.“.
Útok otřásl světem
Generální tajemník OSN António Guterres byl šokován a zarmoucen zprávou o střelbě na Filozofické fakultě v Praze, zároveň vyjádřil hlubokou soustrast příbuzným obětí a přání, aby se zranění co nejdříve zotavili. „Generální tajemník opětovně vyjadřuje svou plnou solidaritu s českým lidem a vládou,“ uvádí se v prohlášení.
The Associated Pres uvádí vyjádření prezidenta českého policejního sboru: „Vondrášek řekl, že policie se domnívá, že střelec zabil jeho otce dříve ve čtvrtek v jeho rodném městě západně od Prahy a plánoval zabít i sám sebe. Bližší informace neuvedl. Později ve čtvrtek Vondrášek uvedl, že na základě prohlídky jeho domu je střelec podezřelý i ze zabití jiného muže a jeho dvouměsíční dcery 15. prosince v Praze.“
V oficiálním prohlášení Univerzity Karlovy ke střelbě na Filozofické fakultě UK na sociální platformě X se píše: „Vyjadřujeme upřímnou soustrast všem pozůstalým, kteří přišli o své blízké, a naše myšlenky jsou nyní s blízkými těch, kteří nyní bojují o život. Při této příležitosti bychom chtěli vyjádřit také velký vděk všem, kteří přispěli k tomu, aby se zabránilo větším ztrátám na životech. Vedení UK, jakož i vedení Filozofické fakulty UK ve spolupráci s bezpečnostními složkami od prvního momentu řešilo situaci v rámci rychle zřízeného krizového štábu. V Karolinu (Ovocný trh 3, Praha) u fontány, která je typickým místem setkávání studentů a zaměstnanců, bylo zřízeno pietní místo. „
“Míra násilí, která se dnes odehrála na Karlově univerzitě, je pro naši akademickou obec a Českou republiku naprosto nová a šokující,” uvádí se v prohlášení.
„Držme se proto v těchto těžkých chvílích spolu. Prosíme všechny, aby se pokusili zachovat klid a rozvahu, a znovu vyjadřujeme upřímnou soustrast všem, jejichž srdce zlomila ztráta blízkých. V těchto těžkých chvílích jsme s vámi všemi a velmi pěkně vám děkujeme za vaši dosavadní i budoucí podporu,“ stojí v prohlášení univerzity.
Podle Aktualne.cz je útok na fakultu nejhorší v historii České republiky. V roce 2008 střelec zavraždil osm lidí v Uherském Brodě, v roce 2019 útočník z ostravské nemocnice zavraždil šest lidí. Pachatelé v Uherském Brodě a Ostravě stříleli ze zbraní.
„Jde zejména o zdravotnictví, o vzdělávání a o výchovu. I kdyby pachatel z fakulty neměl zbraň, našel bys jiný způsob, jak si vybít vztek a nenávist,“ řekl bývalý policejní inspektor a metodik střelecké přípravy Pavel Černý.
„Vezměme si německého pilota, který v roce 2016 letěl letadlem společnosti Eurowings – absolvoval psychologické testy, prošel jimi a poté úmyslně narazil s letadlem do hory. Nebo vražedkyně Olga Hepnarová, která jako zbraň použila nákladní automobil. Do hlavy člověka prostě nevidíte,“ řekl Černý.
V ČR bude 23. prosince státní smutek k uctění památky obětí.
The post Tragédie, která otřásla nejen Českou republikou. Z vyjádření a detailů mrazí first appeared on .


Nejčtenější za týden