Finsko, Nizozemsko, Kypr a Irsko patřily v roce 2023 mezi země s nejvyšší nadúmrtností v Evropě
RSS

Finsko, Nizozemsko, Kypr a Irsko patřily v roce 2023 mezi země s nejvyšší nadúmrtností v Evropě


I v průměru celé EU je stále vykazována zvýšená nadúmrtnost.  Nicméně mnohé země se snaží tuto skutečnost zastírat nebo bagatelizovat, případně se hledají různé zástupné důvody stavu, který je mnohde nejhorší od 2. světové války.
Jednou ze zemí, kde je zejména nadúmrtnost mladých velmi vysoká, je Irsko. Vzhledem ke stávající situaci tedy nezbývá, než začít (alespoň na oko) vyšetřovat, proč náhle umírá tolik mladých lidí například na rakovinu.
Takzvaní „odborníci“ již  v některých zemích hledají příčinu tohoto problému. Samozřejmě kalkulují s kdečím možným i nemožným, jen na jedno ani nepomyslí.
Experimentální genové injekce samozřejmě podle „odborníků“ za nic nemohou, takže jsou jako „viník“ předem vyloučeny, aniž by se o nich byť jen na moment uvažovalo.
Nové údaje EU z roku 2023 ukazují, že Irsko má i nadále jednu z nejvyšších úmrtností. V říjnu 2023 vykazovalo 17,8 % nadměrnou úmrtnost, což je období, za které se pro Evropský informační panel shromažďují nejnovější údaje.
„V říjnu 2023 se nadúmrtnost v EU nadále lišila. Sedm členských států EU nezaznamenalo žádná další úmrtí. Z 20 členských států EU, které zaznamenaly nadměrné úmrtí, bylo nejvyšší procento ve Finsku (19,8 %), Irsku (17,8 %), Kypru (17,4 %) a Nizozemsku (15,1 %),“   uvedl  Eurostat.
Počet nadměrných úmrtí zaznamenaných v Irsku v roce 2023 trvale patřil k nejhorším ze všech členských států EU, což je výrazně nad průměrem EU, ukazují údaje Eurostatu.
V srpnu činila nadměrná úmrtí v Irsku 21,3 %, poté klesla na 12,7 % v září a poté znovu vzrostla na 17,8 % v říjnu.
Nadměrná úmrtnost v Irsku v červnu činila 13,6 %, což oproti předchozímu měsíci nevykazuje žádný významný pokles a od dubna došlo k nárůstu o více než jeden procentní bod.
Předchozí zprávy ukázaly, že nadměrná úmrtí v Irsku byla 12,2 % v dubnu 2023 a 13,2 % v květnu 2023, což je rovněž výrazně nad průměrem EU (průměr nadměrné úmrtnosti je v EU kolem 4%, prakticky žádnou nadměrnou úmrtnost tradičně nevykazuje Bulharsko a Rumunsko, u nás byla jen velmi mírná nadměrná úmrtnost, kolem 1%).
Komentátoři a lékařští experti navrhli několik možných důvodů vysokého počtu úmrtí, včetně  vlivu sociálního distancování na imunitní systém populace a dopadu dlouhodobých omezení na přístup ke zdravotní péči .
Irští TD vyzvali k prošetření úrovně nadměrných úmrtí, která je v této zemi stále zaznamenávána, přičemž nezávislá TD Mattie McGrath loni v květnu požádala ministra zdravotnictví Stephena Donnellyho, zda by jeho oddělení nechtělo provést šetření trendů a příčin vysokého počtu úmrtí.
Podobně se loni v červenci vůdce Aontú Peadar Tóibín zeptal ministra zdravotnictví, proč nadměrná úmrtnost v Irsku v posledních měsících tak vzrostla.
Vyzval k prošetření příčiny toho, proč v prosinci 2022 bylo v Irsku o 25,4 % více úmrtí, než je průměr za stejný měsíc v letech 2016 až 2019 a poukázal na to, že míra nadměrné úmrtnosti v Irsku byla vyšší než průměr EU za posledních 12 měsíců kromě července 2022.
V říjnu řekl, že jeho strana vyjadřovala vážné obavy z nadměrné úmrtnosti po dobu posledních dvou let.
„Bylo dlouhé období, měsíc po měsíci, kdy byla úmrtnost v tomto státě výrazně nad normálem. Upozorňovali jsme na to prostřednictvím zdejších rozprav, parlamentních otázek a médií. Je velmi frustrující, že vláda v posledních dvou letech nebrala toto téma vůbec vážně.“
V té době John McGuinness, člen Zvláštního výboru pro reakci na Covid-19, řekl, že si všiml, že počet úmrtí je neobvyklý, a proto je nutné to prozkoumat a pokusit se pochopit, co to způsobuje.
Dáilu Kilkenny řekl, že počet mladých lidí, kteří umírají v jeho kraji, ho šokoval.
„Někteří lidé se domnívají, že v současnosti je mnohem více úmrtí než ve srovnání s předchozími lety a normální očekávanou délkou života,“ řekl.
„Připouštím, že máme stále více stárnoucí populaci a to by vysvětlovalo některá čísla. Co mě v mé zemi šokuje, je počet umírajících mladých lidí, počet hlášených případů rakoviny. A jde o různé druhy rakoviny, kterými lidé trpí a které v některých případech vedou ke smrti. Musíme se vzdělávat o tom, co se děje, a musíme se snažit porozumět typům rakoviny a odkud pocházejí,“ řekl.


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 6 Průměrně: 5 ]







Článek Finsko, Nizozemsko, Kypr a Irsko patřily v roce 2023 mezi země s nejvyšší nadúmrtností v Evropě se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden