Za co se omluvil Jiří Kobza?
RSS

Za co se omluvil Jiří Kobza?



JAN SEDLÁČEK
Poslanec Jiří Kobza rozpoutal mediální bouři, když napsal, že šílený vrah Kozák byl “produktem inkluzivního progresivistického školství”.
Ačkoliv se mi v mnoha ohledech nelíbí, jak se SPD chová, musím ocenit, že měl Jiří Kobza odvahu poukázat na správný problém (spíše mi vadí, že tu odvahu pak ztratil a zcela zbytečně se začal omlouvat).  Oba zmíněné směry (inkluze i progresivismus) jsou pro naše školství zhoubné.
Inkluze  výrazně snížila kvalitu našeho školství a dále snížila již tak upadající úroveň vzdělávání. Jak známo, třída se pohybuje “rychlostí nejslabšího kusu”, takže  “inkluzivní” žáci mnohdy dokáží ochromit výuku. Nejlépe to kdosi vystihl bonmotem, že  inkluze byla jako spojit olympiádu s paralympiádou .
Osobně si myslím, že to není jen “nechtěný důsledek” inkluze, ale že to byl záměr: poškodit naše školství a snížit úroveň vzdělanosti. A to se bohužel podařilo. A to i s dalšími důsledky včetně psychických problémů u mladých lidí.
Podobně je to s  progresivismem . Zejména u některých humanitních vysokých škol (včetně FF UK) není výuka objektivní a nestranná, nýbrž se dostala do vleku ideologie progresivismu a tyto školy se stávají “kádrovou líhní” pro Piráty či pro politické (ne)ziskovky parazitující na státních penězích. A samozřejmě vzhledem k tomu, jak je progresivismus odtržen od reality, mohou samozřejmě i zde vznikat psychické problémy, jako je schizofrenie. I zde by se to dalo shrnout bonmotem:  Uši něco slyší, ale oči vidí něco jiného, takže je logické, že nastane zkrat v hlavě.
Jinými slovy:  Kombinace inkluze a progresivismu ve školství může velmi snadno způsobit, že se člověk dostane do psychických problémů, popř. mu přímo přeskočí . Zda to bylo i v případě Kozáka, to už se asi nikdy nedozvíme. Nicméně možné to je a rozhodně by to dávalo smysl.
Kobza tím pádem upozornil na skutečné problémy, které je potřeba řešit. Je nesmysl jej za to očerňovat a podávat na něj žaloby. (A mimochodem, je velmi zajímavé, že štvavá kampaň proti Kobzovi běží právě od progresivistů…)
Na druhou stranu Kobza ukázal, že sice krátkodobě dokáže držet správný kurs, nicméně jakmile na něj někdo zatlačí, tak on uhne. Jeho zbabělá “omluva” to bohužel prokázala. A to je špatně.
Chápu, že ten mediální tlak byl obrovský, nicméně pokud se člověk rozhodne dát na politickou dráhu, musí být připraven tento tlak ustát.  My potřebujeme takové politiky, kteří neuhnou.  Potřebujeme ty, kdo vydrží jakýkoliv mediální tlak a budou si pevně stát za svým.
Takové v naší Poslanecké sněmovně nevidím.
 
Jan Sedláček

The post Za co se omluvil Jiří Kobza? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden