Válka
RSS

Válka



JINDŘICH KULHAVÝ
Možná se Vám zdá, že se v posledním období svět tak nějak zbláznil. Kdysi se říkalo:,,Neber jméno boží do úst nadarmo“. Tím bylo myšleno pravděpodobně asi to, že je třeba šetřit s určitými slovy, pojmy či souslovími, protože jejich používáním dochází k zlehčování jejich významu. Je mnoho takových, u kterých by vyřčení v určité spojitosti mělo mít svou určitou váhu. Jako příklad můžeme uvést například slova láska, víra, stáří, smrt, důvěra, zdraví.
Možná Vás úvod článku trochu zmátnul, ale brzy pochopíte, kam autor míří. V poslední době je velmi často používaným výrazem slovo válka . Přestože samotný význam je už sám o sobě strašidelný, protože vyjadřuje touhu mocných nechat pro své zájmy, nálady a vrtochy umírat jiné, kteří mají z nějakého důvodu podřazené postavení, ten skutečně nejhorší dopad války je ještě mnohem horší. Součástí válek je totiž hlavně a především násilí přinášející nejen mrtvé, ale i těžce zraněné, zmrzačené a psychicky totálně rozložené lidi. Jestliže by měl být lidský život tím nejcennějším, co člověk má, a ve skutečnosti tomu tak i je, pak by si měl uvědomit, že prožít ho v míru, ve zdraví a snad i dostatečně dlouhý je prioritou každého aspoň trochu inteligentního člověka. Válka spojená s bojem o vlastní přežití a směřující k vítězství, které může přinést prospěch jen těm, kteří ji přežili bez následků, a ještě jsou v postavení, kdy jim z nich půjdou bonusy, je pro všechny ostatní kontraproduktivní.
Na sociálních sítích se stávají populárními záběry různě postižených lidí, kteří se perou s osudem. Chybí jim například některá s končetin a oni ukazují, že se s tím dá v pohodě žít, zároveň dostávají lajky. Ve skutečnosti je samozřejmě fajn, že se lidé narození s tělesným handicapem integrují do normálního světa a dokážou se vzepřít osudu, za to mají naši podporu, nicméně se ptáme, proč by měla společnost podobně poškozené lidi systematicky vyrábět. A ve válkách se toto děje. Stačí se podívat na žijící torza účastníků války na východu Ukrajiny, která se vrací z bojů. Nesmíme zapomínat ani na ty, kteří si podobný ,,luxus“ užívali od roku 2014 při ostřelování území obývaném převážně rusky hovořícími obyvateli. Už tehdy byly položeny základy k nynější situaci. Abychom nebyli osočováni z nadržování Rusku, i když pravdou je, že si Ukrajina tak dlouho o zásah říkal, až přišel, podívejme se jinam, kde jsou slyšet zbraně. Izrael řádí v pásmu Gazy, Islámský stát byl teprve nedávno vytlačen ze Sýrie, v části Afriky se střetávají různé nábožensky laděné bojůvky, bojuje se o bezpečnost v Rudém moři, Američané mají za sebou Vietnam, Afganistán, Irák, brousí si zuby na Taiwan, napadnuly Srbsko a doteď v jeho okolí dávají na odiv svou leteckou sílu. No, a poté tu máme lokální střety, jako jsou v Barmě. Tam všude žijí lidé mající rodiny, blízké a strach o ně i o sebe samé.
Mrzačení lidí, změny lidských osudů formou zabíjení, kopání zákopů, pokládání nášlapných min a používání stále zákeřnějších zbraní včetně biologických ohrožujících navíc civilní obyvatelstvo bez ohledu na jeho zainteresovanost v konfliktu jsou prostě ukázkou stinné povahy lidstva. Jestliže v přírodě zaznamenáváme krutost především v boji o přežití a potravu, u lidí se to zvrhnulo v hromadnou likvidaci uměle elitami vytvořených nepřátel bez příčiny v hladu či neschopnosti uživit lidi v určitých lokalitách. Člověk je natolik inteligentní a pracovitý tvor, že by pro něj neměly být problémem jistá solidarita, schopnost pomáhat a učit méně schopné tak, aby se stali soběstačnými tam, kde se narodili. Místo toho se uznávanou normou pro lidstvo staly bohatství, luxus, komerce a ideologie. Ne, kvůli potravinám lidé neumírají, těch je v důsledku lidské práce spojené s přírodou dostatek a jedinou komplikací je potřeba je po té planetě rozvést, ale lidé se vraždí kvůli něčemu úplně jinému.
V poslední době slýcháme slovo válka stále častěji. Nejčastěji ho vyslovují ti, kteří by na frontu nikdy nedorazili. Tedy od čelních politiků, byznysmenů a hlavních ideologů. Nějak jim nedochází, že světový zbrojní arzenál několikanásobně svou silou přesahuje schopnost lidstva a možná i planety přežít. Šance, že by po skončení další světové války museli právě oni zůstat naživu, nepoškození a zároveň by měli koho dále ovládat, je mizivá. Navíc nejmilitantnější je Západ neuvědomující si skutečnou sílu potencionálního nepřítele. Rusové a Číňané rozhodně nestojí proti tomu slavnému Západu osamoceni, protože nadvlády jeho lídra USA už mají dost úplně všichni. Tedy právě až na ty zaříkávače války vzešlé v Evropě z liberalismu, ve světě z pochybných ideologií. Nedejme se zmást snahou odzbrojit civilní obyvatelstvo. Ten důvod není eliminovat šílené střelce na univerzitách (mimochodem dle jistých indicií a jedné z různě prezentovaných teorií šlo o dalšího magora bojícího se ekokonce planety a lidstva), ale o znemožnění občanům postavit se vlastním vládcům a vzít osud do svých rukou. Je poetické vnímat zároveň snahu o odzbrojení občanů a k tomu slyšet nutnost přípravy za pravděpodobnou válku s domnělým nepřítelem.
Jen pro vysvětlení. Každý normální člověk by měl nejdříve bránit sebe, poté blízké, vlastní dům, pozemek, vesnici, město, okres, stát. V tomto pořadí, nikoliv v opačném. Útočná válka je tou poslední variantou, kterou by se kdokoliv měl prezentovat. tou paradoxně ruská speciální operace není, ač je nám tak prezentována, je to totiž avizovaná obranná ace z pohledu rusky hovořících obyvatelů Doněcka, Luhanska a Krymu i celé Ruské federace, bez ní by brzy následoval větší atak v oblasti. Nenechme tedy nikoho brát slovo válka na lehkou váhu, protože umírat pak budou naše děti, případně se budou vracet domů bez rukou, nohou či psychicky podlomení. My přijdeme o vše včetně majetku. To vše pro zcestné zájmy jiných.
Jindřich Kulhavý

The post Válka first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden