Čauky, mňauky aneb pirátská nuda v Brně
RSS

Čauky, mňauky aneb pirátská nuda v Brně



JOSEF NOŽIČKA
S ohledem na to, že Piráti byli za vstup do vládní koalice štědře odměněni třemi ministerskými posty, se nějaká bouře na jejich brněnském sněmu očekávat nedala.


V Brně proběhlo v sobotu Celostátní fórum Pirátů. Podle očekávání na něm obhájil svůj předsednický post Ivan Bartoš, který je v čele České pirátské strany již od roku 2009 (s dvouletou pauzou v období 2014-2016). Určitým překvapením je naopak to, že post prvního místopředsedy Pirátů neobhájil europoslanec Marcel Kolaja a v novém předsednictvu jsou kromě Ivana Bartoše samé ženy (viz odkaz  zde ).
Jak jsem se z některých reportáží na internetu dozvěděl, jako host vystoupil na pirátském celostátním fóru i premiér Petr Fiala , který Piráty ocenil za jejich dosavadní působení ve vládě a dodal, že obě strany v koalici zvládly přečkat během společné „plavby“ silné bouře a věří, že to tak bude pokračovat i nadále (viz odkaz  zde ). Moc nerozumím tomu, o jakých “bouřích” pan premiér hovořil. Jestli snad to, když se Piráti několikrát “rozbouřili” kvůli ministru spravedlnosti Pavlovi Blažkovi z ODS a kvůli jeho srpnové pětihodinové schůzce s bývalým poradcem prezidenta Zemana Martinem Nejedlým v jedné pražské restauraci (kterou Blažek paradoxně zdůvodnil silnou letní bouřkou) a jejich europoslankyně Gregorová vyvolala kvůli tomu vnitrostranické referendum?
To opravdu za žádnou významnou “bouři” nepovažuji, neboť většina hlasujících Pirátů v něm sice vyzvala své čelní stranické představitele, aby ve vládě navrhli Blažkovo odvolání (viz odkaz  zde ), ovšem jak ti, co politiku sledují, jistě vědí, kontraverzní brněnský politik je ministrem spravedlnosti stále. Čelním pirátským představitelům se totiž podle očekávání z vlády odcházet nechtělo, vždyť Česká pirátská strana, mající v současné Poslanecké sněmovně pouhé čtyři poslance (bez kterých by se současná vládní koalice pohodlně obešla) byla za vstup do vlády štědře odměněna třemi ministerskými posty.
S ohledem na tuto matematiku se na sobotním pirátském sněmu ani nějaká bouře, spočívající například v přehodnocení jejich vstupu do vládní koalice, ve které hrají ne druhé, ale spíše páté housle, ani očekávat nedala. A tak jedním z mála vybočení z brněnské nudy byl projev europoslankyně Markéty Gregorové, kandidující na předsednický post proti Ivanu Bartošovi, který zakončila pozdravem “Čauky, mňauky” (tato politička s růžovým přelivem vlasů je totiž nadšenou chovatelkou koček).
Řada lidí sice nad takto rozverným pozdravem asi kroutila hlavou, nicméně je docela možné, že mnozí pirátští delegáti ho naopak ocenili. Gregorová totiž sice Bartoše v předsednické volbě neporazila, nicméně 300 získaných hlasů z celkového počtu 874 hlasujících byl v jejím případě nad očekávání dobrý výsledek. Navíc byla následně zvolena jednou ze čtyř místopředsedkyň strany – jak už jsem zmínil výše, na místopředsednických postech jsou v novém pirátském vedení samé ženy. Což je v případě českých politických stran raritou a tento progresivismus by v budoucnu mohla překonat snad jen strana, která by si do svého vedení zvolila i nějakou nebinární osobu…
 

Josef Nožička

The post Čauky, mňauky aneb pirátská nuda v Brně first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden