Omluva čtenářům: PP přežil klinickou smrt
RSS

Omluva čtenářům: PP přežil klinickou smrt



KAREL KŘÍŽ
Vážení naši čtenáři, přátelé, podporovatelé, teprve nyní jsem dostal odvahu se Vám všem omluvit za problémy, které náš web měl poslední dny. V současné době se zdá, že již mohu konstatovat, že PP je opět stabilní a vše funguje tak jak má. Situace však byla více než kritická.

První ránu jsme dostali v pondělí ráno . Web se rozsypal a nezobrazoval spoustu věcí. Horší však bylo, že administrace webu nám odmítala přístup. Tedy nešlo na webu ani vůbec pracovat. Okamžitě jsme kontaktovali naše IT spolupracující firmy, aby jejich specialisté problém prozkoumali a opravili. Bohužel zprávy od nich byly více než pochmurné. Administraci se sice nějak podařilo rozchodit, ale s webem to bylo horší. Stále jel jen v jakémsi omezeném polorežimu a nedařilo se jej napravit.
To však ještě nebylo to nejhorší. V úterý odpoledne přišla z “vyšší moci” další rána. Tentokráte tvrdě na solar. Na srdce celého našeho deníku, tedy na server, ze kterého odcházejí naše informace do celého světa. Najednou nešlo vůbec nic. Ani Pravý prostor, ani spřátelený Svobodný svět, ale třeba ani pošta. To je klinická smrt. 
Co teď? I naši jinak celkem optimističtí IT to zhodnotili jako tak závažný problém, že naprosto neslibovali jeho zdárné vyřešení. Vám čtenářům se to projevovalo tak, že se načetla nějaká hlavní strana (často jen archivní nikoliv aktuální), anebo ani to ne. Pokud se načetla, nešlo většinou rozkliknout žádný článek a zahlásilo to chybu. To je samozřejmě u internetového zpravodajského deníku fatální problém. 
I přes převládající pesimistickou náladu se IT pustili do práce. Po úterní noci se povedlo něco rozchodit a alespoň částečně PP rozběhnout. Bohužel morovým ranám neměl být konec a ve středu dopoledne přišla další. A kritická situace se opakovala. 
PP opět neběžel, a když, tak jak už jsem výše popsal. Tedy katastrofa. Jenže tentokráte problém vzdoroval ještě urputněji. Ve středu večer jsme se pomalu smiřovali s tím, že naše desetiletá práce bude smetena a budeme muset vybudovat PP nový, znovu od píky. Nepomáhalo nic a IT byli s rozumem v koncích. Naštěstí to nevzdali.
Během noci se nakonec dobré dílo podařilo. Všechny ataky odraženy, rozbouraná databáze napravena, server očištěn a zachráněn. Od dnešního rána tedy web Pravý prostor opět jede v klasickém režimu a vše by mělo fungovat. Ty hodiny stresu a zoufalství, které jsme tady v naší maličké redakci prožili nikomu nepřeji. Ale snad je vše v dobré obráceno a vy zase budete moci PP číst v klidu a pohodě jak jste zvyklí.
Nevím komu tak ležíme v žaludku, že mu není líto vyvinout velmi náročné a sofistikované, profesionální úsilí, aby se nás nějak zbavil. Aby nás od naší práce odradil, aby znepříjemnil život nám i našim čtenářům, kteří nám oprávněně posílali rozhořčené maily. Aby nám působil problémy společenské, profesní i ekonomické. Asi minimálně ví co stojí dnes IT práce a kolik peněz nás stojí s popsanými problémy bojovat. Chtějí nás a celou alternativní scénu prostě zničit, neboť se vládnoucím panákům prostě nehodíme do krámu. Píšeme to, co oni nechtějí slyšet.
Na závěr si tedy dovolím malou prosbu. Abychom to ustáli nejen prakticky, ale i ekonomicky, poprosím vás o zvážení malého příspěvku na uhrazení výše popsaných IT prací. Opravdu to nejsou stovky, ani tisíce korun. Je to více. To je pro naši maličkou redakci celkem dosti zásadní rána. Proto vám budeme velmi vděční za každý malý příspěvek na účet: 4221012329/0800, (pro platby ze zahraničí: IBAN: CZ07 0800 0000 0042 2101 2329, BIC: GIBA CZ PX).
Moc děkujeme za vaši přízeň a společně budeme doufat, že to všechno ustojíme.

The post Omluva čtenářům: PP přežil klinickou smrt first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden