Hon na ruského medvěda a ekonomická realita Západu
RSS

Hon na ruského medvěda a ekonomická realita Západu



VÁCLAV UMLAUF

Opotřebovávací válku rozhodne kapacita průmyslu vyrábět zbraně pro frontu, místo důchodů, zdravotnictví, školství a dalších podobných zbytečností, bez kterých se vojáci na frontě celkem dobře obejdou.




Jsem ze staré generace s dvouletou povinnou vojenskou službou zamířenou proti NATO. Takže nemám rád válku, a doufám, že s tímto názorem nejsem osamocen. Ale dnešní mladí bez povinné vojenské služby (v armádě NATO) mají mobil s příslušnou militaristickou propagandou; střílečky na PC jsou jejich denní chleba. A korporátní média nám už začala po prohrané válce na Ukrajině servírovat válku s Ruskem. Je prý nevyhnutelná, do roka a do dne, jako u Koziny a Lomikara. Tak se podívejme na ruského medvěda, který běhá po lese a konfrontujme válečnou propagandu s principem ekonomické reality.
Realita dlouhého globálního konfliktu
Současné dvě proxy-války vedené na Ukrajině a v Gaze jasně ukazují jednu věc: pokud jedna strana konfliktu drtivě nevyhraje v počáteční fázi konfliktu, pak se válka dostane do tzv. “opotřebovávací války” typu WW I a WW II. Pak nerozhoduje momentální síla na stacionární a většinou velmi dlouhé frontové linii, ale schopnost dané země zásobovat tuto frontu municí a vojáky. A to byl historický důvod, proč Hitler vyhrál v prvním kole  Blitzkrieg  proti západní Evropě, což byla zhruba 3 měsíční záležitost spanilé jízdy německých tanků z Berlína do Paříže: duben 1940 útok na Dánsko a červen 1940 okupace Paříže. Ale Hitler prohrál válku proti SSSR, což byla dlouhá a bolestivá cesta do Moskvy a zase zpět, jako za Napoleona. A  Blitzkrieg  se ze začátku konal stejně jako v západní Evropě. Jenže nacistům nevyšel, proto jako rasově nečistý Slovan mohu psát tento článek. Tato dvojí fáze války je prozatímní důvod, proč Západ vyzbrojující Ukrajinu prohrává válku s Ruskem na východní frontě Evropy.
My všichni chceme válku proti Rusku, protože je nevyhnutelná, a jistě ji vyhrajeme, výborně. Ale zkopírujme starý obrázek z našeho článku ( ZDE ) a vezměme za slovo hlavního velitele NATO.
Výborně, budoucí válku jistě vyhrajeme, ale ruský medvěd pořád ještě běhá po lese. A velitel hlavních obranných vojsk Západu nás ujišťuje, že to nebude snadná válka. Na Rusa se musí pomalu a důkladně, bez obětí a dlouhodobého strádání to asi nebude. Takže ani velení NATO nepočítá s tím, že bude spanilá jízda na způsob Hitlerova dobývání západní Evropy. Jinak řečeno, máme před sebou strategický scénář klasické opotřebovávaní války, kterou chce Západ vyhrát proti Rusku.
Všechny válečnické simulace globálního konfliktu typu WW III (bez varianty jaderného zničení Země) nám ukazují, že Západ nemá šanci na vítězství při spojení Číny a Ruska. Ale to nechme stranou. My EU-evropané pod moudrým vedením USA (které zatím vojensky nevyhrálo ani jednu proxy-válku zahájenou USA) máme jít na Ruska tak nějak klasicky, jako Napoleon a Hitler za blahých časů mocného Západu.
Opotřebovávací válka je zajímavá tím, že vojáci Hamásu v Gaze nic nevyrábí. Ale velmi pravděpodobně dostanou v této válce zdrojů k jednacímu stolu “neporažený” Izrael. Za ním stojí celý Západ (stejně jako za Ukrajinou), jenže na rozdíl od již nyní rozkouskované Ukrajiny musí Izrael zůstat jako celistvý stát. A bez ropy a fungující ekonomiky to nejde. Všichni čekáme na moment, kdy se 1 milión tzv. “Jelcinových” Rusů začne z Izraele znovu stěhovat do Ruska, kde je přijmou s otevřenou náručí. To by byl konec války v Gaze, a nejen tam.
Západní ekonomická švejkárna versus reálné grafy
Parametry pro opotřebovávací válku zjednodušíme na 3 třídy grafů: EU + USA versus Rusko. Není třeba tam dávat parametry Číny popřípadě dalších spojenců na obou stranách. Pro srovnání neberu absolutní ukazatele, které jsou důležité (to uznávám), ale výkony dané ekonomiky v posledních 3 letech, a hlavně v roce 2023. Navíc spojení čínské a ruské ekonomiky v absolutních číslech by znamenalo, že Západ by každou válku prohrál předem. Indexy  World Economic  ukazují, že navzdory západním sankcím a pokusům o zničení ruské ekonomiky se Rusku daří. Podle Světové banky se Rusko umístilo na pátém místě na světě, pokud jde o přepočet HDP na paritu kupní síly (PPP). Hodnocení vychází z výsledků roku 2022. To znamená, že od začátku války na Ukrajině se Rusko stalo největší ekonomikou Evropy a předběhlo Německo.
1) Průmyslová výroba (industrial production)
Každému soudnému člověku mimo placené propagandisty je jasné, že opotřebovávací válku rozhodne kapacita průmyslu vyrábět zbraně pro frontu, místo důchodů, zdravotnictví, školství a dalších podobných zbytečností, bez kterých se vojáci na frontě celkem dobře obejdou. Tak se podívejme na vývoj posledních 3 let v několika důležitých ukazatelích. Všechna data beru ze západního webu  Trading economics . Klikněte se na příslušnou zemi a na dané ukazatele. Začínáme tím nejdůležitějším, což je růst průmyslové výroby ( industrial production ). Pořadí je vždy Rusko, pak USA a nakonec Euro-zóna jako jeden celek.
Rusko

 
USA

 
EU

Aha, tak to není slavné. Ruský medvěd vede válku na Ukrajině, které jej měla podle plánů Západu zničit. A ona mu roste průmyslová výroba, a vojenská zvláště; na rozdíl od Západu, který jde ekonomicky do kytek a muničáky má prázdné.
2) Zadlužení státu vzhledem k HDP (debt to GDP)
To je pro opotřebovávací válku důležitý ukazatel, viz dnešní Ukrajina. Její dluh už nemá cenu počítat, protože Západ kompletně on-line financuje státní výdaje i armádu. Jinak by se Ukrajina zhroutila asi do 2-3 měsíců. Není pravděpodobné, že západní lov ruského medvěda s fungující výrobou bude financovat Čína, nebo africké či asijské země. Takže jedeme na dluh, doopravdy.
Rusko

 
USA

 
EU

Tak pozor, vůbec to není slavné. Rusko prakticky žádný dluh nemá, a ti medvědi jej navíc trvale snižují, nebo alespoň nezvedají. Válka na Ukrajině s dluhem zamávala, ale pozor, běžte na konec článku. Jak to ti medvědi během války na Ukrajině dělají, to je pro Západ záhada. Ale třeba mají od doby Putina jiné, než neoliberální ekonomické příručky. Západ má dluh mezi 90 % až 130 % procenty vzhledem k HDP. Závěr je jasný: nelze financovat válečnou ekonomiku jen emitováním dluhových dolarů a eura. Inflace spojená s krizí výroby znamená konec státu, protože v něm vypukne revoluce (VŘSR v carském Rusku 1917), nebo interní občanská válka (Německo 30. let a nástup fašismu).
3) Obchodní bilance (balance trade)
Tento ukazatel porovnání importu a exportu je důležitý jako rezerva v opotřebovávací válce. Pokud máte vysoký vývoz, tak si jednak financujete válku a jednak máte pohodlný tukový polštář na dlouhá a hubená válečná léta.
Rusko

 
USA

 
EU

Tady je tom Rusko a EU dnes v číslech celkem podobně, ale jen zdánlivě. Podívejte se na kovidové roky v EU a na rok 2022, kdy začala válka na Ukrajině. Rusko vyváží suroviny, je v plusu, i když ne moc. EU zatím vyváží zbytek průmyslové výroby, dnes vyráběné bez těch laciných ruských surovin a energií. Rusko si masivně zařizuje vlastní finální průmyslovou výrobu mimo Západ. EU jde bez surovin a energií do kytek, viz nyní probíhající rozpad německého průmyslového modelu. USA už prakticky doma nevyrábí a žije na dluh, viz její totálně záporná bilance.
Závěr
Válka vedená na mobilu a propagandou je hezká věc a celkem snadno se vyhrává. Black Rock, klan Bidena, Deep state a další globální korporátní hráči už měli také rozporcovanou Ukrajinu. Porcovat ruského medvěda, který zatím hodně ekonomicky úspěšně běhá po lese, navíc s globální pomocí zemí BRICS, to je úplná sci-fi. A perlička na závěr, viz tento graf růstu reálné mzdy v Rusku za posledních 5 let.

Korelace s růstem ruského státního dluhu je jasná. Tato země se zadlužila mimo vojenské výdaje i proto, aby během války udržela lidem jejich dosavadní životní standard, a dokonce jej reálně navýšila o inflaci. Dokument s názvem  World Employment and Social Outlook. Trends 2024  (PDF) v rámci Světové organizace práce (ILO OSN) potvrdil, že Čína, Rusko a Mexiko jsou jedinými předními ekonomikami ze zemí G 20, které v roce 2023 měly kladný růst reálných mezd. Reálná mzda je termín, který se používá k popisu množství peněz, které jednotlivci zůstane po zohlednění vlivu inflace; vyjadřuje reálnou kupní sílu, na rozdíl od absolutně dané výše příjmu. Takže Rusko vede válku a zvedá reálné mzdy, a to nad úroveň inflace. To musí fialová pětikolka dělat levou rukou, vždyť žádnou válku externí válku nevede. Tak kam ty peníze z Česka a z EU vlastně jdou? No vlastně, na tu již vyhranou válku s Rusem.


The post Hon na ruského medvěda a ekonomická realita Západu first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden