Půjčka na nová prsa či iPhone?
RSS

Půjčka na nová prsa či iPhone?


JANA TATÝRKOVÁ




Vcelku běžně se stává, že si někdo vezme půjčku a za 14 dní žádá o oddlužení, uvedla v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS výkonná ředitelka Asociace inkasních agentur Jana Tatýrková (Svobodní). Společně s vedoucím programu Dluhové poradenství organizace Člověk v tísni Danielem Hůlem se shodli, že si mnohdy lidé půjčují na nějaký standard, na který svými příjmy nedosáhnou. Ať už se jedná o nový typ mobilu, dovolenou či plastické operace. A mnohdy mají i svérázné postupy, jak se dluhu snaží zbavit.









O bizarní příklady snahy o oddlužení podělila Jana Tatýrková. „Setkala jsem se s případy, kdy si osoba koupila nový iPhone na splátky a za týden žádala o oddlužení. Nebo jedna slečna si nechala udělat nová ňadra, a také je dala do oddlužení,“ sdělila.
Lidé podle Tatýrkové častokrát postupují velmi vynalézavě: „Oni si to vezmou v době, kdy už mají jiné exekuce, a zažádají o oddlužení, kde přiznávají i ty další dluhy, které mají. Takže si koupí mobil, nezaplatí ani splátku a zahrne se to v rámci oddlužení do toho soupisu dluhu,“ vysvětlila.
Následně popsala i extrémní případ, který jí utkvěl v paměti: „Nejdříve paní pomáhala svému partnerovi, který plnil oddlužení. Jakmile se on oddlužil, tak se ona – tím, jak mu pomáhala – zadlužila a šla do oddlužení. A po nějaké době šli ještě do oddlužení společně s tím, že měli další dluhy ve výši asi 900 tisíc.“
Podle Hůleho můžeme zjednodušeně rozpoznat dva typy půjček: „Na jedné straně je nezodpovědné zadlužování, kdy si lidé půjčují na nějaký standard, na který nemají,“ uvedl a zmínil příklady jako je drahá televize či mobil. K těmto půjčkám podle něj nabádají i samotní věřitelé, například prostřednictvím reklam.
Druhým typem jsou pak půjčky na existenční náklady. „Představme si situaci, že máte chudou rodinu a jejich dítě jede načerno a chytí ho revizor. Jeho rodiče se to ale nedozví, protože jim to dítě neřekne, a pak jim přijde platební rozkaz, na základě kterého mají zaplatit třeba 3 nebo 4 tisíce. Když zaplatí do 15 dnů, tak to tím končí, když ne, tak jdou do exekuce a naroste to o dalších 9 tisíc, najednou jsou tak na částce 12 až 13 tisíc. V tu chvíli je ta půjčka racionální,“ poznamenal Hůle s tím, že podobných situací je mnoho a je těžké radit, co lidé v podobných případech mají dělat.







Jana Tatýrková





The post Půjčka na nová prsa či iPhone? first appeared on .


Nejčtenější za týden