Rusko obvinilo Ukrajinu ze sestřelení vojenského letadla
RSS

Rusko obvinilo Ukrajinu ze sestřelení vojenského letadla


RUSKO – Ruské ministerstvo zahraničí tvrdí, že Ukrajina sestřelila vojenské letadlo, které se zřítilo v ruské Belgorodské oblasti a označilo to za „barbarský“ čin. (Foto: X)









Ministerstvo pro toto tvrzení neposkytlo žádné důkazy.



Předseda dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin předtím obvinil Kyjev ze sestřelení letadla s 65 ukrajinskými válečnými zajatci.



„Stříleli do vzduchu na své vlastní vojáky. Své vlastní,“ řekl Volodin zákonodárcům na plenárním zasedání. „Naši piloti, kteří prováděli humanitární misi, byli sestřeleni.“




Ruské letadlo se zřítilo při převozu ukrajinských zajatců

Volodin neuvedl žádné důkazy na podporu svého obvinění a jeho tvrzení nebylo nezávisle ověřeno.



Šéf výboru Státní dumy pro obranu Andrej Kartapolov:



„Kolem 11:00 se poblíž letiště Belgorod zřítilo letadlo IL-76 ruských vzdušných a kosmických sil. Na palubě bylo 65 bývalých ukrajinských vojáků, válečných zajatců, kteří byli převáženi k výměně. Za ním letěl druhý IL-76, který vezl dalších asi 80 válečných zajatců a který se podařilo včas otočit.



Ukrajinské vedení o připravované výměně dobře vědělo a bylo informováno o způsobu, jakým budou zajatci dopraveni. IL-76 byl však sestřelen třemi raketami. Buď německým Patriotem, nebo protiletadlovým raketovým systémem Iris-T. Specialisté to zjistí později, až prozkoumají skutečné místo havárie.“




Ukrajina vyhlásila po celé zemi poplach, vzlétl MiG-31K

Ukrajinská reakce



Dmytro Lubinec, zmocněnec ukrajinského parlamentu pro lidská práva, varoval Ukrajince, aby nedělali „předčasné závěry“ o havárii vojenského letadla v Rusku.



Na svém kanálu na Telegramu uvedl, že občané by měli věřit pouze oficiálním zdrojům, a varoval před šířením nepravdivých informací.



Dodal, že boj proti falešným informacím není o nic méně důležitý než boj na frontě.



„Zdůrazňujeme, že nepřítel aktivně provádí informační speciální operace proti Ukrajině, jejichž cílem je destabilizovat ukrajinskou společnost,“ uvádí se v prohlášení na Telegramu.



Zdroj: aljazeera.com
Článek Rusko obvinilo Ukrajinu ze sestřelení vojenského letadla se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden