Ukrajina říká, že na obnovu potřebuje 750 miliard dolarů, chce využít zabavený ruský majetek
RSS

Ukrajina říká, že na obnovu potřebuje 750 miliard dolarů, chce využít zabavený ruský majetek

Ukrajinští představitelé stanovili novou cenu poválečného „plánu obnovy“ země ve výši 750 miliard dolarů. Tato obrovská částka byla předložena na dvoudenní konferenci o obnově Ukrajiny, která začala v pondělí ve Švýcarsku. (Foto: Flickr)







Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve virtuálním projevu uvedl, že obnova jeho země je „společným úkolem celého demokratického světa – všech zemí, všech zemí, které mohou říci, že jsou civilizované“ . Dodal: „Sjednocujeme demokratický svět… Pohled svobodných lidí má vždy navrch.“



„Rekonstrukce Ukrajiny je největším příspěvkem k podpoře celosvětového míru,“ řekl Zelenskij na summitu, kde premiér Denys Šmyhal označil částku 750 miliard dolarů za součást třístupňového plánu.



Zajímavé je, že součástí tohoto plánu je využití zabaveného ruského majetku, jak o Šmygalových slovech píše RFE/RL : „Ukrajinský premiér Denys Šmygal 4. července na začátku dvoudenní konference o obnově Ukrajiny ve švýcarském Luganu řekl, že podle Kyjeva by podstatným zdrojem financování obnovy měl být majetek zabavený ruským oligarchům, který odhadl na 300 až 500 miliard dolarů.“



„Domníváme se, že klíčovým zdrojem obnovy by měl být zkonfiskovaný majetek Ruska a ruských oligarchů,“ řekl ukrajinský premiér na konferenci. „Tuto krvavou válku rozpoutaly ruské úřady. Způsobily tuto obrovskou zkázu a měly by za ni nést odpovědnost.“



Kromě toho budou muset finanční prostředky pocházet od spojeneckých zemí, které souhlasí s granty a půjčkami, a také od korporací a nezávislých mezinárodních institucí.



Konference určila následující trojí plán:



První etapa bude zaměřena na nápravu věcí, které ovlivňují každodenní život, jako je zásobování obcí vodou. Druhá etapa bude „rychlá obnova“ , která bude zahájena ihned po skončení bojů a bude zahrnovat věci jako dočasné bydlení, nemocnice a školy. Třetí etapa by byla zaměřena na dlouhodobou transformaci země.



Západní země, včetně USA, a významné instituce, jako je Evropská investiční banka EU, která uvedla, že na obnovu země získala více než 100 miliard dolarů, již přislíbily miliardy. Minulý měsíc EIB odhadla , že obnova Ukrajiny by mohla stát 1,1 bilionu dolarů.



Nadále však platí, že mezi americkými představiteli, včetně generálů Pentagonu, panuje shoda v tom, že válka na Ukrajině bude pravděpodobně pokračovat ještě mnoho měsíců, případně i let.



Zdroj: rferl.org
Článek Ukrajina říká, že na obnovu potřebuje 750 miliard dolarů, chce využít zabavený ruský majetek se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden