Američané mají pochyby o tom, co se skutečně stalo 6. ledna u Kapitolu
RSS

Američané mají pochyby o tom, co se skutečně stalo 6. ledna u Kapitolu


SYRZDARMA
V lednu roku 2021 vtrhli demonstranti podporující Donalda Trumpa do budovy amerického Kapitolu. Americké soudy se nyní snaží zabránit Donaldu Trumpovi, aby mohl kandidovat v příštích prezidentských volbách. Důvodem je jeho údajná účast na událostech z 6. ledna. Jeho podpora přesto roste.



Soud ve státě Colorado rozhodl, že se jméno Donalda Trumpa nesmí objevit na hlasovacích lístcích při prezidentských volbách, protože se měl podílet na událostech 6. ledna u amerického Kapitolu.
Rekapitulace
Po posledních prezidentských volbách v USA měla řada voličů Donalda Trumpa pocit, že volby neproběhly korektně, zejména kvůli historicky vysokému podílu korespondenčních hlasů. Více zde . Sešli se na shromáždění 6. ledna ve Washingtonu, na kterém promluvil Donald Trump.
Po konci shromáždění se jeho účastníci přesunuli k budově Kapitolu, kde v té době probíhalo zasedání obou komor parlamentu, aby potvrdilo výsledky voleb. Demonstrace u Kapitolu skončila násilnostmi, během kterých někteří demonstranti pronikli do budovy Kapitolu.
Prezident Trump byl 13. ledna obžalován v procesu takzvaného impeachmentu z podílu na povstání. Hlasováním v Senátu byl následně zproštěn viny.
Americký Kongres také ustavil komisi 6. ledna, která se zabývala vyšetřováním událostí v Kapitolu. Po osmnácti měsících zveřejnila svoji zprávu, ve které doporučila Donalda Trumpa obžalovat. Video z demonstrace, kterou komise připravila, obletělo svět.
Zbláznili se voliči?
Podpora Donalda Trumpa mezi voliči roste a republikánské primárky ve státech Iowa a New Hampshire přesvědčivě vyhrál. Zbláznila se polovina Američanů, nebo existuje nějaké vysvětlení pro jejich nedůvěru vůči tomu, co jim média předkládají?
Díky sociálním sítím, které z části narušily monopol velkých médií na sdělování občanům, co se děje, mají ti Američané, kteří chtějí, přístup k následujícím informacím. Jedná se především o svědectví důvěryhodných osob nebo o oficiální dokumenty amerických úřadů.
Každý může posoudit sám, nakolik jsou pochyby Američanů o oficiální verzi událostí ze 6. ledna oprávněné.
Kompletní zdrojová informace v odkazu na konci článku. Zdroj informace v textu označen podtržením.
(1) Požadavek na národní gardu byl zamítnut
Tehdejší prezident Donald Trump požadoval, aby byla ostraha Kapitolu 6. ledna posílena o jednotky národní gardy.
Podle interní zprávy ministerstva obrany řekl tehdejší prezident Donald Trump na setkání s představiteli Pentagonu, že na demonstraci 6. ledna bude velký počet lidí a požádal ministra obrany, aby se postaral o to, že akce proběhne v klidu. Ministr obrany odpověděl, že to mají pod kontrolou.
(2) Šéf policie Kapitolu nedostal všechny informace
Steven Sund byl do své rezignace v roce 2021 šéfem policejního útvaru pověřeného ochranou Kapitolu. O tom, co se podle něj událo 6. ledna, napsal knihu , která se stala na Amazonu bestsellerem.
V knize uvádí, že on sám jako šéf nejstřeženější budovy na americkém kontinentu nedostal od ostatních zpravodajských agentur informace, které měly agentury k dispozici. Přestože panovaly oprávněné obavy, že během demonstrace může dojít k násilným akcím, odmítl Pentagon poskytnout jednotky národní gardy pro ostrahu Kapitolu. Zdůvodnil to obavou, jak by veřejnost vnímala přítomnost vojenských uniforem v blízkosti amerického Kapitolu.
Yogananda Pittman je podle Wikipedie jednou z prvních černošských žen, která dosáhla na funkci kapitánky u policie Kapitolu. Byla zástupkyní šéfa Stevena Sunda s odpovědností za zpravodajské informace. Vyšetřovací komise, jiná než komise 6. ledna, složená ze senátorů za obě strany dospěla k závěru, že Yogananda měla dopředu k dispozici zpravodajské informace o možných incidentech.
Tyto informace z různých důvodů nepředala šéfovi policie Sundovi.
(3) Síly policie byly oslabeny nálezem bomby
V průběhu demonstrace 6. ledna byly nalezeny dvě amatérsky vyrobené bomby, které byly umístěny u sídla Demokratické a Republikánské strany ve Washingtonu. Sídla obou stran jsou v blízkosti Kapitolu. Část policistů, jejichž úkolem bylo dozorovat narůstající dav v blízkosti Kapitolu, byla odvolána, aby nález prověřili.
Motivací pro umístění bomb mohlo být oslabit policii u Kapitolu, uvedl policejní inspektor pro média .
(4) Agenti FBI naváděli demonstranty uvnitř Kapitolu, kam mají jít
Clay Higgins je bývalý policista a nyní zastupuje v Kongresu stát Louisiana za Republikánskou stranu. Poté, co republikáni získali v Kongresu většinu, se zabýval vyšetřováním událostí ze 6. ledna. V rozhovoru s novinářem Tucker Carlsonem uvedl:

FBI měla agenty převlečené za účastníky demonstrace uvnitř Kapitolu ještě před tím, než byli demonstranti vpuštěni dovnitř.


Samotný Kapitol je labyrint a neznalý člověk potřebuje průvodce, aby se uvnitř vyznal. Je vyloučené, aby takový člověk našel lehce cestu do zasedací místnosti Senátu nebo do kanceláře předsedkyně Kongresu Nancy Pelosi. V Kapitolu nejsou žádné šipky. Důkazy vedou k závěru, že převlečení agenti FBI uvnitř Kapitolu ukazovali demonstrantům, kam mají jít.


Měl jsem přístup k soudním dokumentům z vyšetřování demonstrantů ze 6. ledna, které nejsou veřejně přístupné a ve kterých státní žalobci museli pod tlakem obhajoby uvést některá fakta, a odhaduji, že počet převlečených agentů FBI mezi demonstranty byl hodně přes 200 osob.

(5) Agenti policejních útvarů vyzývali demonstranty, aby vtrhli do Kapitolu
Během soudních procesů s demonstranty ze 6. ledna vyšlo najevo, že v davu byli i informátoři jiných policejních útvarů v převlečení, například metropolitní policie nebo útvaru vnitřní bezpečnosti. Podle dokumentu ze soudního spisu uvedl obhájce jednoho z obžalovaných účastníků, že ze záběrů kamer je zřejmé, že agenti vyzývali demonstranty ke vstupu do Kapitolu výkřiky: „Pojďme! Čí je to budova? Naše!”
Obhájce v přípisu soudu uvádí, že agenti nebyli v davu jako pozorovatelé, ale jako provokatéři.
(6) Pentagon během demonstrace neposkytl součinnost
Steven Sund, šéf policie Kapitolu, uvedl v rozhovoru s nezávislým novinářem Tucker Carlsonem:

Mám třicet let zkušeností s policejními zásahy včetně dozoru nad demonstracemi. Reakce na demonstraci 6. ledna byla řízena jinak.


V okamžiku, kdy vypukly násilné střety mezi demonstranty a policií u budovy Kapitolu, jsem žádal nadřízené, aby byly moje jednotky posíleny národní gardou. Zhruba 150 až 200 členů národní gardy bylo v tomto okamžiku na dohled od budovy Kapitolu. Přestože měli moji nadřízení podle zákona oprávnění mé žádosti vyhovět, řekli mi, že to musí konzultovat se svými nadřízenými, což v té době byla předsedkyně Kongresu za Demokratickou stranu Nancy Pelosi.


V následujících 71 minutách jsem udělal 32 rozhovorů a žádal o pomoc. Zdůrazňoval jsem vážnost situace, kterou i oni sami mohli posoudit, neboť záběry z demonstrace byly v televizi. V té době také došlo ke střelbě. Pentagon žádost odmítl. Jednotky národní gardy, které byly na dohled z budovy Kapitolu, byly odveleny k ochraně jiných budov ve Washingtonu.


Pozn. redakce: Střelba, kterou zmiňuje Steven Sund, byla střelba, během které člen policie zastřelil demonstrantku Ashli Babbit.


To, k čemu došlo 6. ledna, se nemuselo stát. Existovala řada možností, jak násilným střetům zabránit. Nestalo se.


Velká média o moje svědectví neměla zájem s výjimkou jednoho zhruba tříminutového rozhovoru.

(7) Komise 6. ledna neměla zájem na výpovědi šéfa policie
Steven Sund, šéf policie Kapitolu, uvedl v rozhovoru pro televizi: „Zeptejte se sami sebe, proč mě komise 6. ledna nikdy nepožádala, abych před ní předstoupil a veřejně vypovídal.”
(8) Bomboví atentátníci nebyli dosud nalezeni
FBI při vyšetřování demonstrace 6. ledna využila podle médií v historicky nejvyšší míře geolokační zařízení v mobilních telefonech, aby identifikovala občany, kteří se akce účastnili.
Data telefonní společnosti, která mohla být využita pro lokaci osoby, jež umístila bomby v blízkosti Kapitolu, nejsou použitelná. Agent FBI uvedl ve výpovědi před členy Kongresu:
„Máme kompletní data. Tedy ne kompletní, protože některá data od poskytovatele jsou poškozena, ne úmyslně. Je to prostě nezvyklá náhoda.”
Členové Kongresu též napsali dopis FBI, ve kterém se táží, jak je možné, že FBI dosud neidentifikovala osobu, která bombu u Kapitolu umístila, přestože má k dispozici záběry kamery, na níž je vidět poznávací značka auta, do kterého osoba nastoupila.
(9) Dokumenty nejsou k dispozici nebo byly vymazány
Poté, co získali republikáni většinu Kongresu, řekl kongresman Barry Loudermilk pro televizi , že komise 6. ledna zničila některé dokumenty z vyšetřování. Přestože komise pořizovala videonahrávky z výslechu svědků, nejsou tyto nahrávky k dispozici.
Daily mail uvedl v roce 2022, že tajná služba vymazala SMS zprávy ze dne 5. a 6. ledna 2021, kdy probíhala demonstrace u Kapitolu. Výmaz byl součástí plánované migrace dat a podle vyjádření mluvčího tajné služby se v žádném případě nejednalo o mazání důkazů.
New York Post napsal tento týden, že komise 6. ledna vymazala 117 zašifrovaných souborů. Dosud není zřejmé, co bylo obsahem vymazaných souborů.
Demonstrace u Kapitolu ze 6. ledna je pravděpodobně nejlépe zdokumentovanou demonstrací v historii, neboť existují desítky tisíc hodin kamerových záznamů. Komise 6. ledna odmítala záznamy zveřejnit.
Část kamerových záznamů nechal zveřejnit republikánský předseda Kongresu Kevin McCarthy, další menší část jeho nástupce Mike Johnson. Kompletní záznamy nebyly dosud zveřejněny. Více zde .
(10) Někdo byl povýšen a někdo vyhozen
Jeden den po událostech 6. ledna vystoupila předsedkyně Kongresu v celostátní televizi a vyzvala šéfa policie Kapitolu Stevena Sunda k rezignaci.
Po odvolání Stevena Sunda z funkce se jeho zástupkyně Yogananda Pittman měla stát novou šéfkou. Ta, která mu nepředala zpravodajské informace, jež měla před demonstrací k dispozici. 92 % příslušníků policie Kapitolu se při hlasování vyslovilo proti jejímu jmenování. Následně se stala šéfkou univerzitní policie v Berkeley s platem přes deset milionů korun ročně.
Jednotliví policisté Kapitolu, kteří upozornili na podivné řízení policie během demonstrace, byli podle Stevena Sunda donuceni k rezignaci.
(11) Proč?
Pozn. redakce pro kontrolory. Čtenář nechť laskavě přeskočí.
Žádný zákon nezakazuje zveřejnit hypotézu. Hypotéza je jedno z možných vysvětlení, proč se nějaká událost stala. Pravdivost hypotézy se ověřuje různě.
Například vědecká hypotéza se neověřuje hlasováním vědců, ale experimentem, hypotéza, že je někdo pachatelem trestného činu, za pomoci soudního procesu, který lidstvo pilovalo tisíce let a během kterého obě strany prezentují svoji verzi událostí. O tom, kde je pravda, rozhoduje nezávislý soud nebo porota podle síly předložených argumentů.
Vzhledem k tomu, že je možné v masových médiích zveřejnit hypotézu, že posilovací dávka vakcíny proti nemoci Covid-19 je bezpečná i pro děti, přestože podle samotných údajů výrobce byla testována na deseti myších , je možné zveřejnit i hypotézu, co se stalo 6. ledna 2021 u Kapitolu.
O pravdivosti hypotézy v případě informací politického charakteru rozhoduje porota ve složení čtenář, který si přečte to, co uzná za vhodné. Chytrý je na to dost, překvapivě.
Následující hypotéza je souhrnem informací z okrajových médií:
Během certifikace výsledků voleb chtěla řada republikánských kongresmanů a senátorů prezentovat pochybení, ke kterým došlo v průběhu voleb, a pozastavit certifikaci volebních výsledků. Než mohlo k prezentaci dojít, bylo vedení obou zákonodárných komor informováno o tom, že demonstranti pronikli do budovy.
Jednání bylo okamžitě přerušeno. Po obnovení jednání postupovala Nancy Pelosi podle pravidel pro mimořádné situace. Řada republikánských kongresmanů, kteří předtím vyjadřovali podporu pro prezentaci volebních pochybení, svůj názor změnila. K žádné diskuzi o výsledcích voleb nedošlo.
Shromáždění ve Washingtonu 6. ledna bylo využito tajnými službami k vyvolání násilné demonstrace, jež následně umožnila hladké potvrzení výsledků voleb, masivní tažení proti voličům Donalda Trumpa a poskytla právní základ pro zamezení účasti Donalda Trumpa v dalších volbách.
Značná část americké veřejnosti považuje tuto hypotézu za vysoce pravděpodobnou.




syrzdarma.cz




Zdroje:
(1) Zpráva ministerstva , strana 31
(2) Kniha a Wikipedie
(3) Bomby
(4) Clay Higgins
(5) Viz obr. níže
(6) Rozhovor Tucker Carlson – Steven Sund
(7) Rozhovor pro televizi Steven Sund
(8) Geolokace , Svědectví FBI , Dopis kongresmanů
(9) SMS tajné služby , Záznamy z jednání komise , Vymazané soubory
(10) Viz rozhovor Steven Sund (7)
Přípis obhájce (5)



The post Američané mají pochyby o tom, co se skutečně stalo 6. ledna u Kapitolu first appeared on .


Nejčtenější za týden