Vyměňte voliče
RSS

Vyměňte voliče



VLAĎKA ŠPIDLOVÁ
Po každých volbách kamkoliv část zklamaných politiků, voličů a lidí vůbec zkonstatuje, že voliči protistran volili hloupě, neboť hloupí jsou a pro příznivější výsledek by bylo nutno  ty hloupé voliče vyměnit. Zatím to bylo takové to zbožné přání z říše sci-fi, povzdech, rezignace a vlastně i alibi – kdyby totiž ty hloupé voliče bylo možno vyměnit za jiné, pochopitelně správným způsobem chytré, nevolili by hloupě ty špatné, ale chytře ty jedině dobré – jedno z kterého vrhu, tedy části politického spektra, a vyhráli by tedy logicky ti jedině dobří a nad naší republikou by se rozklenula duha míru, pravdy, lásky a prosperity. 


Jenže přízeň voličů je vrtkavá a většinou volí ne podle přání zúčastněných stran a politiků, ale třeba podle barvy kravaty, sexy vousu či mozku, chuti na Nutellu či fandění volejbalu…kdo ví…možná dokonce někteří volí po zralé úvaze a zvážení slov a činů…
.
A tak se dalo několik moudrých hlav dohromady a mozkovým myšlením na to káply. Výměna voličů není sci-fi. Výměna voličů je reálná a proveditelná. Jak? Jednoduše. To co máme doma, známe. Víme, že i když zadání plníme na sto deset procent, nějak nám to ta domácí banda nežere a v z jejich pohledu jsme poexkrementovali vše, co se – z jejich pohledu – dalo. U domácích si škrtneme minimálně, ani na tu opozici ve sněmovně by to stačit nemuselo, natož na vládu – a marťani v nedohlednu. Ovšem, pokud nemáme lidi doma, poohlédneme se jinde. Co takhle korespondenční volba…nikdo v podstatě neví, kolik českých občanů žije dlouhodobě či trvale v zahraničí, k volbám na ambasády někteří chodí a protože jsou chytří, což se dá usuzovat z toho, že žijí všude možně, jenom ne tady, volí nás, autentickou a lidově demokratickou levopravici. A jestli ne, jejich problém, ono se to dá ošéfovat.  Kde není žalobce….a vůbec, cesta zahraničních volebních lístků je dlouhá a klikatá. A když k tomu přidáme pohodlí domova, obálku, možná i známku…ale aby se to zas moc neprodražilo…poštou bude ta cesta ještě delší a ještě klikatější…
.
Ale není to málo, Antone Pavloviči? Budou ty korespondenční hlasy stačit? I když budou korespondenčně hlasovat úplně všichni, živí mrtví, do sněmovny se možná dostaneme, ale do vlády? Doma jsou na nás naštvaní moc, a jestli půjdou k volbám ti naštvaní všichni….
.
Zajímalo by mě, kdo z které politické strany dostal ten zvráceně geniální nápad . Tipovala bych na Rakušana, i když ten není chytrý, spíš vychytralý. Pekarová je evidentně momentálně nedostatečná, Adamová taky…nejspíš to byl některý  z jejich poradců, nebo snad přátel po boku? Je to tak geniálně jednoduché jako podlé. Prostě udělíme občanství každému, jehož kráva se někdy napila z českého rybníka – pardon, každému, kdo měl někdy asi tak před osmdesáti lety českého předka. A drze, pardon, čestně se k tomu přizná. Dokazovat nemusí nic, žádné doklady, znalost jazyka a reálií, prostě předek je předek a za své předky /možná i zadky/ si každý ručí. 
.
Páni, to bude voličů. Za cca osmdesát let se nám v zahraničí utěšeně množili a rozmnožili , děti, vnuci, pravnuci, mrtví, živí, sotva narození. John Smith z Austrálie, Ben Brown z Kalifornie, Jean Dubois z Francie, Hans Schmidt z Německa, Ali Ahmed ze Súdánu, platil by i Ivan Ivanov z Moskvy? Sen každého čestného, neúplatného a po pomoci lidem toužícího politika. 
.
No…když se nad tím tak dezolátsky zamyslím, i když, my nesmíme ani naznačovat…museli by ti lidé vůbec vědět, že budou volit v českých volbách? Když skoro pravděpodobně neumějí už česky, možná ani nevědí, kde nějaké Česko je…proč je obtěžovat…proč jim to neulehčit? Ostatně smyslem korespondenční volby je přece bohulibý úmysl usnadnit zahraničním voličům volební akt, na co jezdit tisíce a tisíce mil na ambasádu, na místní poštu je to blíž, tak proč vysvětlovat nějakému Ungele Benge z Konga, že jeho praprastrýc z matčiny strany byl Franta Vonásek z Prahy a on tedy tím pádem je český občan a jako takový se může aktivně zúčastnit českých voleb….a sakra.
.
Tak nějak mě,  putinofilně a dezolátně, napadla další věc. Jako nově objevený český občan má tento i jiná práva než právo volit v příštím roce fialovou vládu. Kromě již někde zmiňované zdravotní péče co třeba restituce?  Praprapředek Ungeleho Bengeleho z Konga mohl mít třeba i za peníze v Praze dům… tak proč by ho teď nový český potomek neměl požadovat v restituci? Proč by se neměl přistěhovat do své nově nabyté vlasti s celou svou čtyřicetičlennou rodinou? A to už vůbec nemluvím o takovém tom nenápadně skrytém sudetském pozadí…nebo popředí…sudetští Němci byli přece všichni občané prvorepublikového Československa, ne?  Prý snad někde existuje zákon, že sudetští Němci a jejich potomci mají stran českého občanství kdykoliv v budoucnu smolíka, ale probůh, to je přece jenom zákon, na to kálí Bílý tesák, že, vládo…
.
Že by to naše moudré hlavy až tak nedomyslely? A nebo, sakra, zase to zaryté dezolátství, že by to domyslely až příliš dokonale?  Plány v plánech jiných plánů?
.
No každopádně nemožné se stane možným . Výměna voličů se přijetím korespondenčního hlasování uskuteční. Minimálně částečně. A pokud bude schváleno české občanství každému, kdo si o něj řekne, nebo i neřekne, bude vymalováno. Dokonale. I když, jak říká pan Petr Hájek, žádný plán nikdy nevyjde. A docela zábavné by bylo, až by nějaký ten Ali Ahmed ze čtvrtého kolene založil vlastní korespondenčně českou stranu, korespondenčně vyhrál české volby…

The post Vyměňte voliče first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden