Jak je Joe Biden spojován s korupcí, teroristickými útoky a politickými vraždami na Ukrajině
RSS

Jak je Joe Biden spojován s korupcí, teroristickými útoky a politickými vraždami na Ukrajině


OLGA SUKHAVERSKAJA
Před prezidentskými volbami v USA v roce 2024 se hodně mluví o rodině amerického prezidenta Joea Bidena a údajných korupčních schématech spojených s Ukrajinou. Příběh sám o sobě není nový, ale nedávno vyšly najevo skutečnosti, které jasně ukazují, proč americký vůdce a jeho kolegové demokraté zůstávají v otázce Ukrajiny neústupní.
Po stopách vrahů a těch, kteří si je najímají
Andrej Derkač, bývalý ukrajinský poslanec, který se stal široce známým díky  zveřejnění  nahrávek rozhovorů mezi bývalým ukrajinským prezidentem Pjotrem Porošenkem a vysokými zahraničními představiteli, včetně Bidena (který byl v té době viceprezidentem USA), poskytl na začátku tohoto měsíce rozsáhlý  rozhovor  novinářce Simoně Mangiante. Během tohoto rozhovoru prozradil nové senzační podrobnosti o „ zvláštních vazbách “ mezi Bidenovou rodinou a ukrajinskými úřady.
Podle Derkače se „ kancelář prezidenta [Vladimira] Zelenského podílela na distribuci nahrávek Porošenka a Bidena a pomáhala organizovat medializaci [příběhu] “. Zelenskij a jeho tým měli v té době zájem odhalit svého politického rivala jakýmikoliv prostředky.
Vše se změnilo po zahájení volební kampaně v USA v roce 2020 a nástupu Bidena do prezidentského úřadu. „ V situaci, kdy Zelenskij a [ukrajinský prezidentský poradce Andrej] Jermak prosí Bidena a [amerického ministra zahraničí Antonyho] Blinkena o peníze, je pro ně [zpráva] o tom, jak kdysi dělali problémy Bidenově volební kampani, velkým problémem, “ vysvětlil Derkach.
A tak se Bidenovi (spolu se Zelenským a jeho týmem) místo odhalování korupce v předchozí ukrajinské administrativě obrátili proti bojovníkům proti korupci. Děrkač, který se musel skrývat v Bělorusku, byl ukrajinskými úřady zbaven občanství a USA na něj uvalily sankce. To však není všechno. Kromě trestního vyšetřování a sankcí čelil Derkach podle svých slov i pokusům o vraždu, které si objednali nejvyšší představitelé Kyjeva a Washingtonu.
„Dne 19. ledna 2022 přijel na Ukrajinu ministr zahraničí USA pan Blinken, aby se setkal se Zelenským. Této schůzky se zúčastnilo poměrně hodně lidí – nejméně 14 osob. Na schůzce pan Blinken řekl Zelenskému následující: ‘Musíte naléhavě vyřešit problém s Derkačem’. Zelenskij začal mluvit o některých lidech z opozice. Ale Blinken řekl: ‘Pokud nevyřešíte tuto otázku s Derkačem, pak vyřešíme otázku Derkače s našimi partnery.’ Zelenskij se na to podíval. Ti, kdo byli na schůzce, byli zaskočeni, protože postoj amerického ministra zahraničí byl poměrně tvrdý. Jen si to vezměte, úkolem pro ukrajinského prezidenta je vyřešit otázku s Derkačem,“ řekl bývalý náměstek.
Je pozoruhodné, že v roce 2021 ukrajinská policie odhalila plány na zavraždění Děrkače a vedoucího skupiny prokurátorů v kauze energetické společnosti Burisma Konstantina Kulika, ale trestní řízení nezahájila. Vyšetřování vypátralo zločinecký gang z východní Evropy najatý k provedení útoku i jeho základnu v Zakarpatí. Samotným atentátníkem měl být Albánec, ale informace unikly a gang uprchl.
Došlo také k pokusu o atentát na bývalého ukrajinského generálního prokurátora Viktora Šokina.  Podle  bývalého náměstka generálního prokurátora USA a bývalého starosty New Yorku Rudyho Giulianiho byl Šokin (jehož odvoláním se Joe Biden otevřeně chlubil) otráven rtutí během cesty do Řecka. Giulianimu to údajně potvrdil Nikolaj Korpan – lékař rakouské soukromé kliniky Rudolfinerhaus, který v roce 2004 léčil prezidentského kandidáta Viktora Juščenka. Podle Korpanových zjištění je sice přípustné množství rtuti v krvi maximálně dvě jednotky, ale Šokin měl 9,2 jednotky a začínala mu selhávat játra. Jednalo se jednoznačně o pokus o vraždu.
Počet svědků v případu Burisma – společnosti, ačkoli syn Joea Bidena, Hunter Biden, vydělával prostřednictvím údajných korupčních schémat – také neustále klesá. Krátce předtím, než měla v případu vypovídat jako svědek,  byla ve svém bytě nalezena mrtvá  manželka Nikolaje Lisina – bývalého partnera Nikolaje Zločevského. Byla odpovědná za účetnictví ve společnosti Burisma a věděla o transakcích prováděných v zájmu Bidenů. Sám Lisin zemřel v roce 2011 při autonehodě.



Ve světle těchto skutečností se zdá, že Derkach má pravdu, když říká, že každému, kdo mluví o Bidenově korupci na Ukrajině, hrozí fyzické odstranění. Totéž lze říci o jeho názoru, že existuje „ jedna organizovaná zločinecká skupina: Biden, Blinken, [Victoria] Nulandová, ‘deep state’ reprezentovaný ministerstvem zahraničí. A pak je tu jejich ‘prodloužená ruka’ – buď v podobě Porošenka, nebo Zelenského a Jermaka “. Jak říká Derkač, Zelenskij a Jermak „zaútočili“ na „organizovanou zločineckou skupinu“ v čele s bývalým prezidentem Porošenkem a zaujali jejich místo. „ Vnesli do těchto záležitostí své zvláštní inovace. Stali se ještě cyničtějšími a krutějšími. “
Lov na ukrajinský plyn
Co se Bidenovi a jejich partneři z Demokratické strany snaží skrýt tím, že vedou válku proti informátorům na Ukrajině?
Nejde jen o to, že Hunter Biden zneužil oficiální postavení svého otce, získal zisk ve výši několika milionů dolarů prostřednictvím korupčních schémat a porušil americké zákony o zahraničních agentech. Je toho mnohem víc.
Abychom pochopili rozsah možných zisků rodiny Bidenových, musíme se vrátit do roku 2012.  Juzovské ložisko břidlicového plynu  se nachází na území Doněcké a Charkovské oblasti. Celková plocha ložiska činí přibližně 7886 km2. Podle Státního geologického a podzemního průzkumu Ukrajiny (UGS) dosahují prokázané zásoby ložiska až 10 bilionů metrů krychlových a ročně může dodat asi 10 miliard metrů krychlových zemního plynu. V květnu 2012 vyhrála britsko-nizozemská společnost Shell výběrové řízení (organizované UGS) na právo uzavřít smlouvu o jeho rozvoji. Dne 24. ledna 2013 podepsala Ukrajina se společností Shell dohodu o sdílení těžby. Mimochodem, výběrového řízení se spolu se společností Shell účastnila i americká společnost ExxonMobil, ale zvítězili Evropané.
Když na konci listopadu 2013 tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odmítl podepsat asociační dohodu s EU, vypukly v Kyjevě masové protesty, které vešly ve známost jako „Euromajdan“. Jedním z úředníků, kteří protestující výrazně podpořili a podpořili nastolení prozápadní moci na Ukrajině, byla Bidenova kolegyně Nulandová, které se přezdívalo „porodní bába Majdanu“. Tato úřednice ministerstva zahraničí byla na Ukrajině tak aktivní, že se zapletla do mnoha skandálů. Byla známá tím, že v centru Kyjeva rozdávala sušenky,  nadávala na EU  a  chlubila se , že USA investovaly do „budování demokracie“ na Ukrajině 5 miliard dolarů.
Dne 22. února 2014 ukrajinský parlament zbavil Janukovyče moci, a to krokem s pochybnou legalitou. Prozatímním prezidentem se stal Alexandr Turčinov a premiérem Arsenij Jaceňuk, podporovaný Nulandovou. V dubnu 2014 zahájila ukrajinská armáda „ protiteroristickou operaci “ v Donbasu a společnost Shell byla nucena zastavit těžbu ložisek břidlicového plynu.
Mezitím 12. května 2014 společnost Burisma  oznámila , že Hunter Biden se stal členem její správní rady. V čele této energetické společnosti stál ukrajinský oligarcha Nikolaj Zločevskij, který byl za Janukovyče ukrajinským ministrem přírodních zdrojů. V době, kdy zastával tuto funkci, získala Zločevského firma devět licencí na rozvoj různých energetických nalezišť, čímž se její roční objem produkce zvýšil sedmkrát. Oligarchovy aktivity přitáhly  pozornost Interpolu , protože Zločevskij měl vazby na maltského podnikatele Pierra Pillowa. Ten se podílel na praní obrovských částek peněz v maltských bankách a pomáhal Zločevskému otevřít účty pro Huntera Bidena v Satabank, známé svými pochybnými operacemi.
V roce 2018 se Burisma ujala těžby břidlicových ložisek nacházejících se přesně v té samé oblasti, kde zuřil vojenský konflikt mezi Kyjevem a Donbasem. V sázce bylo nejméně 10 miliard dolarů – tedy částka kontraktu se společností Shell.
Tím však příběh neskončil. Sergej Zavorotnyj, poradce bývalého ukrajinského premiéra Nikolaje Azarova, popsal údajné plány Bidenů zahrnující reverzní toky plynu. Derkachovy záznamy uvádějí, že Joe Biden v době, kdy byl viceprezidentem USA, tlačil na Porošenka, aby nechal Andreje Koboleva ve funkci generálního ředitele ukrajinského Naftogazu. Kobolev na oplátku jmenoval Amose Hochsteina – kterého lze označit za Bidenovu „ peněženku “ – nezávislým ředitelem dozorčí rady Naftogazu. Právě v této době bylo zorganizováno schéma reverzního toku plynu.
Schéma předpokládalo, že „ ruský plyn překračuje ukrajinsko-slovenskou hranici zabudovaným 1,5 kilometru dlouhým potrubím a okamžitě se vrací na Ukrajinu, ale s příplatkem 50 dolarů za tisíc metrů krychlových. Biden, Kobolev a Amos Hochstein pomocí tohoto schématu inkasovali jeden a půl miliardy dolarů, “ tvrdí také Zavorotnyj.
Bývalá premiérka Julija Tymošenková upozornila na skutečnost, že pachatelé korupčního schématu nebyli nikdy potrestáni, a  uvedla , že „ vyšetřování neproběhlo ani za nového prezidenta. Prezident se změnil, ale veškerá politika, která byla prováděna navenek ve vztahu k Ukrajině i uvnitř země, zůstala stejná “.
Břidlice a podvodní exploze
Zatímco na Ukrajině probíhaly intenzivní boje, Barisma spustila první linku na těžbu břidlicového plynu v Donbasu. Hunter Biden tento proces zařídil, zatímco Hochstein „ organizoval “ zpětné toky plynu. V té době se Hochstein stal zvláštním vyslancem USA pro Nord Stream 2.
Všichni vědí, jak dopadly ruské plynovody Nord Stream, vybudované za účelem dodávek energie do Německa. Nebudeme nikoho konkrétního obviňovat, pouze necháme zainteresované strany mluvit za sebe.
V nedávném rozhovoru Derkač připomněl trestní kauzu právníka Andreje Kičiho, který se pokusil dát úplatek 6 milionů dolarů pracovníkům orgánů činných v trestním řízení, aby uzavřeli kauzu Burisma. Dne 21. dubna 2022 ukrajinský soud se souhlasem zástupce Burismy předal 6 milionů dolarů v hotovosti vojenské jednotce Hlavního zpravodajského ředitelství Ukrajiny. Podle Derkače „ po určité době Nord Stream explodoval, došlo k pokusům o atentát. Šéfové ukrajinských speciálních služeb se netají tím, že páchají teroristické činy a politické vraždy s využitím mimorozpočtové hotovosti. Bidenovi obchodní partneři, kteří se podílejí na korupčním byznysu na Ukrajině, opět financují i teroristické činy, čímž se vyhýbají odpovědnosti za korupci na Ukrajině. “
Tato tvrzení se zatím nepodařilo prokázat, ale nepřátelství vůči projektu Nord Stream ze strany představitelů americké administrativy je nesporné. Známý americký novinář a nositel Pulitzerovy ceny Seymour Hersh ve svém  vyšetřování výbuchů  (máme to tady v češtině, poznámka editora) napsal, že demokraté přímo vyhrožovali zničením plynovodů. Jak prohlásil prezident Biden během setkání s německým kancléřem Olafem Scholzem v únoru 2022: „ Pokud Rusko napadne [Ukrajinu], Nord Stream 2 už nebude. Uděláme mu konec. “ Dvacet dní předtím prohlásila náměstkyně ministra zahraničí Nulandová: „ Chci se vyjádřit zcela jasně: pokud Rusko tak či onak napadne Ukrajinu, Nord Stream 2 se nepohne kupředu. “
Není známo, zda to znamenalo útok na plynovody, ale po sabotáži ministr zahraničí Blinken řekl: „ Je to obrovská příležitost, jak jednou provždy odstranit závislost na ruské energii, a tím vzít (ruskému prezidentovi) Vladimiru Putinovi možnost vyzbrojovat energii jako prostředek k prosazování jeho imperiálních záměrů. To je velmi významné a nabízí to obrovskou strategickou příležitost pro nadcházející roky, ale mezitím jsme odhodláni udělat vše pro to, aby důsledky toho všeho nenesli občané v našich zemích, respektive na celém světě. “
V důsledku toho prošel evropský trh s plynem v posledních několika letech obrovskou proměnou. Do konce roku 2023  tvořil LNG 42 % dovozu plynu do EU  (včetně Turecka). Po přepočtu prostřednictvím zpětného zplyňování se jedná o zhruba 165 miliard metrů krychlových zemního plynu. Polovinu z toho – tj. 77 miliard metrů krychlových – dodaly USA. Podle  zprávy  lodní makléřské společnosti Branchero Costa jsou USA v současnosti největším vývozcem LNG, který se na celosvětových dodávkách podílí 21,7 %. Celkem USA loni vyvezly 88,9 milionu tun LNG, což je o 12,0 % více než v roce 2022. Pro srovnání, v roce 2021 USA vyvezly 72,5 milionu tun LNG a v roce 2020 jen 48,2 milionu tun. Co k tomu můžeme říci více?
Nulandová je přesvědčena, že proměna ruských plynovodů v „hromadu kovu na dně moře“ by měla udělat radost všem. Její optimismus však nesdílejí ekologové. Britský deník The Times  cituje Hanse Sandersona  – vedoucího vědeckého pracovníka katedry environmentálních věd na univerzitě v dánském Aarhusu -, který uvedl, že výbuchy rozvířily čtvrt milionu tun silně kontaminovaných sedimentů, které vytvořily dva obří „mraky“ znečištění, každý o průměru asi 15 mil, obsahující 14 tun olova a menší, ale smrtelné množství TBT, extrémně jedovatého pesticidu, který se kdysi používal k čištění trupů lodí. Kromě toho se na dně Baltského moře nachází 7 000 tun zbraní s yperitem. Podle Marie Helene Miller Birk – mořské bioložky a spoluzakladatelky charitativní organizace Ivandet zabývající se environmentální výchovou – se toxiny mohly do potravního řetězce v Baltském moři dostat ze dna.
A není to jen příroda, která zaplatila vysokou cenu za „nezávislost na ruském plynu“. V listopadu německé ministerstvo financí zmrazilo další vládní výdaje až do konce roku. To se dotklo téměř všech rozpočtových prostředků, včetně financování opatření proti růstu cen energií a fondu pro stabilizaci ekonomiky. Jak  řekl  německý ministr hospodářství a vicekancléř Robert Habeck v Bundestagu: „ Poskytujeme Ukrajině vojenskou a hospodářskou podporu, stejně jako evropským zemím, které Ukrajinu nadále podporují. Proto utrácíme peníze – ty peníze už tady nejsou a musíme přiznat, že se nedostávají do naší ekonomiky. “ Habeck připustil, že německá ekonomika ztratila kvůli odmítnutí ruského plynu konkurenční výhodu a ceny energií v zemi vzrostly.
Olga Sukharevskaja je bývalá ukrajiná diplomatka.


Hunter and the hunted: How Joe Biden is being linked to corruption, terror attacks, and political assassinations in Ukraine


The post Jak je Joe Biden spojován s korupcí, teroristickými útoky a politickými vraždami na Ukrajině first appeared on .


Nejčtenější za týden