Jak UNRWA vychovává teroristy
RSS

Jak UNRWA vychovává teroristy




BASSAM TAWIL


Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA, United Nations Relief and Works Agency) byl původně malou agenturou pověřenou poskytováním základní humanitární pomoci Palestincům , přičemž bylo každé tři roky hlasováno o prodlužování jejího mandátu. O 73 let – to je o čtyři generace – později je UNRWA překvapivě jednou z největších agentur OSN s více než 30 000 zaměstnanci a ročním rozpočtem přesahujícím  1 miliardu dolarů .





V Pásmu Gazy ovládaném Hamásem UNRWA ve skutečnosti již dlouho plní de facto funkce vlády. Tím, že UNRWA poskytuje obyvatelům Pásma Gazy různé služby, osvobodila Hamás od povinnosti budovat fungující ekonomiku, která by uživila školství a zdravotnictví, a místo toho mu umožnila investovat finanční zdroje do výstavby tunelů a výroby zbraní. Pokud by v Pásmu Gazy Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) nebyl, tak by byl Hamás nucen stavět nemocnice a školy a musel by hledat řešení ekonomických potíží, včetně nezaměstnanosti a chudoby.
Vysoký představitel Hamásu Músa Abú Marzúk na dotaz, proč nemůže být použit žádný cement na vybudování protileteckých krytů pro občany Pásma Gazy místo výstavby teroristických tunelů,  odpověděl :
“Tunely byly vybudovány, aby chránily bojovníky Hamásu před [izraelskými] nálety. Jak jistě víte, tak 75 % obyvatel Pásma Gazy tvoří uprchlíci. Za ochranu uprchlíků je odpovědná Organizace spojených národů.”
Představitel Hamásu tedy v podstatě řekl: My zodpovídáme za to, co se děje pod zemí a UNRWA za to, co se děje nad zemí.
Z UNRWA se stalo monstrum a zároveň také velmi nákladná  líheň teroristů . Školy řízené UNRWA propagují a zdůrazňují “právo na návrat”, což je eufemismus pro zaplavení Izraele miliony Palestinců a jeho přeměnu ve většinově muslimský islamistický stát podporovaný Íránem.
Více než 50 %  ročního rozpočtu UNRWA  ve výši  1,6 miliardy dolarů  je věnováno na financování palestinských škol. Tyto školy pěstují v Palestincích  štvavou nenávist  vůči Izraeli a vůči Židům obecně již od raného věku a dále v průběhu školní docházky, a proto předvídatelně chrlí svůj konečný produkt: teroristy a stoupence teroristů.
“Učí nás [UNRWA], že mešita al-Aksá patří nám [muslimům] a že Palestina nám patří taky,”  řekl  Atif Sharha, žák školy UNRWA v uprchlickém táboře Šu’afat ležícím v severní části Jeruzaléma.
“Nenávidím Židy,”  řekl  Yousef, žák školy UNRWA v uprchlickém táboře Kalandiya, ležícím mezi Jeruzalémem a Ramalláhem.
“Ano, učí nás, že sionisté jsou naši nepřátelé,”  řekl  Nur Taha, další školák z vesnice Kalandiya. “Měli bychom proti nim [sionistům] provést nějakou [teroristickou] operaci.”
Marcus Sheff, generální ředitel Institutu pro kulturní mír a toleranci ve školním vzdělávání (IMPACT-se, Institute for Cultural Peace and Tolerance in School Education), který tyto nenávistné praktiky studuje,  si postěžoval :
“Palestinské maturitní zkoušky se staly závěrečnou zkouškou z extremismu. Jako by se Palestinská samospráva snažila do testů nacpat co nejvíce nenávisti, aby zajistila, že předchozích dvanáct let indoktrinace jim zůstane až do dospělosti.”
UNRWA pak mnoho z těchto lidí naplněných nenávistí zaměstnává, čímž se udržuje to, z čeho OSN horlivě obviňuje Izrael: “cyklus násilí”.
Školy UNRWA se staly mnohokrát středem pozornosti.  Učebnice  UNRWA, sestavené Palestinskou samosprávou, obsahují okázalé, nenávistné a teror podněcující materiály, jako například “gramatické cvičení, které povzbuzuje Palestince, aby ‘obětovali svou krev za osvobození Jeruzaléma’.”
Podle institutu  IMPACT-se  obsahují palestinské učebnice vytvořené UNRWA “antisemitské, nenávistné a násilné pasáže.” Některé pasáže v těchto učebnicích  označují  Židy jako ve své podstatě zrádné. Jiná báseň zase  oslavuje  zabíjení Izraelců a vykresluje mučednickou smrt při zabíjení Izraelců jako “hobby”.
V jednom gramatickém cvičení je  naznačeno , že židé jsou nečistí a údajně poskvrňují mešitu al-Aksá. (Nic takového ale nedělají. Židé pokojně navštěvují venkovní areál zvaný Chrámová hora, náhorní plošinu, na níž nyní stojí mešita al-Aksá. Toto místo je pro muslimy třetí nejposvátnější, pro židy je ale místem nejposvátnějším. Na této náhorní plošině v minulosti stály postupně dva Židovské chrámy zmiňované v Bibli –  První chrám  (Šalomounův) byl zničen babylonským králem Nebukadnesarem II. v roce 586 př. n. l., Druhý chrám Římskou říší v roce 70 n. l.).
Navzdory tomu, že je obsah těchto učebnic již léta kritizován, jsou nové učebnice schválené UNRWA ještě mnohem  horší .
“Teroristické aktivity proti izraelským civilistům jsou součástí boje proti sionistické okupaci Palestiny. Nové knihy proto oslavují palestinské teroristy, kteří se zúčastnili teroristických útoků. Například  Dalal Mughrabi  – která se podílela na  masakru na pobřežní silnici , při němž bylo zavražděno 38 izraelských civilistů, z toho 13 dětí, a 71 zraněno – je zmiňována ve čtyřech učebnicích používaných v současnosti k výuce ve školách UNRWA. Ve všech čtyřech je popisována jako hrdinka a palestinská mučednice.”
Podle  učebnic  používaných ve školách UNRWA nemají Židé v Izraeli žádná práva ani žádný legitimní status. Přítomnost Židů v zemi je historicky, geograficky i nábožensky  popírána . Historie Židů v regionu v biblických a  římských dobách  není v těchto učebnicích zmíněna vůbec. Popíráno je také jakékoliv spojení Židů s jejich starověkým hlavním městem Jeruzalémem, který je od svého založení prezentován jako arabské město. Dnešní přítomnost Židů v Jeruzalémě je v učebnicích zmateně prezentována jako útok proti arabskému charakteru města.
A nejde jen o učebnice. Podle  zprávy  zveřejněné nezávislou nevládní lidskoprávní organizací UN Watch svůj souhlas s  terorismem a nenávistí  vyjádřili při nesčetných příležitostech, včetně nedávného masakru Hamásu ze 7. října 2023, také  administrátoři  a učitelé UNRWA.
Učitel matematiky ve škole UNRWA Adnan Shteiwi například  oslavoval  Diaa Hamarsheh – pachatele  útoku v Bnei Braku , který 29. března 2022 zastřelil čtyři izraelské civilisty a jednoho policistu – jako “mučedníka”, jehož jméno by mělo “navždy zůstat zapsáno v příbězích ohně, moci a vznešenosti.”
UNRWA Asma střední škola pro dívky B  povzbuzovala  školačky k tomu, aby “prolily ‘svou krev’ a pokračovaly v džihádu s cílem osvobodit svou vlast.
Roni Krivoi, jeden z izraelských rukojmích unesených 7. října 2023 a propuštěných ze zajetí Hamásu,  uvedl , že byl více než měsíc a půl vězněn v podkroví jednoho domu, většinou byl hladový a bez lékařského ošetření. Jeho věznitelem byl  učitel  UNRWA.
Propojení Hamásu a UNRWA v Pásmu Gazy ilustruje také případ ředitele nemocnice Ahmad Kahalot Kamala Adwana, který  připustil , že jeho funkce odpovídá hodnosti brigádního generála Hamásu a že 16 zaměstnanců nemocnice byli ve skutečnosti “ operativci Hamásu .”  Známý  je také případ Dr. Suhaila al-Hindiho.
Dr. Suhail al-Hindi pracoval jako ředitel jedné základní školy UNRWA a jako předseda odborového svazu zaměstnanců UNRWA v Pásmu Gazy. V roce 2017 jej UNRWA suspendovala poté, co obdržela informaci, že byl právě zvolen do politického byra Hamásu. Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě  oznámil , že al-Hindi již pro něj nepracuje, ale neřekl, zda rezignoval nebo byl propuštěn. Al-Hindi nejprve  řekl , že na svoji funkci v UNRWA “rezignoval”, ale později  upřesnil , že odešel do předčasného důchodu.
Případ  al-Hindiho a dalších zaměstnanců UNRWA podezřelých z podpory terorismu ukazuje, že UNRWA jsou “peníze” a teroristické skupiny, jako je Hamás, jsou “svaly”.
UNRWA předstírá, že má čisté ruce, a proti těmto i dalším obviněním zaujímá bojovně obranný postoj. UNRWA veřejně  deklaruje  “politiku nulové tolerance k nenávisti”.
Izraelský zpravodajský web  Ynet  nedávno publikoval článek věnovaný zprávě UN Watch:

“Ve zprávě je zdokumentováno asi 47 případů školních zaměstnanců propagujících antisemitismus, v nichž zaměstnanci škol otevřeně porušují oficiální politiku UNRWA….”
“Jsou to teprve dva roky, co se Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě za podobné případy omluvil a tvrdil, že se staly omylem a že se již nebudou opakovat. Nejnovější zpráva ale ukazuje, že to byl jen prázdný slib.”

Jeden zaměstnanec UNRWA  napsal  k fotce Adolfa Hitlera: “Probuď se, Hitlere, furt jsou tady ještě lidi, které je potřeba poslat do plynu.”
Je také dobře  zdokumentováno , že Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě Hamásu povolil, aby její školní budovy využíval ke skladování  raket  a  jiných zbraní , ke stavbě  teroristických   tunelů  a jako úkryt pro džihádisty. Hamás a ostatní teroristické organizace vsadily na mediální  šílenství , které by se rozpoutalo, kdyby izraelská armáda zasáhla instituci OSN (nebo  nemocnici ,  mešitu  či dokonce  kostel ) využívanou Hamásem pro vojenské účely. Hamás odpaluje rakety na Izrael vedle škol UNRWA, a pokud je to možné, tak přímo  z areálů škol , čímž využívá  útočiště , které  školy  provozované OSN nabízejí.
V první polovině prosince 2023 média explodovala v  odsouzení  Izraelských obranných sil za to, že vyhodily do povětří školu UNRWA, navzdory odhalení, že škola byla používána jako sklad zbraní a v jejím areálu byly nalezeny  teroristické tunely .
V mateřských školkách UNRWA byly objeveny hračky a tašky UNRWA se  zbraněmi ukrytými uvnitř . Úředníci OSN jsou obviněni ze spoluúčasti na držení  rukojmí , navzdory jejich tvrzení o opaku. Zdá se, že “nulová tolerance” se změnila v “nulový dohled”.
Když byly v minulosti ve školách UNRWA  objeveny  rakety, tak UNRWA všechny ujistil, že byly předány “ místním úřadům ” – to je Hamásu, který je s největší pravděpodobností přemístil na jiné stejně nevhodné místo.
Občas spustí představitelé UNRWA  menší povyk  nebo se pro média a dárce zatváří  šokovaně a uraženě , ale v reálu se údajně nic nezmění. Vůči vedení UNRWA se objevila  obvinění z vážného porušení etiky  ve formě nepotismu, šikany a špatného hospodaření s finančními prostředky.
Vezmeme-li v úvahu, že v roce 2022 dostal od  dárců  jen samotný UNRWA 1,1 miliardy dolarů, tak se zde nebavíme o žádných malých částkách. V této částce nejsou zahrnuty dary poskytnuté přímo palestinským vládním agenturám, jako je Hamás a Palestinská samospráva, ani dary mnoha nevládním organizacím a jiným palestinským humanitárním agenturám.
Rozsáhlé zprávy vydané nevládními organizacemi  UN Watch  a  IMPACT-se  zdůrazňují zhoubný vliv teroristických organizací jako je Hamás, Fatah a Palestinský islámský džihád na instituce UNRWA, které se buď tváří, že o ničem nevědí, nebo s nimi nadšeně spolupracují. Tato odhalení jsou již trapná.
Švýcarský parlament nedávno  odhlasoval  zastavení financování UNRWA ( 21 milionů dolarů ročně ),  označil  Hamás za teroristickou organizaci a jednomyslně jej ve Švýcarsku zakázal. “Brutální  teroristické útoky Hamásu  proti Izraeli vyžadují jasný postoj Švýcarska.”
Trumpova administrativa nazvala v roce 2018 UNRWA “nenapravitelně špatnou organizací” a přestala jí vyplácet peníze – USA do té doby posílaly UNRWA ročně  300 milionů dolarů . Joe Biden téměř okamžitě po svém nástupu do úřadu finanční pomoc UNRWA obnovil.
Mnozí zpochybňují samotný vznik UNRWA, protože OSN již má agenturu speciálně určenou pro uprchlíky: Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (United Nations High Commissioner for Refugees,  UNHCR ).
UNRWA zůstává organizací pro uprchlíky oddělenou od UNHCR na základě dvou předpokladů: 1) Palestinci se “vrátí” do svých domovů v Izraeli prostřednictvím “ práva na návrat .” 2) Nikdy nebude přijato usnesení “nevrátit se”, čímž tito uprchlíci budou pro Izrael věčnou třískou v oku.
Splnění prvního předpokladu – zaplavení Izraele miliony Palestinců, kteří prokazatelně nejsou příliš orientovaní na mír – by Izrael fakticky zničilo.
Druhý předpoklad fakticky přeměnil Palestince na  citové vyděrače , kteří udržují mezinárodní “výnosy ze soucitu” proudící do  pokladen   palestinského vedení  i vedení UNRWA.
Možná je to jedna z odpovědí na otázku proč? Když UNRWA nedávno  žádal  dárce o další peníze na pomoc pro Palestince, tak se zjistilo, že UNRWA má  celý sklad  “naplněný až po okraj” potravinami. Když  vzali  Gazané  v říjnu  sklad útokem, tak objevili velké množství rýže, čočky, mouky a oleje.
Jakékoliv naděje v důvěryhodnost UNRWA již dávno vzaly za své. Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě se ukázal být další nenapravitelně nefunkční organizací, která je součástí již tak skandály poskvrněné OSN [například  zde ,  zde ,  zde ,  zde  a  zde ]. Agentura téma “uprchlíků” zmrazila jejich držením v táborech a poskytováním jenom základních služeb.
Ještě mnohem horší je ale to, že Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě záměrně vytvořil nové generace “uprchlíků” tím, že trval na tom, že potomci uprchlíků zdědí status “uprchlíka” – což je na první pohled nesmysl. Je nejvyšší čas, aby mezinárodní společenství a ti, kteří skutečně chtějí lepší budoucnost pro Palestince, UNRWA zrušili a podnikli kroky, které skutečně pomohou Palestincům se posunout k lepšímu životu.




 
Bassam Tawil,  překlad původního textu:  How UNRWA Grooms Terrorists,  překlad: Libor Popovský, Helena Kolínská

The post Jak UNRWA vychovává teroristy first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden