Koncem ledna by volby vyhrálo hnutí ANO, SPD by přeskočilo ODS
RSS

Koncem ledna by volby vyhrálo hnutí ANO, SPD by přeskočilo ODS


PZ/SANEP
Jak vyplývá z aktuálního měření společnosti SANEP, volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by koncem ledna vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO v čele s jeho předsedou a bývalým premiérem Andrejem Babišem se ziskem 33,4 %.


.

Hnutí ANO tak nadále zůstává jednoznačně nejsilnější politickou stranou na naší domácí politické scéně. Do Sněmovny by se koncem lednu dostalo šest stran.
.

Na druhém místě by nyní skončilo hnutí SPD v čele s jejím předsedou Tomiem Okamurou, a to se ziskem 11,7 %. SPD tak sesadilo z druhého místa ODS, která se v současné chvíli dělí o třetí a čtvrté s Piráty. Obě tyto vládní strany by získaly v nynějším průzkumu společnosti SANEP podporu 10,5 procent voličů. Pro stranu premiéra Petra Fialy by měl být dlouhodobý klesající trend voličských preferencí velmi varovným signálem. Fialovi voliči stranu opouštějí a přecházejí k opozičním nebo alternativním subjektům, primárně k ANO, SPD nebo straně PRO. Někteří také zvažují přechod ke Svobodným či Přísaze. Průzkum dále naznačuje, že roste skupina obyvatel, kteří v současnou chvíli zvažují, že by se voleb neúčastnili vůbec. Díky trendům, které lze dlouhodobě sledovat jak u Pirátů tak ODS je možné, že mají Piráti nakročeno k tomu, aby se stali nejsilnější pětikoaliční vládní stranou a vystřídali na tomto postu právě ODS.
.


Pátým politickým subjektem, který by se koncem ledna letošního roku dostal do Sněmovny PČR, je hnutí STAN (nově Starostové) v čele s jeho předsedou a ministrem vnitra Vítem Rakušanem, a to se ziskem 6,1 procentního bodu.
.

Šestou pomyslnou příčku v nynějších hypotetických volbách do Sněmovny PČR by nyní obsadila strana PRO v čele s advokátem Jindřichem Rajchlem, a to se ziskem 5,3 procentního bodu.
.

Žádný jiný politický subjekt by se v současné době do Sněmovny PČR nedostal.
.

Před branami do Sněmovny Parlamentu České republiky by se koncem ledna ocitly vládní strany TOP 09 (4,3 %) a KDU-ČSL (1,7 %). Hnutí Roberta Šlachty Přísaha by nyní získalo 3,6 procentního bodu, KSČM 2,9 %, Svobodní v čele s Liborem Vondráčkem 2,7 % a strana  SOCDEM by nyní získala 2,4 procentního bodu.
.
Žádný další subjekt by koncem ledna nepřekročil hranici 2 procent.
.

.
Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden metodou CAWI ve dnech 22. – 29. ledna 2024 na vybrané skupině v souhrnu 1.427 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Průzkum lednových volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 65,7 % respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
 

sanep


The post Koncem ledna by volby vyhrálo hnutí ANO, SPD by přeskočilo ODS first appeared on .


Nejčtenější za týden