USA zasáhly nejméně 85 cílů v Iráku a Sýrii
RSS

USA zasáhly nejméně 85 cílů v Iráku a Sýrii


USA – Důležité je, že dnes večer se neobjevily žádné zprávy o amerických leteckých úderech v Íránu a američtí představitelé tvrdí, že Pentagon neplánuje zasáhnout cíle uvnitř Islámské republiky. (Foto: X)









Údery na východě Sýrie a v západním Iráku však byly rozsáhlé a zaměřily se na prostředky a personál IRGC a jejich poboček. Podle prohlášení CENTCOMu zahrnovala první vlna, která začala v 16 hodin východního času USA (zajímavé je, že těsně po uzavření trhů), více než 85 cílů, přičemž některé z nich byly zasaženy více než jednou:



V 16:00 (východního času) 2. února provedly síly Centrálního velitelství USA (CENTCOM) letecké údery v Iráku a Sýrii proti jednotkám Quds Force a přidruženým milicím íránských Islámských revolučních gard (IRGC). Americké vojenské síly zasáhly více než 85 cílů, přičemž početné letouny, včetně dálkových bombardérů, vzlétly ze Spojených států.



Při náletech bylo použito více než 125 kusů přesné munice. Mezi zasažená zařízení patřila operační střediska velení a řízení, zpravodajská střediska, sklady raket a raketových střel a bezpilotních letounů a logistická zařízení a zařízení pro zásobování municí militantních skupin a jejich sponzorů z řad IRGC, kteří umožňovali útoky proti americkým a koaličním silám.



Bidenova administrativa slibuje, že to není konec a že kampaň může trvat několik dní i déle.




UPDATE: UNCONFIRMED FOOTAGE OF U.S. FIGHTER AIRCRAFT SEEN IN THE SKIES OF WESTERN IRAQ ON THE BORDER WITH SYRIA pic.twitter.com/ES6sh8WazR https://t.co/rJtdLMPkZZ — Mario Nawfal (@MarioNawfal) February 2, 2024

Aktualizace (1640 SEČ): Bidenova administrativa zahájila tolik očekávané odvetné údery:



PRVNÍ AMERICKÉ VOJENSKÉ ODVETNÉ ÚDERY V SÝRII: ABC



Regionální analytik Kevork Almassian komentuje zahájení této první vlny útoků: „Americké letectvo bombarduje východní Sýrii poblíž města al-Mayadeen. Sýrie je suverénní země, která na Spojené státy nezaútočila. Jde o jasné porušení mezinárodního práva.“ Podle oficiálních představitelů se do útoku zapojily americké bombardéry B1. První nepotvrzené záběry z regionu:



Ministerstvo obrany mezitím naznačilo, že první údery na východě Sýrie, o nichž se poprvé objevily zprávy, mohly být dílem partnerského letectva, pravděpodobně Izraele(?). Existuje řada zpráv, které naznačují, že se Izrael účastní jako partnerská síla. Kromě toho:



Původní zpráva o útoku USA na cíle v oblasti Deir ez-Zor na syrsko-irácké hranici. Americký představitel potvrzuje, že v Iráku a Sýrii dochází k úderům. „8 cílů je zatím jen první z mnoha kurzů“



Agentura Reuters s odvoláním na americké představitele: „Údery byly zaměřeny na zařízení v Iráku a Sýrii spojená s íránskými revolučními gardami a skupinami, které podporují.“



Čas zahájení byl kolem 16:00 východního času.



Zdá se, že administrativa se zahájením bombardování čekala až do pátečního uzavření trhu.



Jsou hlášeny značné ztráty na životech, které budou pravděpodobně postupně přibývat během večera.




Breaking: this was sent to me from Al-Qaem, Iraq moments ago, you can hear the huge explosions in the distance from the Syrian-Iraqi border area. pic.twitter.com/A4fccWLJ9u — Steven Nabil (@thestevennabil) February 2, 2024
Z Bidenovy administrativy a hlavních zpráv přicházejí zmatená sdělení:




Francouzský gigant v kontejnerové dopravě CMA CGM oznámil pozastavení veškerého tranzitu přes Rudé moře kvůli bezpečnostním rizikům, informovala v pátek agentura Bloomberg, a přidal se tak k rostoucímu seznamu velkých firem, které nyní považují tuto oblast za příliš nebezpečnou.



Poznámka agentury Bloomberg navíc potvrzuje, že „CMA CGM bude nadále operovat v severní části Rudého moře, ale nebude posílat své flotily přes jižní část, které se nevyhne žádné plavidlo, jež chce využít egyptský Suezský průplav k cestě mezi Evropou a Asií“. S každým dalším přírůstkem jedné z velkých lodních společností přichází další potvrzení toho, že operace „Strážce prosperity“ pod vedením USA selhává.



„ Stovky kontejnerových lodí a velké množství ropných tankerů a komoditních lodí se rozhodlo oblasti zcela vyhnout,“ zdůrazňuje agentura Bloomberg.



Až do tohoto týdne společnost CMA CGM i přes téměř každodenní húthijské raketové a dronové útoky nadále vysílala některá plavidla přes životně důležitý tranzitní průjezd, která však byla podporována doprovodem francouzského námořnictva. V tuto chvíli se však zdá, že ani velká přítomnost západních válečných lodí nestačí.



Tento týden zažilo americké námořnictvo zatím nejtěsnější spojení, když se húthijská řízená střela přiblížila na pouhou míli od torpédoborce USS Gravely.



Podrobnosti se objevily až koncem týdne na základě výpovědí několika amerických představitelů obrany. Pravděpodobně selhala jiná protivzdušná obrana delšího dosahu, protože střela se blížila k lodi. Popisuje CNN:




V minulosti byly tyto střely zachyceny americkými torpédoborci v oblasti na vzdálenost osmi a více mil, uvedli úředníci. USS Gravely však musela poprvé od konce loňského roku, kdy USA začaly zachycovat húthijské rakety, použít svůj zbraňový systém pro boj zblízka (CIWS), který nakonec dokázal raketu sestřelit, uvedli úředníci.
CIWS, automatický kulomet určený k zachycení střel zblízka, je jednou z posledních obranných linií, které má loď k dispozici, aby sestřelila přilétající střelu, když ji ostatní vrstvy obrany nedokázaly zachytit.




Proto musela být aktivována tato „poslední linie obrany“, která využívá 20mm kanon naváděný radarem. Namontovaná zbraň je lodní obranný systém vyráběný společnostmi General Dynamics a Raytheon, který zasahuje těsně přilétající cíle…




Wow, the USS Gravely had to use its Phalanx CIWS against a Houthi cruise missile per a U.S. official to CNN. This is essentially the ships last layer of defense against any incoming attacks. (The video below shows one in action!) pic.twitter.com/I1SYYydbbZ — Global: Military-Info (@Global_Mil_Info) January 31, 2024
Zpravodaj Fox News z Pentagonu Lucas Tomlinson uvedl, že tento týden je to „poprvé v historii, kdy byl CIWS (‚sea-wiz‘) použit v boji z válečné lodi ke zničení přilétající řízené střely několik sekund před dopadem.“



Na základě dalších nedávných incidentů je zřejmé, že húthijské bezpilotní letouny a rakety v některých případech proklouzávají skrze „obranný deštník“ západních pupečních koalic.



Před týdnem jsme podrobně popsali, jak americké námořnictvo v podstatě „prohrálo bitvu na moři“ vzhledem k tomu, že raketa dopadla do vody velmi blízko komerční lodi, kterou doprovázely nejméně tři americké válečné lodě. V té době se dvě americké obchodní lodě – Maersk Detroit a Maersk Chesapeake – pokoušely proplout Báb al-Mandebem z jihu na sever, přičemž je kryla americká vojenská loď USS Gravely. Stejně jako v případě tohoto čerstvého incidentu, kdy systém CIWS lodi Gravely musel zasáhnout na krátkou vzdálenost, však i při tomto střetnutí 17. ledna jedna střela zřejmě proklouzla.



Níže je velmi odlišný „těsný střet“…




The MK-15 Phalanx CIWS, a defense system on U.S. Navy ships, can automatically track and target threats. Here it’s shown targeting a commercial aircraft, likely in semi-automatic mode. pic.twitter.com/d3sUeo2n3C — VisionaryVoid (@VisionaryVoid) January 30, 2024
Zdroj: cnn.com
Článek USA zasáhly nejméně 85 cílů v Iráku a Sýrii se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden