Moravcovi odchází diváci
RSS

Moravcovi odchází diváci


PL
O milion a půl diváků za posledních pět měsíců přišel ve srovnání se stejným obdobím před rokem pořad Otázky Václava Moravce . „Pořad Otázky Václava Moravce ztratil důvěryhodnost už dříve, stejně jako jejich hlavní aktér, jehož charisma odvál čas,“ říká pro ParlamentníListy.cz bývalý ředitel Slovenské televize Radim Hreha. „Ani se těm číslům poklesu sledovanosti nedivím. Lidé nejsou slepí. Zbyla nudná rutina. Pokud jsou Otázky Václava Moravce jednou z vlajkových lodí českotelevizní publicistiky, je to s Českou televizí dost špatné,“ přidává se bývalý místopředseda RRTV Petr Štěpánek.
Potápějící se loď začíná připomínat pořad, jehož první díl odvysílala Česká televize už před dávnými dvaceti lety. V neděli v poledne totiž před televizní obrazovky usedá čím dál méně diváků, aby si následující hodinu užili moderátora Václava Moravce a jeho pečlivě vybrané hosty v pravidelném diskusním pořadu. Letos v lednu si čtyři vydání Otázek Václava Moravce pustilo 367, 377, 342 a 332 tisíc diváků. Jde o údaje týkající se první hodiny OVM a představující součet sledujících na ČT1 a ČT24, která pro ParlamentníListy.cz zpracovává MÉDEA, a. s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k. s. Zdrojem dat je Asociace televizních organizací (ATO) – Nielsen Admosphere. Loni v lednu se ovšem na čtyři vydání OVM dívalo postupně 382, 448, 429 a 612 tisíc diváků.
Na první pohled je zřejmé, že i nejméně sledovaný loňský lednový díl měl více diváků než nejvíce sledovaný letošní díl. Výrazný pokles sledovanosti se však netýká jen jednoho měsíce. Od začátku září 2023 do konce ledna 2024 se ani jeden z dvaceti dílů OVM nepřehoupl přes hranici 400 tisíc diváků. O rok dříve tuto metu překonával pořad zcela běžně, a to ve 2/3 případů. Průměrná sledovanost 20 dílů Otázek Václava Moravce byla za posledních 5 měsíců 334 tisíc diváků, o rok dříve za stejné období 410 tisíc diváků. Průměrně tedy ubylo ve sledovaném období u jednoho dílu 76 tisíc diváků, což za sledovaných 5 měsíců a 20 odvysílaných dílů představuje ztrátu více než 1,5 milionu diváků. Tohle už náhoda nebo krátkodobé vychýlení být nemůže.
Možná i úprk diváků od obrazovky ve chvíli, kdy se na ní objeví Václav Moravec, přivedla vedení televize Nova na nápad nasadit proti letitému a poněkud omšelému pořadu od loňské neděle 29. října nový pořad s názvem Za pět minut dvanáct s neokoukaným moderátorem Martinem Čermákem. Ten už dokonce jednou dosáhl sledovanost 457 tisíc, což je meta pro OVM už dlouho nedosažitelná. „Pořad Otázky Václava Moravce ztratil důvěryhodnost a přesvědčivost už dříve, stejně jako jejich hlavní aktér, jehož charisma odvál čas. Kde jsou doby vysílání Interview BBC, kdy v éteru zazníval nejen jeho svěží, kultivovaný styl, nýbrž i neméně zajímavý obsah. Období tuzemské opravdové svobody slova a na euroatlantické poměry neobvyklé nezávislosti médií na establishmentu Moravec využil obdobně jako plejáda jeho souputníků. Většina z nich získala image novinářských profesionálů s vysokými morálními a etickými kredity,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz bývalý ředitel Slovenské televize Radim Hreha.
Připomíná, že svoboda médií však dlouho nevydržela. „A to proto, že propaganda pokryteckého a rozpínavého systému řádu založeného na pravidlech postupně doznala parametrů studené války, jež v mnoha kategoriích předčily praxi dřevních totalitních manipulátorů. Mráz z Kremlu vystřídal ‚anti‘ dezinformační odér Bruselu, jenž zamával s charaktery polistopadových netotalitních, tudíž ‚svobodomyslnějších‘ žurnalistů natolik, že v zájmu udržení svých lukrativních postů jim nezbylo než iluzi úcty k principům profesionální žurnalistiky hodit za hlavu. Není se proto co divit, že společensky odpovědní novináři už salutují věrozvěstům typu současného premiéra, šéfa Senátu či Dominika Haška. Na oplátku se mohou těšit jejich přízni, což se jim prozatím bohatě vyplatí,“ podotýká mediální analytik.
Ukázkový příklad, jak se televizní publicistika nemá dělat
„Pamatuju Václava Moravce z dob, kdy ještě býval mladým nadějným moderátorem. To ještě působil v královéhradecké televizi Galaxie a v rádiu Frekvence 1. Býval jsem tam tehdy docela často hostem. Pak se z něho stala hvězda České televize a nastala pozvolná změna. Nadějný moderátor se v toku času přeměnil v ukázkový příklad toho, jak se televizní publicistika, natož ta veřejnoprávní, nemá dělat. Sebestřednost, namistrovanost, netolerantnost, protežování jedněch, ignorace druhých,“ popisuje pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Štěpánek proměnu toho, kdo je už drahně let nejviditelnější tváří České televize.
Utajované informace kolem Moravce a okolí v ČT bobtnají. Právník je stále na stopě
Moravec a dva poradci vlády: Jaké ožebračování důchodců? Sociální soudržnost narušil naopak Babiš!
I tato zkušenost ho ovlivňuje při pohledu na to, jak Otázkám Václava Moravce rapidně ubývají diváci. „Ani se těm číslům poklesu sledovanosti nedivím. Lidé nejsou slepí. Těch příčin poklesu je určitě víc, ale to, jak si počíná moderátor, je zásadní. Je pravdou, že sledovanost je v případě veřejnoprávní televize pouze jedním z kritérií, tím hlavním by měla být kvalita. Ale i ta už dávno chybí. Zbyla nudná rutina. Pokud jsou Otázky Václava Moravce jednou z vlajkových lodí českotelevizní publicistiky, je to s Českou televizí dost špatné,“ domnívá se bývalý místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.
Pro úplnost je třeba dodat, že podle Kontinuálního výzkumu ATO sleduje televizní pořady celkem 92.6 % českých domácností. 88 % má doma alespoň jeden funkční televizor a příjem TV signálu na něm. Dalších 4,6 % pak představují domácnosti, které sice nemají funkční televizor s TV signálem, ale televizní vysílání sledují na zařízení typu PC, mobil či tablet. Teoreticky by úbytek sledovanosti mohl být způsoben také tím, že diváci OVM odešli houfně na internet a přes něj je sledují, což peoplemetry napojené na televizi a odesílající data nemohou zachytit. „To si nemyslím, neboť jsem přesvědčen, že nemalá část veřejnosti už Moravcovi nedůvěřuje stejně jako většině mainstreamových žurnalistů. Narůstající rozdíl mezi realitou a úzkostlivě redukovanými informacemi o událostech ve světě či doma odebírá diváky i čtenáře médiím hlavního proudu obdobně jako v ostatních západních zemích,“ míní Radim Hreha.
Před lety ho Rada Slovenské televize zvolila ředitelem Slovenské televize. „Sledovanost je důležitá pro každé médium, veřejnoprávní nevyjímaje. Slovenská televize se po rozdělení Československa značně odklonila od svého poslání, načež její zpravodajství a publicistika víceméně prosazovaly zájmy koaličních politiků. A to natolik, že STV pozbyla důvěry veřejnosti do té míry, že i v uměleckých kruzích narůstaly sympatie s trendem směřujícím k jejímu utlumení. Moje role a stejně tak i členů nejužšího vedení proto stěžejně spočívala v zastavení propadu sledovanosti, což se částečně povedlo, jak o tom svědčí fakta o našem působení v Mlynské dolině,“ vzpomíná mediální analytik.
Redakce beztrestně ignorují kritéria formulovaná v zákonech
Hodnocení odvysílaných pořadů nelze brát jen jako subjektivní soud v závislosti na tom, zda mi jeho obsah kápl, či nekápl do noty. „Co se týče kritérií zpravodajských a publicistických pořadů veřejnoprávních médií, ta jsou exaktně formulovaná v příslušných zákonech, zejména v zákonech o České televizi, resp. Českém rozhlase. Příslušné redakce je však beztrestně ignorují, což Evropské komisi a jejím lokajům u nás nejen nevadí, nýbrž dokonce imponuje,“ dodává pro ParlamentníListy.cz exředitel Slovenské televize Radim Hreha.

PL

The post Moravcovi odchází diváci first appeared on .


Nejčtenější za týden