Záhada Teleckého jezera. Někteří potápěči s hrůzou vyprávěli, co se nachází v hloubce 100 metrů
RSS

Záhada Teleckého jezera. Někteří potápěči s hrůzou vyprávěli, co se nachází v hloubce 100 metrů


Okolí Teleckého jezera je velice nebezpečnou zónou. Bývají tady silné větry, přívalová sněžení nebo mlhy. Stále se mění počasí, zhoršuje se viditelnost. (Foto: Youtube / ilustrační)









Neštěstí, která se tady stávají, jsou nejčastěji spojená s nadšenými turisty, kteří neberou vážně nevybíravou atmosféru Teleckého jezera.



Než se vydáte na cestu do tohoto území, přečtete si veškerá varování.



Nešťastné případy na Teleckém jezeře:





Katastrofa vrtulníku Robinson R66 nad Teleckém jezerem



12. února 2017 do jezera zřítil vrtulník Robinson R66. Všichni pasažéři zmizeli beze stopy. Vrtulník nebyl nalezen, bylo objeveno pouze tělo jedné ženy. Pátrání bylo zastavěno.



Zřícení Korvetu



14. srpna 2006 se zřítilo osobní hydraulické letadlo typu Korvet. Na palubě se nacházel pilot a dva pasažéři. Pátrání trvalo přes deset dnů a bylo zastavěno kvůli velké hloubce, rašelině, podvodním tokům. Nepomohla ani hyperbarická komora ani speciální zařízení pro pátrání ve velké hloubce.



Neštěstí s Buranem



21. ledna v roce 2009 se na Teleckém jezeře propadl pod led sněžný skútr Buran. Na skútru se nacházeli dva lidí. Jedno tělo bylo nalezeno za 300 metrů od předpokládaného propadu, druhé nebylo nalezeno vůbec.



Co se stává s obětmi v hloubce?



Teplota na dně jezera nepřesahuje 3-4 stupně nad nulou, je tam chlad a tma. Dokonce i ryby neplavou hlouběji než 100 metrů. Pravděpodobně probíhá „konzervace“ těl, plavou v hlubokých vrstvách vody. Studená voda je na věky konzervuje, jsou odsouzeny stát jako podvodní sochy.



Potápěči, kteří se odvážili ponořit na dno jezera, s hrůzou vyprávěli o tom, že v hloubce 100 metrů spatřili celý les mrtvol, který se časem skoro nemění.



Existuje legenda, že kolem dna Teleckého jezera se nacházejí také nájezdnici z období Čingischána. Údajně se utopila celá jednotka, když se snažila překročit jezero v okolí mysu. Studená voda paralyzovala nejenom koně ale i lidi. Pod tíhou zbraní se vojáci spustili do hloubky 200 metrů, kde se dodnes nacházejí.



Někteří badatelé si myslí, že základem této legendy je případ z doby občanské války, když jednotka Kolčaka zničila rudou komunu. Házeli vojáky Rudé armády přímo v oblečení se zbraněmi pod led.



Dokonce ani moderní zařízení nedokáže prozkoumat dno Teleckého jezera. Možná, že se tajemství odhalí za dalších několik desítek let.
Článek Záhada Teleckého jezera. Někteří potápěči s hrůzou vyprávěli, co se nachází v hloubce 100 metrů se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden