Filmové ceny “Oscar” Euroasie
RSS

Filmové ceny “Oscar” Euroasie


Nové filmové ceny Euroasijské filmové akademie…



Putin a Si Ťin-pching podpořili návrh Nikity Michalkova: Nikoli americké, ale euroasijské Oscary



V roce 2022 ruský režisér navrhl vytvoření Euroasijské filmové akademie a s tím související ceny



“Vytvoření Euroasijské filmové akademie a předání cen letos by bylo tím nejlepším možným scénářem a Svaz filmařů již předložil své návrhy ruskému ministerstvu kultury, jak to udělat,”  Nikita Mikhalkov, slavný režisér a prezident Svaz filmařů Ruska,  řekl  agentuře TASS.



„Komise byla ustanovena. Návrh přišel ode mě, podpořili ho prezidenti Ruska Vladimir Putin a čínský Si Ťin-pching a také premiér Michail Mišustin. Byl zaslán na ministerstvo kultury. Jménem Svazu filmařů jsme předložili návrhy týkající se předpisů a nyní čekáme na schválení,“  řekl  Michalkov.



V roce 2022 ruský filmař navrhl vytvoření Euroasijské filmové akademie a udělování cen, které by s tím byly spojeny, jako jsou Oscary.



Mikhalkov poukázal na to, že vytvoření těchto institucí je nezbytné pro rozvoj euroasijského regionu. Rusko se rozhodlo bojkotovat Oscary v roce 2023 a nepřihlašovat žádné ruské filmy, uvedla média. Mikhalkova v této věci podporuje i srbský režisér Emir Kusturica, ten bude v natáčet dva srbsko-ruské filmové projekty.



Oscara za nejlepší mezinárodní celovečerní film, dříve známý jako nejlepší cizojazyčný film, získalo Rusko s filmem Nikity Michalkova z roku 1994 –  “Unaveni sluncem”.



Rusko bylo také nominováno v roce 2017 za film  „Bez lásky“  Andreje Zvjaginceva, který získal cenu poroty na filmovém festivalu v Cannes. V roce 2014 bylo jeho drama  „Leviathan“  také nominováno na Oscara v kategorii mezinárodní hraný film.



Autor: Redakce, 4.2.2024



Zdroj:




Путин и Си подржали предлог Никите Михалкова: Не амерички, већ евроазијски Оскари

The post Filmové ceny “Oscar” Euroasie first appeared on Raptor TV .


Nejčtenější za týden