Svět ruskýma očima 748
RSS

Svět ruskýma očima 748


Pokud se situace s Maďarskem zhorší, zablokuje Brusel znovu prostředky, řekla eurokomisařka
29. ledna 2024
Pokud se situace se „svrchovaností zákona“ v Maďarsku zhorší, znovu zablokujeme prostředky EU, protože se jedná o dynamický proces. Toto sdělila komisařka EU pro otázky demokracie a transparentnosti Věra Jourová na dnešním zasedání ministrů EU (29. ledna).

Britský Financial Times upřesnil, že v dokumentu zpracovaném bruselskými byrokraty se tvrdí, že pokud na následujícím mimořádném summitu EU dne 1. února nebude kvůli Maďarsku přijato rozhodnutí o vyčlenění padesáti miliard EUR Ukrajině, potom členské státy EU veřejně uvedou, že si nedovedou představit, že by Maďarsko dostalo prostředky EU. Navrhnou také, aby tyto prostředky byly Maďarsku zcela odebrány. Vyplývá z toho, že „svrchovaností zákona“ se chápe podpora banderovského režimu neonacisty Zelenského.
Belgická ministryně zahraničí uvedla: „Uvidíme po summitu 1. února jaké budou alternativy. Ale cílem je, aby byla dosažena jednota. Bude se jednat o stejném projektu jako na summitu v prosinci.“
Německá federální ministryně pro evropské záležitosti a otázky klimatu Luhrmannová kritizovala že se „musel svolat mimořádný summit EU jen kvůli tomu, že Maďarsko blokuje úmluvu o balíku pomoci Ukrajině“ . Řekla: „Není náhodou, že člen EU Maďarsko, které nejvíce porušuje naše společné hodnoty a svrchovanost práva, se opět nachází mimo shodu ostatních dvaceti šesti členů EU o pomoci Ukrajině. Základní problém Maďarska, které se odklonilo od společných hodnot svrchovanosti práva je také spojen s tím, že mu silně chybí solidarita s Ukrajinou.“
Myslí si, že „problém Maďarska“ je i v tom, že neratifikovalo vstup Švédska do NATO. Řekla: „Je naprosto nepřijatelné projevovat takovou nedostatečnou solidaritu vůči státu, který je členem EU.“
Převzato z Eadaily.com/ru
***
Ukrajina – terorista: KTO, zničení Zelenského, zákaz vlajky, převodů a „smluv“
Oleg Volodin
30.ledna 2024
Ukrajina měla být dávno uznána za zemi sponzorující terorismus, ale ruská vláda není připravena na změnu formátu speciální vojenské operace. Avšak příprava k prohlášení Ukrajiny „státem – teroristou“ již existuje a důsledky takového rozhodnutí jsou známé.
Po zničení ruského Il-76 nad Bělgorodem ukrajinským vojskem prohlásil poslanec za Sevastopol Dmitrij Bjelik, že tento incident je opravdovým státním terorismem. Je čas ukončit veškerá mírová jednání a začít s postupem právního ukotvení tohoto faktu.
S Bjelikem souhlasí i vedoucí frakce pravicové Liberálně demokratické strany Ruska Sluckij a senátor Džabarov. Podle nich bylo třeba odpovědět na zabíjení civilistů, sestřelení Il-76 i malajsijského Boeingu, útoku na dětský novoroční svátek v Bělgorodu, Krymský most a další.
Politolog Sidorčik uvedl, že by mělo být „přijato politické rozhodnutí na nejvyšší úrovni o uznání Ukrajiny za teroristický stát. Potom by logicky následovalo ukončení veškerých kontaktů s teroristy (kromě spojení ohledně přijetí kapitulace)“.
Dodal, že to nebude vadit Západu při podporování Ukrajiny, ale zůstane precedent pro budoucí tribunál nad ní. Řekl: „Žádné ocenění Hitlerova jednání nemělo vliv na nacistický režim v Německu, dokud nebyl Rudou armádou dobyt Berlín.“
K čemu povede uznání Ukrajiny teroristickým státem a jaké budou důsledky jejího označení „sponzorem terorismu“? Bude ukončena speciální vojenská operace a začne režim KTO (protiteroristická operace). Oznámil to například předseda výboru Státní dumy pro obranu Andrej Kartapolov.
Podle zákona „O potírání terorismu“ se jedná o maximálně tvrdá vojenská opatření pro občany a o změnu formátu práce orgánů vlády.
Uznání Ukrajiny teroristickým státem by uzavřelo navždy možnost mírových jednání, včetně jednání o uznání nových hranic Ruské federace s novými (historickými) regiony.
Avšak zde si většina občanů i odborníků klade otázku: Potřebujeme takové uznání, když po Krymu jsou nové regiony RF „naše navždy i tak“?
Jenomže není možné obchodovat, přes takový stát čerpat plyn a amoniak pro evropské spotřebitele, prodávat takovému státu, nebo přes něj vést elektřinu a provádět různé operace.
Členka Asociace právníků Ruska Jevgenija Meškova řekla, že vlajka (hymna, erb) Ukrajiny mohou být oficiálně označeny za extrémistickou symboliku a zakázány, (bez varianty o souhře náhod).
Za podporu teroristické Ukrajiny mohou být zahájena trestní stíhání kvůli propagaci terorismu a vyneseny velké tresty.
Jakýkoliv peněžní převod od soukromých osob, i v kryptoměně, i pro soukromé osoby občanů Ukrajiny, včetně příbuzných pak bude považován za financování terorismu. Taktéž transakce s ukrajinskými právnickými osobami bude znamenat spolupráci s teroristy.
Lze také ukončit kontakty a svazky s dalšími zeměmi, které podporují teroristickou zemi (penězi, politicky, zbraněmi a podobně) i s ukončením diplomatických vztahů.
Prohlášení Ukrajiny teroristickou zemí bude znamenat, že vedení Ukrajiny i její orgány moci jsou teroristické a teroristé se musí ničit, také raketovými údery, také Zelenskij, Budanov, Zalužnyj, Nejvyšší rada, atd.
Krátce o hlavních následcích Ukrajiny vyhlášené jakožto teroristické země:

zveřejnění jakýchkoliv vizuálních, hudebních a řečnických symbolů Ukrajiny – teroristické a zakázané;
zákaz veškerého podnikání, převodů soukromým osobám, čerpání zdrojů, placení za služby nebo zboží na Ukrajině, při nerespektování by šlo o „placení terorismu“;
povoleno ničit vedení teroristického režimu na Ukrajině;
přerušení vazeb i kontaktů s kteroukoliv zemí, která podporuje Ukrajinu.

Zavedení režimu protiteroristických operací namísto speciální vojenské operace a přitvrzení vojenských úderů a akcí na Ukrajině.
Vypuštění veškerých jednání s Ukrajinou (s teroristy) a „smluv“, obilních dohod, atd.
Všechny návrhy byly sděleny prezidentovi Vladimiru Putinovi a přijetí rozhodnutí o vyhlášení Ukrajiny teroristickou zemí je nyní na něm.
Převzato z Pravda.ru
***
Smlouva START-3: Má smysl pokračovat v kvantitativním omezování?
Jurij Borisov
1. února 2024
Masivní rozmístění strategických termonukleárních zbraní USA na letištích Evropy dává Moskvě úplně volnou ruku.
Náměstek ministra zahraničí Ruska Sergej Rjabkov označil za destabilizující krok USA rozhodnutí o vrácení jaderných zbraní do Británie a podtrhl, že Moskva před tím Washington rozhodně varuje. „Co se týká hypotetického návratu amerických taktických jaderných zbraní na území Británie, chtěl bych důrazně před tímto destabilizujícím krokem varovat.“
Jedná se o bojové hlavice B61-12 s mocností do 50 kilotun, což je trojnásobek Američany svržené bomby na Hirošimu. V roce 2022 informovala BBC o plánech na rozmístění 54 stíhaček F-35 na americké základně v Británii, a ty mohou nést jaderné zbraně. Avšak termonukleární bomby B61-12 je možno považovat za taktické jaderné zbraně jen podmíněně, neboť reálně jde o ohrožení samotné existence Ruské federace. Rozmístění stíhaček – nosičů je v bezprostřední blízkosti hranic RF.
Kromě toho v mídiích uváděná mocnost bojové hlavice 50 kilotun nevyčerpává všechny bojové charakteristiky a ve skutečnosti je značně vyšší: B61 je bombou s proměnnou mocností munice a nazývá se široká varianta munice (FUFO Full Furing Option). Modifikace 3, 4 a 10 mohou být osazeny bombou o síle 0,3; 1,5; 10; 60; 80 nebo 170 kilotun. Je to první americká taktická bomba s proměnlivou silou náboje. Někteří znalci ji považují za nejnebezpečnější jadernou zbraň Washingtonu.
Reálná strategická váha uvedených zbraní míchá všemi kartami v rusko-americké smlouvě START-3. Ačkoliv byla smlouva pozastavena, je Ruskem respektována v kvantitativních parametrech. Na nedávném zasedání ruské Státní dumy bylo zákonem jednomyslně schváleno pozastavení účasti Ruské federace ve smlouvě o omezení strategických zbraní (START a START-3). Ministerstvo zahraničí prohlásilo, že je rozhodnutí o pozastavení ruské účasti ve smlouvě START vratné. Moskva vyzvala Washington „k projevení politické vůle s úsilím o všeobecnou deeskalaci a vytvoření podmínek k obnovení úplného fungování smlouvy“. I přes pozastavení START Rusko dále respektuje ve smlouvě zahrnutá kvantitativní omezení a bude s Washingtonem vyměňovat informace o vypouštění mezikontinentálních balistických raket i raket vypouštěných z ponorek.
Strategickou rovnováhu však rozvrací masové rozmístění v Evropě v blízkosti a dostupnosti hranic RF údajně taktických jaderných zbraní, které nejsou součástí smlouvy START a kterou strany respektují i při pozastavení smlouvy.
Vytvoření nových útočných možností protivníka se neomezuje jen na přesun 54 amerických F-35A do Británie. Analogické bojové stroje jsou již v Norsku, Nizozemsku a realizují se kontrakty na dodávky 64 F-35A Finsku a Polsku. Jsou také objednávky pro německou Luftwaffe.
Připočítat se musí i to, že se rádius těchto letadel znatelně zvýší tím, že přistávací letiště bývají zpravidla jen několik desítek kilometrů od ruské nebo od běloruské hranice. Platí to například pro letiště Lask v Polsku i pro letiště ve Finsku, která jsou nedaleko od průmyslových a vojenských center Ruska.
Navíc. I když má většina států NATO status bez jaderných zbraní, účastní se běžně aliančních cvičení s jadernými zbraněmi. Letadla F-35A budou jistě schopna zasazovat jaderné údery.
Na ruské území by mohlo být v okamžité pohotovosti pro jaderný útok nasazeno až 300 letadel. K tomu ještě může být do Evropy převeleno několik stovek amerických F-35A, a to během dnů a hodin. Tak dochází k situaci, kdy další dodržování kvantitativních parametrů smlouvy START-3 Ruskem ztrácí smysl. Protivník provádí manévr obkličování. Chce tak získat rozhodující převahu k prvnímu jadernému úderu silami a prostředky, které ve smlouvě nejsou zahrnuty a které Západ nesprávně nazývá taktickými zbraněmi.
Proč západní stratégové vsadili právě na F-35A. Je to letadlo obvykle neúčinné při naložení obvyklou municí. Do jeho vnitřku se nevejde úplná sada bomb a raket, a pokud se pověsí na vnější pylony přestává být letadlo neviditelné.
Termonukleární bomba je jiná – je optimalizovaná jenom na umístění uvnitř a letadlo zůstává neviditelné. Je tak mimořádně nebezpečné pro protivzdušnou obranu.
Pro Rusko to znamená přímou hrozbu strategického rozsahu, a to dává všechny argumenty k přijetí adekvátních, ale asymetrických opatření. Znamená to úplný konec dodržování smlouvy START-3. Jelikož Ruská federace má velký odstup (asi 10 let) od úrovně vývoje klasických strategických zbraní v Americe, má Washington důvod obávat se takového vývoje více než Moskva.
Převzato z Fondsk.ru


Nejčtenější za týden