Bolehlav Leyenové. Náročné klimatické cíle mizí, i kvůli obavě o znovuzvolení
RSS

Bolehlav Leyenové. Náročné klimatické cíle mizí, i kvůli obavě o znovuzvolení


Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová je pověstná tím, že nerada riskuje. Tentokrát se ale zdá, že 65leté německé političce ani nic jiného nezbývá. Sleduje dva souběžné cíle. Chce prosadit ambiciózní klimatickou agendu. A také by chtěla pokračovat ve své funkci v čele evropské exekutivy i ve druhém pětiletém období. A zde klíčí problém.






Komise by pod taktovkou von der Leyenové měla podle uniklých dokumentů, které zmiňuje bruselský web Politico, v příštích dnech oznámit návrh na snížení emisí o 90 procent do roku 2040.
Jenže proti takovému návrhu sílí napříč Evropou odpor. Již před týdnem se von der Leyenová dozvěděla od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že zelená bruselská politika by se měla mírnit. Brusel by podle něj měl zohlednit zájmy protestujících evropských zemědělců.

Stejné dilema, jaké řeší von der Leyenová, mají i evropské strany zelených. Buď zohlední vztek zemědělců a své alarmistické programy zmírní, nebo stojí před rizikem velkých ztrát.







Zdroj:  https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/leyenova-evropska-komise-eu-emise.A240202_185445_zahranicni_dyn?zdroj=sph_hp


Nejčtenější za týden