Naše země nevzkvétá!
RSS

Naše země nevzkvétá!


IVAN LANGER
Naše země nevzkvétá, hlava Fialova týmu neřídí nic a stát selhává při výkonu své moci a zajištění služeb občanům. Tak hodotí současnou situaci někdejší ministr vnitra a spoluzakladatel soukromé vysoké školy CEVRO Institut Ivan Langer.

„Naše země nevzkvétá. Dávat to za vinu jen této vládě by nebylo fér, třebaže její výkon přináší více smutku než radosti. Možná proto, že očekávání od ní byla příliš velká, v kontrastu s tím, jak je složená a jak byli její členové (ne)připraveni vládnout. Potvrzuje, že “slova k získání vlády stačí, leč slova k vládnutí nestačí”.
Nejinak tomu bylo s její předchůdkyní. Důsledky (primárně rozpočtové) jejího vládnutí, jsou koulí, která by (s)táhla ke dnu i mnohem zdatnější plavce, než představuje současný Fialův tým. Nekompetentnost a chaotičnost Andrejova týmu se naplno ukázala snad nejvíce v “době Covidové”, kdy jeho hlava pobíhala před kamerami v bílém plášti s fonendoskopem kolem krku a všechno řídila. Hlava Fialova týmu neřídí nic. Důsledky jsou stejné. Stát selhává při výkonu své moci a zajištění služeb občanům.
Možná nejviditelnější totožnost mezi tím “co je a co bylo”, je to, čemu se zvyklo říkat e-government. Nedávno to byla Bartošova eObčanka, teď je to Bekovo DIPSY. Před nimi to byly Havlíčkovy dálniční známky, Babišův očkovací registr. Čestnou výjimkou je Jurečkův JENDA. Příkladnou absurditou je Babišovo EET. To ve jménu “digitalizace” produkovalo víc než 3 miliardy papírových účtenek ročně. A aby český “ý-govrment” fungoval líp, máme dvě státní agentury NAKIT a DIA.
Řekl bych, že aktuální příběh DIPSY nekončí a ještě ukáže, že za několik měsíců nelze s partou nadšenců změnit desetiletí nicnedělání. Další kapitolou budou bzučící kopírky tisknoucí přijímací testy a vrčící dodávky, které je budou do škol rozvážet. A pak uvidíme, zda DIPSY bude schopen zpracovat a doručit výsledky přijímacího řízení. Přijetí ke vzdělávání na střední škole je správní řízení se všemi jeho pravidly a náležitostmi.
A jsme u podstaty problému. To, čeho se všem ýgovrmentovým nadšencům a domýšlivcům nedostává, je potřebná znalost právní úpravy, principů, pravidel české veřejné správy. A k tomu (vedle vizionářství) profesionalita a pokora při její proměně ve veřejnou službu!” uzvařel svůj komentář na facebooku Ivan Langer.

prvnizpravy.cz

The post Naše země nevzkvétá! first appeared on .


Nejčtenější za týden