Pojďte na ně!
RSS

Pojďte na ně!


IVAN DAVID
Už je to oficiálně potvrzené. Česko bude mít také svoji traktorovou blokádu. Těšit se mohou nejen ministr teologie – omlouvám se – nějakým omylem premiéra a prezidenta „ministr zemědělství“ Marek Výborný (KDU-ČSL) na Ministerstvu na Těšnově, celá pětikoaliční Fialová vláda ve Strakovce, ale i poslanci a senátoři na Malé straně.

Podle toho, co ze včerejší finální koordinačních schůzky zemědělských předáků zveřejnil jeden ze svolavatelů demonstrace – bloger Daniel Sterzik známý jako Vidlák – na svém webu Vidlákovy kydy, to bude ze strany zemědělců akce, jakou Praha co do rozsahu od konce 2. světové války nezažila. Protože mám ze schůzky informace zprostředkované pouze telefonicky od dalšího ze svolavatelů – bývalého prezidenta Agrární komory a šéfa zemědělsko – potravinářské firmy Rabbit Trhový Štěpánov Zdeňka Jandejska, s nímž konzultuji téměř všechny návrhy směrnic a nařízení EU, dovoluji si Vám touto cestou předat důležité informace o akci přímo od zdroje.
Vidlák na Kydech napsal: „Je to tu! Přátelé, poslední koordinační schůzka zemědělců zdárně proběhla. Kolik zemědělců tam bylo? Na pět set traktorů. Odsouhlasili společné prohlášení i dopis pro ministerstvo zemědělství a vládu. Vymezili se proti šéfovi Agrární komory, Doležalovi. Ujistili se o vzájemné podpoře a zvolili si za své mluvčí Zdeňka Jandejska, Otu Březinu a moji maličkost. Hlavní stan při demonstraci bude na Malostranském náměstí, kde v 15.00 sdělí své požadavky, ale nebude to jediné místo, kde se v Praze shromáždí, protože se předpokládá, že traktorů bude podstatě víc, než se vejde na Malou stranu, Úřad vlády i ministerstvo zemědělství.
Protest je kolektivní a apolitický. Víte, proč už měsíc neznáme jména těch, co to organizují? Protože už probíhají dotační kontroly u těch, kteří si dovolili vyjet podpořit německé kolegy. Různí chytrolíni se ušklíbali, že zemědělci bojují mezi sebou, kdo bude lídr. Houby! Politické ambice nikdo z nich nemá. Ale jen někde zlehka zmínili, že takhle to nejde dál a už jim začalo ubývat objednávek a přibylo kontrol od zemědělského intervenčního fondu. Bylo zapotřebí vymyslet, jak to udělat, aby nebyli na ráně ještě dřív, než vůbec vyjedou. Všem je jasné, že po devatenáctém po nich Výborný půjde, ale předpokládají, že jich už bude tolik, že spíš oni půjdou po Výborném.
Dnes, ve středu v 18.00 budou spuštěny webové stránky myzemedelci, kde bude možné se dovolat jednotlivým koordinátorům. Ve stejnou chvíli se vypustí oficiální plakát a požadavky zemědělců. Další informace budou postupně přidávány. Koordinátorů bude přibývat. Trasy šturmu na Prahu se ale zveřejní až na poslední chvíli.
Zemědělci své požadavky vtělili do těchto pěti bodů:

STOP grýndýlu
STOP vyděračským obchodním praktikám
STOP drahým energiím
STOP této nekompetentní vládě
STOP posilování evropských kompetencí na úkor těch národních

V příštích čtrnácti dnech postupně všechny body rozeberu, popíšu a vysvětlím. Nebudu jediný. Dnes se to tam samými Dr. Ing. a PhD jen hemžilo. Ale když se řeklo slovo grýndýl, tak mluvili všichni úplně stejně. Pokud to takhle půjde dál, brzy nebude za co demonstrovat a pokud by se měly splnit všechny odvážné vize europapalášů i našich pětikoaličníků, tak si můžete postupně hledat vhodnou jeskyni k bydlení a nastudovat si z jůtubu, jak vydělat kůži ze psa žvýkáním.
Okamžitě se přidala Asociace samostatných odborů pod vedením Bohumíra Dufka. Začali po své linii dělat přípravy. Další svazy a profesní komory se přidávají. V Praze se všichni potkáme.
Jan Doležal, šéf agrární komory se od příprav distancoval. A nejen to, začal jezdit po republice a obvolávat zemědělce, aby je odradil. Mimo jiné jim vykládá, že Vidlák píše svůj blog, protože je strašně zadlužený. Neví, že jeho autorita stojí tak moc za starou belu, že většina zemědělců hned zvedla telefon a zavolala mi, jak mě pomlouvá a lže. Ne, nejsem zadlužený. Nemám dokonce ani žádnou půjčku. A jestli si někdo myslí, že někdo takový jako Doležal bude zemědělce hájit , tak mu přeju příjemné snění. Tenhle člověk zemědělcům nic nevybojuje, když lže už od první minuty. Má jediný úkol – získat čas. Ideálně do dubna, to už budou všechny traktory na polích a budou zařizovat pro tuto republiku chleba.
Vyřazuju si tě, Doležale, ze šuplíku se Středulou a Dobšíkem… patříš do šuplíku s těmi, od kterých se dá čekat jen to nejhorší.
Jo… hodně dalších lidí z Agrární komory zemědělské protesty podporuje. Víc, než si Doležal myslí.
Prosím, nedržte nám palce. Je nám k ničemu, když nám budete fandit z domova. Přijeďte. Přijeďte zemědělce podpořit do Prahy. Ať ty ulice neucpávají jen traktory, ale i široká veřejnost. Já vím, že je to pondělí a musíte do práce. Vezměte si dovolenou. Budou tam všichni a bude to jedna z posledních příležitostí ukázat jednotu. Grýndýl je průser pro nás všechny. Už teď ho platíte stejně jak Němci… jen oni na to mají třikrát vyšší platy a levnější potraviny.
Pětikolka je už řádně nalomená. Rakušan si dělá svojí agitku, Lidovci jsou koule na noze, Piráti zpackali i to, co jim mělo být vlastní – digitalizaci. Fialovi Scholz nebere telefon a TOPka se třese, že přijde Kalousek. Jestli ty uplynulé dva demonstrační roky neměly být zbytečné, tak prostě přijďte. Od začátku říkám, že nezáleží na tom, kdo nás svolal. Od začátku říkám, že se počítá množství. Říkám to i teď. Navíc se ten grýndýl týká opravdu nás všech a sahá nám do vrecka stále hlouběji. Bude jednoduše lepší, když tahle vláda nedovládne.“, napsal Vidlák.
Jako člen Zemědělského výboru Evropského parlamentu, v němž jako koordinátor zastupuji frakci Identita a demokracie (ID), považuji za povinnost takto důležitou informaci šířit. Mám totiž důvodné podezření, že mejnstrým s ČT v čele, se o zemědělských protestech bude snažit do posledních chvíle mlčet jako odbojář při výslechu na gestapu.
Tímto se připojuji k výzvě Zdeňka Jandejska a Vidláka: „Pokud chcete nadále jíst chutné české potraviny vyrobené z produktů našich skvělých zemědělců, prosím přijeďte a přijďte 19. 2. 2024 před Ministerstvo zemědělství a na další místa, kde bude probíhat demonstrace!“. Moje místo jako europoslance člena AGRI bude samozřejmě mezi zemědělci před Ministerstvem zemědělství. Na webu, o němž píše Vidlák, ale najdete i další místa, kde se bude dít hodně zajímavého, a kde vládnoucí pětidemolici můžete přijít říci, co si myslíte o jejich počínání. Na rozdíl od akcí ministra Vykulence SKUTEČNĚ BEZ CENZURY. Policisté tam sice budou, ale organizátoři jednají s jejich veliteli, aby nezakročovali proti nikomu, kdo se nedopouští násilí, ale jen říká co si myslí. A je to podle mých informací na dobré cestě. Policistům vláda také zdražila elektřinu, plyn a jídlo.

FB

The post Pojďte na ně! first appeared on .


Nejčtenější za týden