Začíná čínský yuan podrývat dominanci dolaru?
RSS

Začíná čínský yuan podrývat dominanci dolaru?

Vypadá to, že Čína podrývá dominanci dolaru.
Ač neexistují náznaky, že by dolar byl v bezprostředním ohrožení svržením ze svého trůnu globální rezervní měny, tak je čím dál více centrálních bank natěšených na yuany.
Podle průzkumu ročních rezerv od UBS Asset Management asi 85% centrálních bank řeklo, že buď investují do čínských yuanů, nebo uvažují, že do nich budou investovat. To je nárůst o 81% oproti roku předtím.
USB se dotazovala 30 vrcholných centrálních bank.
Manažeři rezerv cizích měn centrálních bank v průměru pro příštích 10 let plánují držet asi 5,8% rezerv v yuanech. To však znamená prudký nárůst z úrovně 2,9% globálních držeb yuanů jako rezerv loni podle zprávy Mezinárodního měnového fondu z konce června.
Mezitím průměrná míra držby US dolarů v červnu 2022 podle tohoto průzkumu spadla na 63%. To je sestup oproti 69% v předchozím roce.
Podle Business Insider zvedla reakce na invazi na Ukrajinu řeči o multipolárním světě, v němž už USA nebudou převážně dominující silou.
Ozývají se určité spekulace, že použití dolaru jako zbraně k potrestání Ruska za invazi na Ukrajinu některé země motivovalo k diverzifikaci s odklonem od dolaru. Menší vystavenost zeleným bankovkám totiž znamená menší zranitelnost diplomatickým a ekonomickým nátlakem z Washingtonu DC.
Pokles důvěry v dolar ale začal už dávno před posledními událostmi na Ukrajině. Federální rezervy tiskly biliony dolarů jen tak z ničeho např. v reakci na COVID-19. To dolar devalvovalo, důkazem čehož je to vzepětí cen během posledního roku. To byl předpověditelný důsledek vytváření peněz jen tak z ničeho a jejich použití k utrácení. Více peněz na sháňku po stejném objemu zboží a služeb (nebo když vláda ekonomiku uzavře do lockdownů, tak po ještě nižším), to vždy vede plošnému vzestupu cen.
Jediný důvod, proč může USA tato politika v takové míře procházet, je ten, že dolar má roli světové rezervní měny. Je tu tedy vestavěná globální poptávka po dolarech, která pomáhá ten tisk absorbovat. Co se ale stane, když ta poptávka poklesne? Co se stane, když se Čína a další země rozhodnou, že nebudou chtít držet měnu, která s každým dnem ztrácí na hodnotě?
USA po ruské invazi na Ukrajinu některé ruské banky včetně centrální banky odřízly od platebního systému SWIFT.
SWIFT znamená Společnost pro celosvětový mezibankovní telekomunikační systém, který finančním institucím umožňuje posílat a přijímat informace o finančních transakcích v bezpečném, standardizovaném prostředí. Jelikož dolar dlouží jako světová rezervní měna, zařizuje SWIFT i fungování mezinárodního dolarového systému.
SWIFT spolu s dominancí dolaru poskytuje USA na ostatní země ohromnou páku.
A USA zašly ještě dále, když Federální rezervy v bezprecedentním kroku zmrazily ruské dolarové rezervy. Ruská dolarová aktiva jsou tedy v podstatě pro tuto zemi bezcenná. Vůbec jich nemůže použít.
I pokud si myslíte, že si Rusko takové drakonické ekonomické sankce zaslouží, je důležité připomenout, že s sebou nesou také svou cenu.
Síla dolaru v poslední době v porovnání s ostatními světovými měnami ukazuje, že dolar zůstává v silné pozici. V tom ale může dojít k rychlým posuvům. Kolik dalšího půjčování a tisknutí bude svět ještě tolerovat, než začne mít z držeb dolarů obavy? A budou americké sklony používat dolar jako zahraničně politickou zbraň důvěru v zelené bankovky podkopávat?
Svět to sleduje.
BY TYLER DURDEN
THURSDAY, JUL 07, 2022 – 04:45 AM
Via SchiffGold.com,

Bretton Woods III? Čína začíná nakupovat ruské uhlí a ropu za yuany

Pád petrodolaru, Saúdská Arábie uvažuje o přijímání yuanů za čínské prodeje ropy

Rusko říká, že BRICS pracuje na společném platebním systému bez dolarů
Zdroj: https://www.zerohedge.com/geopolitical/chinese-yuan-beginning-chip-away-dollar-dominance


Nejčtenější za týden