Rostoucí deficity rozpočtu vyznačují cestu USA k úpadku
RSS

Rostoucí deficity rozpočtu vyznačují cestu USA k úpadku


BAWERK.EU
Podle ministerstva financí Spojených států ukazují koncová roční data ze září 2023, že deficit za celý fiskální rok 2023 byl 1,7 bilionu dolarů, byl tedy o 320 miliard dolarů větší než deficit předchozího roku ( fiskální rok je v USA od října do září následujícího roku). Jakožto procento Hrubého domácího produktu (HDP) byl deficit 6,3 %, což je nárůst z 5,4 % za fiskální rok 2022. To znamená, že Spojené státy budou mít pravděpodobné nejhorší růst HDP očištěný o rostoucí (veřejný) dluh od roku 1929 anebo jinými slovy, že země je v recesi, která je zatemněna nafouklým deficitním utrácením.
Katastrofální výsledky ukazují, že keynesiánská vědecká fikce multiplikátoru veřejného sektoru nefunguje. Administrativa presidenta Bidena zvýšila daně, ale příjmy z daní poklesly. Federální vládní příjem byl celkově 4,4 bilionu za fiskální rok 2023 (16,5 % HDP), o 9,3 % menší než v roce 2022 a pod plánem rozpočtu. Pokles je dle ministerstva financí způsobem z většiny kvůli o 456 miliard menšímu výběru daně z příjmů fyzických osob a kvůli o 106 miliard nižším výnosům na depozitech u Federální rezervního systému kvůli vyšším úrokovým mírám.
Zázrak rozpočtové konsolidace skrze opatření na straně příjmů se ukázal být mylným. Nižší než očekávané výnosy z daní jsou jasnou známkou slabé ekonomiky. Nemůžeme zapomínat, že Bidetova administrativa zvýšila daně v očekávání rekordních daňových příjmů. Nastal opak. Můžete si myslet, že deficit rozpočtu je výsledkem rostoucích výdajů, a že centrální banka by mohla dluh monetizovat, ale to by znamenalo vyšší inflaci, a i větší deficit, protože vláda by zvýšila výdaje dost nad 6,1 bilionu dolarů, tak jak to dělá vždy.
Vláda Spojených států je neschopná utratit méně než 22,8 % HDP a žádné opatření stran daňových příjmů nedokáže eliminovat deficit. Ti, kteří si myslí, že zdanění bohatých by eliminovalo deficit, by se měli zeptat, jak by vláda vybrala 1,7 bilionu dolarů na dodatečných daních ročně a každý rok, bez ohledu na to, jaký je růst ekonomiky. S 33,6 biliony veřejného dluhu a vlastním odhadem administrativy o akumulovaném deficitu za (finanční) rok 2022-2023, veřejný dluh vystoupá na 14 bilionů. Žádné zdanění nemůže eliminovat tento problém.
Deficity jsou vždy problémem výdajů. Masivní monetizovaní vládních výdajů je příčinou inflace. Nadměrný růst množství peněz vytvořilo přetrvávající inflační problém, který pokračuje do současnosti, i při klesajících monetárních agregátech. Tato úroveň inflace zůstává, protože vláda pokračuje ve spotřebování nadměrného množství nově vytvořených peněžních jednotek a příliv prostředků z fondů peněžního trhu ukazuje, že snížení objemu v peněžního agregátu M2 (blíže k tomuto agregátu v USA viz zde: https://en.wikipedia.org/…ply) může být zavádějící pro předpověď náhlého poklesu meziroční míry inflace. Je nemožné věřit tomu, že by masivní intervence od Federální rezervního systému mohly vést k tomu, že bychom se vyhnuli deficitu, ale na tom nezáleží. I kdyby zde nebyl žádný nárůst v nákladech na obsluhu dluhu, deficit by zůstal nad 1,6 biliony dolarů. I kdyby daňové příjmy byly v souladu s vládním odhadem, roční deficit by byl vyšší než 1,3 bilionu dolarů.
Pro to neexistuje žádná výmluva. Různé argumenty pro keynesiánství jsou všechny demaskovány. Vyšší vládní výdaje nevytvářejí vyšší růst nebo rostoucí reálné mzdy. Není zde žádný fiskální multiplikátor. Příjmy z daní nerostou s nárůstem míry zdanění. Navíc vládní utrácení je jediným opravdu reálným zdrojem ohromného deficitu, který vytváří jak inflační problém, tak výzvu pro americký dolar jako reservní měnu. Země jako Čína rozprodává americké vládní dluhopisy nejrychlejším ročním tempem; výnos z desetiletého dluhopisu ministerstva financí zůstává pevně nad 4,5 % a pravděpodobně poroste.
Vládní peníze nejsou zadarmo. Chtěli jste stimulační šek? Máte vysokou inflaci a záporný růst reálných mezd. Pokud USA neeliminují deficity, ohrozí to americký dolar. Není pravdu, že deficit znamená více rezerv pro soukromý sektor a více dolarů pro svět. Nabídka amerických dolarů pro svět by měla vycházet z produktivních investic a vytváření úvěrů soukromým sektorem, ne z rostoucí velikosti vlády. Následování Eurozóny je nebezpečným příkladem a vede ke slabému růstu a vyšší nezaměstnanosti.
Velké deficity veřejných rozpočtů znamenají nižší růst, nižší reálné mzdy a více dluhu v budoucnosti. Vše to vede k vyšším daním a přetrvávání inflace. Neexistuje taková věc jako vyrovnaný rozpočet s pořád narůstající velikostí vlády a trvalou erozí soukromého sektoru pomocí vyšších daní.
The post Rostoucí deficity rozpočtu vyznačují cestu USA k úpadku first appeared on .


Nejčtenější za týden