KLIMA: Záchrana planety v Kauflandu
RSS

KLIMA: Záchrana planety v Kauflandu


Před nedávnem jsem byl nakupovat v Kauflandu a při výběru zeleniny se rozezvučela krásná hudba přerušená oznámením hlasatelky, která příjemným a uklidňujícím hlasem sdělovala, že přepravky v oddělení ovoce/zelenina jsou recyklovatelné a že Kaufland usiluje o ekologickou udržitelnost.

Ihned se mi rozlil příjemný pocit po celém zatím enviromentálně udržitelném těle. Celý den jsem si říkal, co mi chybělo ke štěstí a stačilo zajít do Kauflandu a bylo to ONO.
Ano absence recyklovaných přepravek, to byl ten problém, který mě ve skutečnosti trápil. Sice jsem o tom nevěděl, ale stačilo zajít do Kauflandu a ……
Naposledy mi zase v Kauflandu zahřáli u srdíčka, když se ozýval z místního rozhlasu linoucím se po celém nákupním středisku ten samý příjemný ženský hlas a sděloval nám fantastickou zprávu o recyklovaných víčkách.
Minule to byly recyklované přepravky, dnes víčka. Ihned se ve mně rozhostil krásný pocit, že zakoupením udělám NĚCO pro záchranu naší planety.
Sice si při nákupu jedna paní stěžovala na špatnou kvalitu mandarinek, jiná si povzdechla nad absencí žampiónů, ale ty dvě dámy nepochopili tu úžasnou zprávu o udržitelném rozvoji, to je přece prvořadé, kvalita nebo nedostatek sortimentu, ty jsou až na druhém místě.
Jenom si říkám, jestli třeba za pár let se nebude linout v Kauflandu od té paní hlasatelky s příjemným hlasem, že dotyčné zboží má nejen recyklované víčko, ale že jeho zakoupením si zvýšíme osobní kredit. Možná se manažeři Kauflandu budou učit u soudruhů v Číně.
A než uvědomělé manažery Kauflandu vyškolí čínští soudruzi, mám ještě další náměty na výchovu těch méně uvědomělých občanů:
Co třeba, aby hlasatelka každých 10 minut vyhlašovala „zeleného Ilju Muromce“ týdne, který koupil padesát recyklovaných víček?
A co třeba úderné heslo „Kvalitu a dostatek nahradí klima nadbytek!“ (vtíralo se mi slovo dobytek, ale to by nebylo slušné a korektní, jde přece o dobré jméno)
Anebo ještě údernější „Špatnou náladu zhatí, naše klima přepravky k zblití.“
A už nerušit, jdu hledat to recyklované víčko, abych pomohl zachránit planetu.
______________________________________________________________
Jinak teď už vážněji, pamatujete si, jak jsme se po roce 1989 hrozně divili, jak česká společnost mohla zblbnout komunistickou propagandou po roce 1945?
Jak lidé mohli s úsměvem (alespoň někteří) chodit do průvodu a nadšeně budovat socialismus?
Tady máte odpověď.
Namísto budování beztřídní socialistické společnosti dneska budujeme klimaticky neutrální společnost, namísto socialistických závazků uskutečňujeme ESG a jiné programy udržitelné společnosti.
Dnešním nepřítelem je občan, který se nechce těm krásným ideálům klimatické politiky podřídit.
A tak se znovu omezuje, zakazuje, tedy přesněji dávají se směrnice a ekologické normy a nenápadně se ideál rudého komunismu nahradil ideálem zeleného komunismu.
Po 35 letech od pádu socialismu se dostáváme tam, kde jsme byli. Zase do hnoje, tentokrát klimatického.
Zdroj


Nejčtenější za týden