Černochová a Babiš se přeli ve Sněmovně: F-35 není stíhačka, je to holka, „vysvětlila“
RSS

Černochová a Babiš se přeli ve Sněmovně: F-35 není stíhačka, je to holka, „vysvětlila“


SM
V úterý 6. února zazněly na plénu Poslanecké sněmovny výroky na téma akvizice letounů F-35 a Koncepce výstavby AČR 2035, které stojí za připomenutí. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš vysvětloval svůj postoj k nákupu a ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v tričku s fotkou F-35 reagovala v řadě ohledech zavádějícím způsobem.
Babiš: “Nevím, jestli můžeme od dohody odstoupit, když se nebude plnit.”
Andrej Babiš řekl: “Pan premiér říká, že veřejně prohlašuji, že bych odstoupil od  smlouvy na letouny  F-35, což by přímo ohrozilo bezpečnost naší země, podle pana premiéra. Tak prosím vás, je potřeba si přečíst ten text. Ten titulek není pravdivý. Od F-35 ustoupíme, pokud nebudou včas. Co říkám v tom rozhovoru? Nevím, jestli můžeme od dohody odstoupit, když se nebude plnit. Ne, ten titulek měl být, že my ta letadla nepotřebujeme, protože my fakt nepotřebujeme mít tady tahle letadla za jedenáct let, když to vypadá, že nemáme peníze na důležitější investice pro naši armádu. A v podstatě tady stále běží ta průpovídka dokola: ohrožujeme bezpečnost,” a pokračoval mj. tím, že závazkem České republiky vůči Alianci je výstavba těžké brigády, nikoli pořizování letounů F-35.
“Teď slyšíme, když jsme se dostali konečně k té koncepci výstavby Armády České republiky – rok 2035, která se liší od koncepce 2030, že se plno věcí odsouvá. Ale s námi se o tom nikdo nebavil,” řekl také Andrej Babiš s tím, že podle jeho názoru potřebuje Česká republika americký systém PVO Patriot schopný ničit balistické střely a střely s plochou dráhou letu a vyčetl premiérovi odklad akvizice systému C-RAM (obrana proti raketám, dělostřelecké a minometné munici), zmínil odklad nákupu lehkých útočných vozidel, a ptal se, kdy bude hotová akvizice tanků Leopard, o níž Ministerstvo obrany jedná s Německem.

Do Babišova proslovu zasahovala již mimo mikrofon z vládních lavic ministryně obrany Jana Černochová. Na Babišovo sdělení, že Slováci mají F-16 reagovala slovy, že “ale nemají Gripeny”, a na tvrzení, že České republice Švédsko  nabízelo Gripeny  zdarma řekla: “To není pravda.” Babiš navázal: “Není to pravda. Tak dobře, já jen vím, že jsme mluvili se švédským velvyslancem a ten potvrdil, že zkrátka se nejednalo.  Nejednalo se a je to maximálně netaktické . A vy jste toho dodavatele naštvali. A co když on se naštve a 2027 pošle ty gripeny na Ukrajinu? Co budeme dělat tedy?” – Česká republika může využít opce na pronájem Gripenů do roku 2029, o jejich službě do roku 2035, kdy mají dosáhnout plné operační schopnosti letouny F-35 teprve jedná. Jakékoli zpoždění v dodávkách a zavádění F-35 přitom samozřejmě hrozí tím, že bude ČR ve stejné situaci jako Slovensko a po přechodnou dobu budou muset náš vzdušný prostor chránit spojenci, a to i za předpokladu, že se se Švédskem podaří vyjednat pronájem stávajících Gripenů za dobrých podmínek až do roku 2035.
“…podstata je, že jste nejednali a teď jste v jejich rukách, ano. A ještě jste je naštvali, takže je velký předpoklad, že si vás vychutnají a my to samozřejmě všichni zaplatíme. A je to špatně, je to špatně, protože zkrátka takhle se nevyjednává,” pokračoval Babiš, a znovu se vrátil ke Koncepci výstavby AČR 2035: “Takže ta koncepce výstavby, jak jste ji předložili, ale naši to dostali až teď na posledním výboru.” Ministryně Černochová mimo mikrofon z vládní lavice reagovala: “To není pravda, měli to před vládou.”
Černochová: “KVAČR jsem projednávala na výboru pro obranu 21. 11. 2023”
Své následné vystoupení Černochová otevřela slovy: “Takže v první řadě – pane předsedo Babiši, vaši kolegové z výboru pro obranu vám lžou, protože KVAČR  jsem projednávala  na výboru pro obranu 21. 11. 2023 ještě před jednáním vlády, což v minulosti, pane předsedo Babiši, nebývalo zvykem.”  To však není pravda . Zmíněná schůze Výboru pro obranu proběhla ve Vyškově a ministryně obrany se jí neúčastnila. Byla zastoupena svým náměstkem Františkem Šulcem. Na programu schůze byl na žádost MO zařazen bod “Informace Ministerstva obrany k připravované Koncepci výstavby Armády ČR 2035”. Opoziční poslanci si ve dnech před schůzí stěžovali, že nedostali materiál k prostudování a nemohli se tedy na projednání bodu řádně připravit.
Náměstek Šulc poslancům ve své úvodní řeči během schůze uvedl, že se nejedná o uzavřený a schválený materiál, který by mohl být v tuto poskytnut v celé jeho šíři, přesto se rezort MO rozhodl členy výboru v předstihu informovat alespoň o jeho základních parametrech a hlavním směru. Ministerstvo obrany rovněž žádalo o uzavření výboru a vyloučení veřejnosti a médií, ale poslanci se postavili proti. Generál Řehka v odpovědi na výhradu, že poslanci nebyli s materiálem seznámeni předem, řekl, že dokument není definitivní, byl projednán na Výboru pro obranné plánování teprve v pondělí (20. listopadu 2023, pozn. red.), a že  cílem nemělo být projednání obsahu materiálu , ale informace o průběhu jeho zpracovávání. Poslanec Josef Bělica (ANO) na to jen suše odtušil: “Nevím, proč jste to sem dávali, když to nechcete projednávat.” KVAČR 2035 pak byl vládou schválen těsně před Vánocemi 20. prosince 2023, a na program Výboru pro obranu se pak dostal až 30. ledna 2024, tedy více než měsíc poté, kdy byl schválen vládou.
Černochová navzdory tomu na plénu Sněmovny řekla: “…a mimochodem ještě na minulém výboru si vyžádali kolegové, že chtějí o  KVAČRu mluvit , tak jsme o něm mluvili. Takže já jsem naopak postupovala tak, jak nepostupovali ministři vaší vlády, a dávala jsem KVAČR k projednání dřív než vládě” – v listopadu přitom náčelník generálního štábu poslancům řekl, že cílem nemělo být projednání obsahu materiálu, ale informace o průběhu jeho zpracovávání. Předběžnou informaci o rozpracovaném textu koncepce bez toho, že by se na složitá témata koncepce mohli poslanci připravit předem, rozhodně nelze označit výrazem “dávala jsem KVAČR k projednání dřív než vládě”, a v tomto ohledu ministryně  Černochová jemně řečeno nemluví pravdu . Poslanec Bělica ale má zřejmě odpověď na svou řečnickou otázku: bod byl v listopadu zařazen právě proto, aby nyní mohla ministryně říkat, že poslance informovala.

Černochová: “F-35 není stíhačka, vojáci jsou na to citliví. Je to nejoblíbenější holka v Alianci!”
Ministryně Černochová pokračovala: “Chci vás moc poprosit, protože evidentně vám psal to vaše vystoupení někdo, kdo některé věci umí, rozumí, ale některé věci vám psal špatně. Předně letouny F-35 nejsou stíhačky, pane předsedo Babiši.  Je to supersonický letoun , je to celá platforma, celá laboratoř. Prosím, vojáci jsou velmi citliví na to, když těmto letounům říkáte stíhačky, tak spíš taková přátelská rada – pokud chcete vystupovat jako profesionál, hovořit a promlouvat do oblasti obrany, a já si myslím, že k tomu máte všechny předpoklady, tak to, prosím, dělejte tak, aby to opravdu třeba pro některé kolegy neznělo tak, že jim to bude znít v uších. Děkuji.”
Opravdu? Opravdu jsou čeští vojáci tak citliví, že jim ubližuje slovo “stíhačka” v  kontextu F-35 , tedy v kontextu Joint Strike Fighter, letounu, který za nejpokročilejší “proudovou stíhačku” označuje výrobce i hlavní provozovatel, tedy United States Air Force? A opravdu má smysl se otáčet na výrazu stíhačka a vysvětlovat, že to není stíhačka, protože je to “supersonický letoun, celá platforma, celá laboratoř”?  Který stíhací letoun dnes není supersonický , který není celou platformou, chceme-li “hovořit a promlouvat do oblasti obrany”? Jistě, F-35 je víceúčelový bojový letoun. Jeho hlavním účelem, a zdaleka ne jediným, je vybudování a udržení vzdušné nadvlády, a v tomto ohledu se má stát významnou zbraní české protivzdušné obrany. Ale je to Joint Strike Fighter a vojáci zkratku slova stíhačka nepochybně dokážou unést – to spíše paní Černochová nepochopila, co jí o letounu vysvětlovali, a určitě jí neříkali, že F-35 “není stíhačka, protože je to supersonická platforma a laboratoř”.
Na Twitteru pak Černochová označila F-35 za “nejoblíbenější holku v Alianci”, a diskuse o strategických zakázkách v oblasti obrany v situaci bezprecedentně špatné mezinárodní bezpečnostní situace tím získala rozměr absurdní komedie. Leckdo by mohl mít pocit, že vojáci spíše špatně snášejí, když se kolem klíčového zbraňového systému  strhává taková šou , než když je označen za stíhačku. Ještě ve Sněmovně Andreji Babišovi Černochová také tričko věnovala. Ministryně obrany neříkala pravdu o projednávání KVAČRu 2035 ve Výboru pro obranu, školila předsedu ANO v tom, že F-35 není stíhačka, protože tím výrazem trpí naši vojáci.
Podstatná otázka zůstává stále nezodpovězena: za  jakých podmínek  budeme provozovat stávající Gripeny, a jak je Česká republika připravena na pravděpodobnou variantu, že v dodávkách a zavádění F-35 do provozu dojde k významným zdržením: „Uvědomujete si vůbec, že se stářím letadel klesá jejich zůstatková hodnota a stoupají náklady na servis? To bude hrát svou roli při dalším pronájmu a provozu Gripenů, ale mohu Vás ubezpečit, že jejich pronájem nebude rozhodně dražší, než byl doposud,“ napsala Černochová v  odpovědi  Metnarovi na twitteru. Jistě to budeme moci záhy porovnat s realitou.
Zdroj: Stenografický zápis  92. schůze , 6. února 2024

The post Černochová a Babiš se přeli ve Sněmovně: F-35 není stíhačka, je to holka, „vysvětlila“ first appeared on .


Nejčtenější za týden