Koaliční spor o zbytečného koordinátora na zbytečném ministerstvu je úspěšně zažehnán
RSS

Koaliční spor o zbytečného koordinátora na zbytečném ministerstvu je úspěšně zažehnán


JOSEF NOŽIČKA
Byl opravdu spor o ministerského koordinátora pro euro tím největším problémem, který měla současná vládní koalice v uplynulých dvou letech řešit?


Hlavní událostí na domácí politické scéně (aspoň tedy dle pozornosti médií) bylo koaliční dohodovací řízení, které svolal v pondělí večer premiér Petr Fiala. Učinil tak na přání předsedkyně TOP 09 kvůli kroku ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka, jenž jmenoval ekonoma Petra Zahradníka svým koordinátorem pro euro (viz odkaz  zde ). Dohodovací řízení přitom dle současné koaliční smlouvy znamená svolání schůzky ve formátu K15, tedy schůzky, ne kterou každá z pěti stran vládní koalice vyšle tři své nejvýznamnější představitele. Je to navíc krok, který musí dle stanovených pravidel předcházet případnému vypovězení koaliční smlouvy.
Že by snad k něčemu takovému mohlo dojít, tak naivní ve svém očekávání nejspíš nebylo nikdo. Kdo totiž sleduje aspoň okrajově domácí politickou scénu a průzkumy aktuálních volebních preferencí jednotlivých politických stran, tomu je nejspíš jasné, že rozpad nynější vládní koalice si žádný z jejich pěti subjektů nepřeje, neboť případné rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb by s velkou pravděpodobností znamenalo, že by se současní členové Fialova kabinetu museli se svým vládním postem rozloučit předčasně. Proto také skončilo středeční dohodovací řízení očekávaným smírem a lídři všech pěti vládních stran se tvářili, že jsou s jeho výsledkem spokojeni. Ohledně zmiňovaného Petra Zahradníka se přitom šalamounsky rozhodlo, že nebude ministerským koordinátorem pro euro, zůstane však Dvořákovým poradcem (viz odkaz  zde ).
Otázkou však zůstává, proč se první dohodovací řízení, ke kterému došlo po více než dvou letech existence současné vládní koalice, svolávalo zrovna kvůli tomu, že si šéf jednoho zbytečného ministerstva (pokud vůbec mělo v době vládou proklamovaných úspor ministerstvo pro evropské záležitosti vzniknout, tak měla jeho činnost být ukončena záhy poté, co skončilo české předsednictví EU v prosinci 2022) “dovolil” jmenovat ministerského koordinátora pro euro. Který by nejspíš byl s ohledem na to, že nejsilnější vládní strana ODS odmítá rozhodovat o přijetí eura ještě v době mandátu této vlády, jen nějakým zbytečným úředníkem.
Opravdu mi přijde na hlavu postavené, když se premiér Fiala neodhodlal svolat koaliční dohodovací řízení například při vypuknutí kauzy Dozimetr v létě roku 2022, při opakovaných apelech politiků Pirátské strany na odvolání ministra spravedlnosti Blažka nebo při některých kauzách vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jurečky. Zatímco nyní tak na žádost TOP 09 (která se zřejmě s hnutím STAN hodlá přetahovat o to, kdo bude největším “bojovníkem” za euro), ochotně učinil.
 


Josef Nožička

 
The post Koaliční spor o zbytečného koordinátora na zbytečném ministerstvu je úspěšně zažehnán first appeared on .


Nejčtenější za týden