Svět ruskýma očima 749
RSS

Svět ruskýma očima 749


V Německu se dočkali chyby Bidena. Před Němci je návrat k dobrému životu
Ljubov Stěpušova
27. ledna 2024
Němečtí politici jen čekají, kdy Amerika oslabí v transatlantickém partnerství, aby mohli obnovit spojenectví s Ruskem. Tato chvíle přišla.
Biden podrazil Německo ve snaze pomstít se Texasu
Prezident USA se rozhodl pozastavit výstavbu terminálu pro export zkapalněného zemního plynu (LNG), aby si zajistil podporu příznivců ochránců životního prostředí v prezidentské kampani.
Podle jeho nařízení také USA pozastavily schválení nových kontraktů na vývoz LNG a mají v úmyslu sledovat dopad „na cenu energií, energetickou bezpečnost USA a životní prostředí,“ píše Reuters.
Zasaženy budou státy USA produkující plyn, především státy jižní, včetně Texasu. Někteří znalci si myslí, že se jedná o odpověď Bidena na vzpouru Texasu kvůli hranicím. Avšak panikou byl zasažen nejen Texas, ale například i Německo, které Spojeným státům zcela věřilo, že mu zajistí modré palivo s pomocí dodávek LNG.
Bloomberg píše, že snížení vývozu LNG z USA může zbrzdit projekty, s nimiž leckteré německé společnosti počítaly. Bude škodný nejen průmysl, ale i obyvatelstvo, které bude buď mrznout, nebo se péci. Evropské komunální služby a obchodníci nyní rychle hledají dohody na dodávky LNG z USA, které by jim nahradily dodávky potrubního plynu z Ruska.
Potíže nezpůsobuje Německu nenáviděný Trump, ale milovaný Biden. Němce to šokuje, vždyť hlavním heslem prezidenta USA bylo zachování transatlantické solidarity v boji s „autokraciemi“ světa.
Nikoli Rusko, ale Spojené státy teď chtějí Němce srazit na kolena
Německý politolog Alexander Rahr píše, že je vidět, že cesta po které kráčí Německo, „byla patrně zase krátkozraká a riskantní“. Podle něho Němci před dvěma roky odstoupili od ruských dodávek a zavedli sankce proti Severnímu proudu-2. Udělali to v naprosté víře, že místo Ruska bude hlavním dodavatelem plynu Amerika.
Nyní je už jasné, že „zkapalněný plyn z USA nebude, dodávky z Perského zálivu se komplikují válkami na Blízkém východě a Ukrajina náhle oznámila, že odmítne tranzit ruského plynu přes své území“. Rahr píše, že je vidět, že „někdo chce opět Němce srazit na kolena“ . Stěžuje si, že byly „předloženy alternativy, byli připraveni partneři v Africe. Putin byl ochoten dále plyn dodávat“. Ale Německo ignorovalo hrubou politickou realitu. Odborník poznamenává, že „zelené“ technologie nemohou nahradit dodávky plynu do tak průmyslové země, jakou je Německo, které „kvůli ideologickým příčinám nepřipouští návrat k jaderné energetice“.
Co dělat podle Rahra. Bez Ruska bude Německo těžko zabezpečovat zdroje pro automobilový průmysl, výrobu domácí techniky, petrochemii, atd.
Rahr si dělá naději, že se současná politika změní po prvním sjezdu strany Sarah Wagenknechtové, která svoji zahraniční politiku orientuje na obnovení ekonomických svazků s Ruskem.
Jenže i bez Sarah naleznou nynější německé úřady východisko – vrátí se k partnerství s Ruskem.  Němci vnitřně chápou, že NATO bylo založeno a pracuje tak, aby brzdilo Sovětský svaz (Rusko), kontrolovalo Německo a ovlivňovalo Evropu.
Jestliže se Ruskou federaci nepodaří zabrzdit, a to nastane, naráz se zhroutí nadvláda EU (což už probíhá) a potom se Německo vrátí do reálné politiky. Kancléř v rozhovoru pro Die Zeit dne 25. ledna připomenul s poukazem na USA slova Helmuta Schmidta o tom, že Německo je jen „střední silou“.
Jestliže Spojené státy opouštějí Ukrajinu, samo Německo nedokáže zachránit prozápadní režim v Kyjevu. Pokud se nevzpamatují, potom Němci zboří nynější „semaforovou“ koalici a k moci přijde Wagenknechtová a Alternativa pro Německo, která se zaměřuje podle svého programu k návratu k dobrému životu s pomocí Ruska.
Podle specialisty na SRN Borisova je nejlepší způsob zajištění bezpečnosti tento:

obnovit Severní proudy;
přimět Polsko, aby Rusku vrátilo ukradený ropovod Družba a po něm opět pustit levný potrubní plyn a ropu;
obnovit vývoz německých  výrobků do Ruska;
domluvit se na garantovaných trzích odbytu německé výroby do zemí BRICS a Eurasijské ekonomické unie;
vrátit se k megaprojektu výstavby železnice z Moskvy do Blagověščenska, jehož opuštěním ztratily německé koncerny biliony.

Znalec říká: „V číslech jsem nechybil. Byl to málo publikovaný projekt, ale existoval . Výše  na 10 až 15 let do něj vložených investic byla právě bilion.“
Převzato z Pravda.ru
***
Ukrajina se pokoušela otevřít druhou frontu v Gruzii. Hodlala přes území Gruzie převézt do Ruska výbušniny z Oděsy
6. února 2024
Ukrajina neustává v pokusech o otevření druhé fronty proti Rusku, uvedl dnes (6. února) kandidát na křeslo předsedy vlády Gruzie Irakli Kobachidze.
V předešlém dni byl v Gruzii zadržen náklad putující z Oděsy do Voroněže. Auto vezlo výbušniny. V Gruzii tento převoz znemožnili a zesílili hraniční kontroly. Očekává se oficiální komentář Kyjeva.
Kobachidze uvedl: „Když někdo vně i uvnitř země usiluje udělat z Gruzie terč proti Rusku, je to těžký a výstražný jev. Ještě jednou se tak potvrzuje to, co ukrajinští úředníci z ukrajinského vedení otevřeně říkali, že chtěli a chtějí otevřít ‘druhou frontu’ v Gruzii. Potvrzuje to Státní bezpečnostní služba.“
Do Ruska se mělo převézt 6 bomb přes Horní Lars. Nyní bylo zahájeno trestní stíhání několika lidí z Ukrajiny, Arménie a Gruzie.
V protiteroristickém ústředí Státní bezpečnostní služby podtrhli, že nepřipustili, aby se území země využívalo jako tranzit pro teroristické akce.
Převzato z Vestikavkaza.ru
***
Přeprava bomb z Ukrajiny do Gruzie: Co je dnes známo?
Jelizaveta Perelygina
6. února  2024
Snaha využít Gruzii jako tranzitní zónu s teroristickými cíli se prozradila zásluhou bdělosti Státní bezpečnostní služby Gruzie, a ta nyní očekává komentáře z Kyjeva a zemí, přes které byly výbušniny bez překážek provezeny.
Gruzínské speciální služby odvrátily velký teroristický čin v Rusku, když překazily převoz z Oděsy do Voroněže. Podrobně o tom promluvila Státní bezpečnostní služba Gruzie.
Náklad s bombami přejel z Oděsy do Gruzie na minivanu – občanem Ukrajiny z Turecka přes kontrolní stanoviště Sarpi. Jeho trasa z Oděsy vedla přes Rumunsko, Bulharsko a Turecko do Gruzie. Výbušniny měly být do Ruska dopraveny přes kontrolní stanoviště Daryali a Verchnij Lars. Teroristická akce měla být ve Voroněži.
Šest bomb bylo nalezeno v akumulátorech pro elektromobily sloužících za kontejnery. Byla v nich výbušná zařízení s časovači, rozbušky, klíče a 14 kg silně výbušné látky C-4 (plastid). Ta je nebezpečnější než TNT. Předměty byly zabaveny a místo nich byly vloženy atrapy a poté pokračovala zásilka v cestě po Gruzii, ale pod dohledem speciálních služeb.
Odborníci se shodli na tom, že bomby byly vyrobeny prvotřídním specialistou.
„Kdyby podobné zařízení zafungovalo tam, kde je plno lidí, byly by z toho velké škody na infrastruktuře a velké oběti. Náboj této látky má větší sílu než trinitrotoluen.“ (Státní bezpečnostní služba)
Náklad už byl v Gruzii, když se zákazník rozhodl poslat do RF jen jeden kontejner se třemi bombami. Druhý měl zůstat v Gruzii, ale proč, to není dosud známo.
„Z detailů této akce a z okolností lze předpokládat, že využití území Gruzie a zapojení mnoha občanů Gruzie mělo vytvořit domněnku, že za realizaci teroristických akcí, které by byly v Gruzii, nebo za jejími hranicemi, by byla obviněna Gruzie v plánování i provedení.“ ( bezpečnostní služby)
Kdo je organizátorem zločinu?
Státní služba bezpečnosti našla člověka, který organizoval přepravu bomb ze zahraničí. Je to Alexandr Šarašidze, který se narodil v Batumi a nyní je občanem Ukrajiny . Dalšími podezřelými je sedm občanů Gruzie, několik z Ukrajiny a dva Arméni. Je možné, že někteří nevěděli, že v kontejnerech vezou výbušná zařízení.
Poč byly bomby převáženy přes Gruzii?
Gruzie je už jediná země otevřená do Ruska pro kontraband výbušnin. Na hranici Ruska s Ukrajinou jsou boje. Hranice evropských zemí s Ruskem a Běloruskem jsou buď uzavřeny, nebo jsou na nich pečlivé kontroly z obou stran. Pak je možno vézt kontraband jen přes Kavkaz. Hranice mezi Ruskem a Ázerbájdžánem propouští jen nákladní auta s exportním a tranzitním zbožím. Jediná možnost jak dovézt do Ruska výbušniny po zemi (letecky to nejde) je po pobřeží Černého moře do Gruzie a dále se snažit po gruzínské vojenské cestě nepozorovaně přejet přes celnice.
Andrej Petrov, vedoucí analytik webu Věstnik Kavkaza, uvedl: „Západ se nyní snaží působit na všechny kolísající země, aby se odpoutaly od Ruska. Pokud by gruzínské speciální služby nezaznamenaly pašování výbušnin a odhalily je jen ruští celníci, mohl by ve vztazích Ruska a Gruzie nastat velký skandál. Tbilisi by bylo v podezření, že schvaluje teroristické akce proti Rusku a jakékoliv prohlášení Moskvy by bylo využito pro rozkol v Gruzii radikálními opozičníky, kteří se staví proti straně Gruzínský sen. Proto je na místě uznat, že Státní bezpečnostní služba Gruzie nyní dobře posloužila nejen Rusku, ale i své zemi, aby se nestala loutkou geopolitických her Západu.
Převzato z Vestikavkaza.ru
***
Znalec vysvětlil, co dává opravdovou moc na globálním ropném trhu
10. února 2024
Aby USA podávaly zdroje po celém světě musí donucovat veškerým vlivem státu a všudypřítomné lobby vlády spojenců i nepřátel rozpoutávat války a intrikařit. Přitom takový velký dodavatel, jakým je Saúdská Arábie, mnohem menší geograficky i politicky než USA, má na světovém trhu silnější vliv.
Podle názoru znalce na globální energetické a průmyslové trhy Marka Finleyho není síla v planetárním rozsahu v oblasti ropy v množství vytěžených barelů. Ani Spojené státy nakonec nemají největší zásoby na světě. Jejich hlavní konkurenti mohou denně těžit 13 milionů barelů, ale nedělají to ze strategických důvodů. Navíc je břidlicový průmysl po dřívějších rekordech vyčerpaný, je na ústupu, podle agentury Bloomberg se těžba úplně zastavila.
S ohledem na pokračující snižování produkce je těžba surové ropy v Saúdské Arábii pod 9 milionů barelů denně. Království tak má asi 3 miliony barelů volné těžební kapacity. Je to o dost víc,e než má každá jiná země a představuje to asi 60 % volné kapacity celého světa.
Finley konstatuje, že je to skutečná hodnota pro světový trh. Zdrojem moci pro celé odvětví je rezervní kapacita výroby.
Nevyužité kapacity mají důležité funkce. Jsou zárukou, že dodavatel bude plnit kontrakty. Dále to uspokojuje trh, který má stále výkyvy. Kromě toho zásoba v kapacitě těžby je faktor a páka k vítězství v případné cenové válce. A taková zásoba vyrovnává kolísání cen.
Dokonce i americký prezident potlačil svoji hrdost a vydal se do Saúdské Arábie žádat o zvýšení těžby v roce 2022, aby byly sníženy vysoké ceny po zavedení sankcí na zdroje z Ruské federace. To je to, co znamená existence volné kapacity produkce. Je to skutečná moc.
Převzato z Topcor.ru


Nejčtenější za týden