La Macchina del Tempo – Museo storico Alfa Romeo
RSS

La Macchina del Tempo – Museo storico Alfa Romeo



Původně jsem měl namířeno pouze do Florencie, kde jsem měl malou administrativní pracovní záležitost, a nechtěl jsem v Itálii zůstávat déle, než je nutné, protože se cítím doma více v zemích, kde ovládám místní jazyk, což italština není (Skuza Parli Inglese?). Musím ovšem přiznat, že obrovská nákupní centra a výtečné jídlo v kombinaci s dalšími nečekanými událostmi mě „donutily“ zůstat o něco déle, což mě zavedlo do Milána, resp. do jeho předměstí Lainate/Legnane.

Jel jsem po autostradě a hledal archaický hotel GOLF (zde stále používají fax a komunikačním jazykem byla francouzština), a po pravé straně se tyčila velká administrativní budova s nápisem Alfa Romeo. Byl jsem uchvácen, ne protože bych nějak zbožňoval italská auta (to vůbec ne), ale protože mi připomínala léta 1980+, kdy jsem tyto budovy viděl v různých dobových filmech. Jedno odpoledne jsem se tedy rozhodl toto místo navštívit a pořídit z něj docela detailní fotodokumentaci (myslím, že 24mpx kompaktní fotoaparát od Sony je lepší než mobilní telefony). Příjezd je od jednoho kruhového objezdu nedaleko Il Centre, což je monumentální nákupní centrum, které tu stojí místo původní továrny Alfa Romeo (alespoň tak mi to bylo tlumočeno a v muzeu byly pouze mladé dívky a ty věděly kulové a moje italština… snad někdo doplní více informací, jak to doopravdy bylo).
Velká brána označuje místo, kam přijíždíte, a následuje obrovské parkoviště, kde se pravděpodobně také pořádají srazy. Je také zajímavé, že o víkendu s nějakými časovými intervaly vždy někdo s „Alfou“ přijede. Po bezplatném parkování můžete shlédnout budovu z více stran, což je na můj vkus docela designově vyřešené. Mimochodem, tohle je v Itálii takové opakující se téma (architektonické pojetí moderních budov… kam se to hrabe u nás).
Přízemí
Po příchodu vás čeká závodně upravená Giulia, nějaký SUV/crossover a malý obchod s věcmi Alfa Romeo (oblečení, různé cetky, ale také dost knih). Je zde recepce a nějaký helpdesk – dáte se doprava a zde vás čeká pohled na nový 690T (fyzický exemplář), kdy ačkoliv oblečen v nepřátelském triku EFINI RX7, musel jsem uznat, že je to mistrovský kousek. Následuje pár aut z Le Mans a podobných závodů (omluvte mou neznalost) a dále sekce s motory do lodí a letadel.
1. Patro (Eskalátor)
Zde začíná sekce nejstarších sériových automobilů až po Alfa Romeo 8C. Vždy je někde vystavený nějaký dobový motor z daného modelu + specifikace. Tohle se tváří jako první patro, ale je to vlastně úplný vršek budovy a ostatní patra jdou pouze dolů a jsou propojená eskalátorem a schodištěm.
Ostatní Patra
Nepochopil jsem přesně uspořádání exemplářů, ale ve všech patrech se nacházejí nějaké závodní kousky a designově extravagantní auta. V každém patře je malá promítací aula, kde běží videa o historii nebo kde se dané auto objevilo v nějakém filmu, v závodech, promo akcích atd. V posledním patře je obrovská místnost věnovaná závodním speciálům včetně Ferrari s velkým promítáním po zdech (takže se tu špatně fotí).
Ostatní prostory
V prvním patře je příjemná kavárna, ale také vchod do obrovského „kina“ (kde pravděpodobně probíhají nějaké akce?). A docela skrytá sekce, kde jsou dobová vozidla armády a příslušníků CC (Corpo dei Carabinieri). Po malém chatu s čísnicí mi pouze oznámila, že ostatní budovy jsou prázdné.
Původně jsem nechtěl psát článek, ale nevěděl jsem, jak zprostředkovat malou fotogalerii, která ještě ke všemu není kompletní, protože mě zaskočilo, kolik vlastně exemplářů v muzeu je a kolik informací se člověk může dozvědět, pokud má opravdu zájem a chce v místě strávit nějaký čas. Po opuštění muzea mě docela hodně zamrazilo, protože jsem začal mít pocit, že některé věci s ekonomickou situací Itálie nenávratně mizí – resp. to, co „dle mého dělá Itálii Itálií“, a není to pizza, gnocchi, Armani Exchange a jejich kávová úchylka nebo siesty, kdy se jim zlíbí nebo otevírání kuchyně v 19:30. Také jsem si uvědomil, že jsou docela pyšný národ na svou automobilovou historii a rozhodně jsem změnil názor na Alfa Romeo aspoň v tom směru, že rozumím, v čem je unikátní. Pokud vás to také zajímá, doporučuji místo navštívit – ceny jsou přijatelné – nebo alespoň shlédnout mou galerii, která je volně ke stažení .

11.02.2024 IS250-3GR-FSE


Nejčtenější za týden