Školy hrozí stávkou. S novými rozpočty nemají na platy
RSS

Školy hrozí stávkou. S novými rozpočty nemají na platy


PZ
Ministerstvo školství v týdnu rozepsalo školám prostředky pro rok 2024 , a to včetně navýšení, které vláda na návrh ministra Mikuláše Beka (STAN) schválila před dvěma týdny. Pedagogická komora upozorňuje na hrozbu stávky.

Ministerstvo školství v týdnu rozepsalo školám prostředky pro rok 2024, a to včetně navýšení, které vláda na návrh ministra Mikuláše Beka (STAN) schválila před dvěma týdny. Ředitelé škol i odbory ale rozpis kritizují, protože podle nich nakonec snižuje finance na platy více, než co ministerstvo slíbilo. Některé školy se obávají, že budou muset propouštět, Pedagogická komora upozorňuje na hrozbu stávky.
„Celkem v roce 2024 rozpočet pro regionální školství územně samosprávných celků činí 187,87 miliardy korun. Oproti loňskému roku tak vzrostl rozpočet pro školy zřizované obcemi a kraji o 4,97 miliardy korun,“ uvedlo ministerstvo školství v tiskové zprávě na svém webu.
Rozpis ale kritizuje Asociace ředitelů základních škol. „V současné chvíli shromažďujeme prostřednictvím regionálních zástupců údaje z jednotlivých škol, abychom mohli při dalších jednáních argumentovat konkrétními čísly,“ uvedl její prezident Luboš Zajíc.
Největším problémem rozpisu je podle asociace snížení financí na platy nepedagogických pracovníků a škrtání jejich pozic ve školách. Čísla jsou prý totiž nepříznivější, než co ministerstvo školství slibovalo při jednáních s odbory a zástupci školských asociací. Podle informací serveru CNN Prima News ministr školství Mikuláš Bek (STAN) po dohodách řekl, že resort škrtne maximálně osm tisíc neobsazených pozic nepedagogických pracovníků.
Ten ale trvá na tom, že slib dodržel. „Na sociálních sítích se v souvislosti s rozpisem rozpočtu školám pro letošní rok šíří nepravdivé informace. Takže ještě jednou. Počet financovaných míst nepedagogických pracovníků v roce 2023: 75 771 (včetně neobsazených), v roce 2024: 68 278. Meziroční snížení o 7 495 financovaných pozic je v souladu s mými dřívějšími vyjádřeními a odpovídá počtu dlouhodobě neobsazených míst,“ napsal ve čtvrtek na síti X.
Někteří ředitelé ale upozorňují, že škrty jsou plošné a oni sami žádná neobsazená místa ve svých zařízeních neevidují.
„Nemám jediné neobsazené místo. Všichni tu vykonávají práci, a když je propustím, bude ji muset dělat někdo jiný. Jsem v kontaktu s desítkami dalších ředitelů a všichni jsou na tom podobně,“ sdělil ředitel Střední pedagogické školy a Střední odborné školy služeb v Mladé Boleslavi Štefan Klíma. Na sociální síti X přidal komentář i pod Bekův příspěvek.
Podobně se vyjádřil i učitel na základní škole David Hromada. „Tak ještě jednou, pane ministře, když to nechápete. Vy jste neškrtli neobsazené pozice, vy jste škrtali plošně všem! Na naší škole klesl limit počtu NPZ z 1,935 na 1,530. To je snížení o 21 procent,“ napsal pod Bekův příspěvek.
Rozpis rozpočtu pro regionální školství kritizují také odbory. Podle nich nerespektuje dosavadní dohody a odboráři proto po ministerstvu požadují vysvětlení. Rozpis podle nich ukazuje, že dodatečné třímiliardové navýšení rozpočtu regionálního školství je nedostatečné.
„Je to zklamání, nerespektování dosavadních dohod a slibů. Svoláváme na 12. února mimořádné předsednictvo ČMOS (Českomoravského odborového svazu) pracovníků školství, které zváží další kroky,“ uvedl předseda školských odborů František Dobšík.
Některé školy se obávají, že budou muset propouštět . „Zjistil jsem, že budu muset propustit čtyři zaměstnance. Jde o nepedagogické pracovníky, nemůžu ovšem propustit ty z administrativy, protože byrokracie přibývá. Musím mít zaměstnance na účetnictví a mzdy. Jídelnu nemáme, zbývají tak pouze uklízečky, školník a údržbář,“ popsal Klíma pro server novinky.cz.

prvnizpravy.cz

The post Školy hrozí stávkou. S novými rozpočty nemají na platy first appeared on .


Nejčtenější za týden