Vidlák: Pro současnou věrchušku to nevypadá vůbec dobře
RSS

Vidlák: Pro současnou věrchušku to nevypadá vůbec dobře


PZ/VIDLÁK
 Ve Sněmovně zuřil minulý týden neúprosný boj ohledně nákupu amerických stíhaček F-35. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se „vyprsila“ na předsedu ANO Andreje Babiše se stíhačkami na hrudi a prohlásila, že „eftřicetpětka je nejoblíbenější holka v alianci,“ zatímco někdejší premiér nadále ostře kritizoval jejich nákup. Na sociálních sítích se pak objevila poznámka, že Babiš má možná pravdu a F-35ky nepotřebujeme, protože na nepřítele nám postačí, když se na něj „vyprsí“ naše ministryně obrany a rázem každého přejde chuť. 

 

Co si myslíte o počínání naší ministryně a jejím kabaretním vystoupení ve Sněmovně?

Musíme to probírat? Když si na tu fotku vzpomenu, ježí se mi chlupy na zádech. Jana Černochová prostě dělá shopping. Nechá se od svých aliančních frajerů vodit na zbrojařské veletrhy a tam bezhlavě a impulzívně nakupuje. Vlastně by to bylo směšné, kdybychom se na její kreditní kartu neskládali my všichni. Myslím, že to řekl Jarda Foldyna – jestli se náčelník štábu Řehka nedokáže postavit této valkýře, měl by si hledat jinou práci.

Jako starému Chcimírovi by mi to vlastně nemělo vadit. Výsledek toho všeho je totiž naprosto předvídatelný – armáda bude mít stíhačky, nebude mít peníze na provoz a nebude mít peníze na nic jiného. Nejspíš ani na uniformy.
A pak… až se osamostatní Texas a povede ozbrojený odboj proti zbytku USA, na přání našeho nového ruského protektora darujeme tato letadla Texasanům pro jejich spravedlivý boj za svobodu a demokracii…

Co to vypovídá celkově o úrovni naší Poslanecké sněmovny a její politické kultuře?

Ono to není jen úroveň sněmovny, ale úroveň všeho. Ale proč se divíme? Školstvi chrlí denně nové Černochové a Pekarové, které se chtějí také uplatnit. Denně chrlí další brněnské politology a křiváky typu Vít Rakušan. To se někde musí projevit. Bohužel, když se to objeví i na nejvyšší úrovni, je na nápravu zpravidla pozdě.

Jedním z důvodů, proč teď naše republika zbrojí, je podle tvrzení představitelů naší vlády Rusko v čele s Vladimírem Putinem. A koncem týdne nastalo v západním světě velké pozdvižení, když slavný americký novinář Tucker Carlson zveřejnil rozhovor právě s ruským prezidentem. Podle některých eurounijních představitelů by měl být americký novinář sankciován a mělo by se zvážit mu zakázat cestovat do Evropy. Jak hodnotíte zmíněný rozhovor a hysterii a paniku, kterou tento rozhovor vyvolal u lídrů západního světa?

Kdybych měl rozhovor shrnout jednou větou, tak Putin řekl americkému publiku, že si vezme kus Ukrajiny a má dost historiků, filozofů, ideologů i  sociologů, aby si to pro svůj národ bez problémů zdůvodnil. Je ochoten o hranicích jednat, nikoliv s Ukrajinou, ale s těmi, kteří tam skutečně rozhodují.  Jinak to byl poměrně fádní rozhovor, protože Putin neřekl nic jiného, než co zopakoval už mockrát a Tucker Carlson neměl o ruských reáliích dostatečné vědomosti, aby byl schopen rozhovor vést k zajímavějším tématům. Svým způsobem to byl vlastně naprosto průměrný a očekávatelný rozhovor.
Ale ta panika našich lídrů a Alexů Švamberků, ta byla úplně dokonalá. Ale nedivím se jim. Svět se prostě mění a pro současnou věrchušku to nevypadá vůbec dobře. Mně osobně nejvíc imponovalo, co je možné dokázat. Jeden jednotlivec na Twitteru měl sledovanost, kterou neměly ani všechny evropské televize dohromady.  Cítím obdiv (to je totéž co závist N+1, ale bez užírání se) a i díky jeho příkladu věřím, že alternativním médiím a blogerům se bude dařit stále lépe a mainstreamovým intervijukům čím dál hůř.

Po více než šesti týdnech od střelby na pražské filozofické fakultě vystoupila na veřejnosti matka jedné z obětí se silným svědectvím, jak prožívala den, kdy přišla o svou 20letu dceru Elišku. Zároveň také veřejně kritizovala přístup jak policie, tak univerzity. Policejní prezident Martin Vondrášek nařídil před časem kontrolu zásahu, kterou posléze provedl úřad vnitřní kontroly prezidia, a celou záležitost stále ještě prověřuje GIBS. A do toho všeho dostali poslanci kontrolní zprávu o zásahu, která byla z většiny začerněná. Tedy dostali vše doslova “černé na bílém”, nedozvěděli se však nic. Co si myslíte ohledně toho, jaké informace by měla obdržet veřejnost? A do jaké míry je potřebné či naopak „nebezpečné“ nenechat celou záležitost tzv. „promlčet a vyhnít“…

Tady nejlépe vidíte selhání médií. Místo aby se ptaly, drží basu s ministrem, který má na hlavě tolik másla, až to žlukne. Naštěstí máme alternativní média, která se zajímají a tlačí na zveřejnění.

Pokud se vše co nejdřív nezveřejní, bude to další hřebíček do rakve důvěryhodnosti státu. Zase více lidí začne přemýšlet, jestli takový stát potřebujeme, jestli stojí za to, mu platit daně a jestli by nebylo nejlepší, udělat nějakou tu revoluci nebo alespoń převrat.

Na veřejnost prosákla zpráva o tom, že si prezident Petr Pavel zřizuje svůj nový poradenský tým sestavený z mladých lidí – tzv. Radu mladých. Jsou mezi nimi např. influenceři, studenti, co nedokončili školu, protože trpěli depresemi a celý svět je „štval“, osobní tajemník tanečníka Yemiho či aktivista Jakub Čech, který proslul udáváním prostějovských politiků. Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová k tomu poznamenala, že „když se na Hradě objevila rada mladých, neškodilo by, kdyby pan prezident měl také radu rodin s dětmi a radu seniorů. Aby jeho představy o životě, jaký opravdu je, byly úplné.” To už prezidentovi nestačí jeho věrný „přítel po boku“, lobbista Petr Kolář? Co si podle Vás prezident Pavel od toho kroku slibuje?

To je snad jasné, ne? Když se vám všichni posmívají, nemáte charisma, ale zato gumovou páteř, když podepisujete zákony a zároveň na sebe podáváte žalobu k ústavnímu soudu, když se ani nenamáháte hrát si na nadstranickost, tak si důvěryhodnost prostě koupíte. Obklopíte se lidmi, kteří jakousi důvěru mají (alespoň mezi jinými udavači, neurotiky, schizofreniky a hypochondry) a doufáte, že přeskočí na vás.
Ale nikdy to nefunguje. Osobní integrita je k nezaplacení a žádná rada mladých, starých, bohatých nebo chudých na tom nic nezmění.

Hledat největší zhůvěřilost mediální produkce za poslední dobu, tak by zcela jistě dominoval komentář Jana Urbana na serveru Hlídací pes. Jak k tomu poznamenal mediální analytik Petr Žantovský, východiskem jeho úvahy je to, že dnes často slýchaná hesla jako „Chceme mír”, „Pryč s diktátem Bruselu”, „Braňme suverenitu” a podobně jsou jen prázdná hesla, která jsou podle Urbana aktuálním odvarem trvání na korunovaci císaře českým králem nebo bojkotování vídeňského parlamentu‘. „Ovšem to, co napsal jako charakteristiku lůzy, sedí naprosto pregnantně na dnešní vládu a všechny její mediální tlampače včetně jeho samotného,” dodal Žantovský.  Co si myslíte o oněch zmíněných heslech jako „Chceme mír”, „Pryč s diktátem Bruselu” či „Braňme suverenitu”… jsou to podle Vás opravdu jen prázdná hesla, jak tvrdí pan Urban?

Pro Urbana jsou to doopravdy jen prázdná hesla. Nejspíš se brzy dočkáme nějakého dalšího jeho moudra, jako že naše hymna je špatná, státnost je špatná, česká měna je špatná, folklór je špatný, vesnice je špatná a nejlepší je jen liberální pražská kavárna.
Naštěstí přibývá lidí, kteří si uvědomili, že nechtějí o svoji zemi přijít. Nechtějí se rozpustit ve velké šťastné evropské rodině plné genderu a multikulturalismu. Nechtějí přijít o suverenitu, nechtějí odevzdat, co bylo po staletí naše. Tenkrát za Rakouska nakonec ta Urbanova “prázdná hesla” také zvítězila a bude to tak i tentokrát. Ale bez Urbana.

Do protestu našich zemědělců zbývá už jen týden. Můžete nám přiblížit, co je nového a připomenout lidem, proč je důležité akci podpořit?

K zemědělcům se přidali odboráři, k odborářům se přidali dopravci, lidé se chtějí přidat s osobními auty, v každém okrese je už místní koordinátor, který to dává dohromady. Dokonce i motorkáři nás chtějí podpořit, i když je únor a na motorku to venku moc není.

Kdo zemědělce podpoří, ten podpoří i sám sebe. Každý potřebujeme levné energie, dostupné potraviny za rozumnou cenu a držet bruselské úředníky pokud možno co nejdál od našich hranic. Všichni potřebujeme, aby naše půda zůstala v našich rukou.

Pokud se nám nepodaří ukončit grýndýl, tak grýndýl ukončí nás. Vstoupí-li v platnost všechny ty bruselské ptákoviny, tak si můžeme všichni hledat nějakou útulnou jeskyni a začít se znovu sdružovat do tlup.


Prvnizpravy.cz

The post Vidlák: Pro současnou věrchušku to nevypadá vůbec dobře first appeared on .


Nejčtenější za týden