Těžký týden pro Joe Bidena a kdo vlastně řídí Bílý dům?
RSS

Těžký týden pro Joe Bidena a kdo vlastně řídí Bílý dům?


G. SITAŘ
Nově zveřejněná zpráva vládní komise uvádí, že Joe Biden uchovával vědomě tajné dokumenty ve svém domě a že během rozhovorů vykazoval známky chabé paměti. Následovala nepovedená tisková konference v Bílém domě. Plus některé komentáře ze sociálních sítí.



Subjektivní výběr událostí z minulého týdne. Veřejné mínění je možné ovlivňovat tím, co se řekne, ale zejména tím, co se neřekne. A neříká se toho hodně. Je ještě možné posoudit, zda to, co se řekne, dává smysl. Ale je v podstatě nemožné poznat, co se neřeklo. Proto je i tento článek z definice subjektivní.
Kompletní zdroj informací na konci článku.
(1) Joe Biden uchovával přísně tajné dokumenty
V minulém týdnu byla zveřejněna zpráva vládní komise vedené Robertem Hurem, která se zabývala neoprávněným nakládáním prezidenta Joe Bidena s utajovanými dokumenty.
Zpráva uvádí, že Joe Biden vědomě uchovával utajované dokumenty ve své soukromé rezidenci poté, co skončil ve funkci víceprezidenta v administrativě Baracka Obamy. Nicméně nedoporučuje, aby proti němu bylo zahájeno trestní stíhání.
Dokumenty, které Joe Biden skladoval v nezabezpečené garáži ve svém domě v Delaware, obsahovaly zprávy z roku 2009 z války v Afghánistánu, které nesly označení přísně tajné. Poznámkové bloky z doby svého působení ve funkci víceprezidenta s utajovanými skutečnostmi uskladňoval v nezamčeném šuplíku ve svém domě. Joe Biden věděl, že má ve svém držení utajované materiály, neboť v nahrávaném záznamu z roku 2017 říká novináři, který sepisoval jeho paměti, že je právě našel ve svém domě.
Ve zprávě se dále uvádí, že Joe Biden má problémy s pamětí, což je zřejmé z nahrávaného rozhovoru z roku 2017 s autorem jeho pamětí a z výpovědi, kterou Joe Biden učinil před komisí. „Nepamatoval si ani rámcově, kdy zemřel jeho syn Beau, nepamatoval si, kdy byl víceprezidentem.”
Zpráva nedoporučuje, aby byl Joe Biden stíhán, neboť „by bylo těžké přesvědčit porotu, aby ho obvinila jako bývalého prezidenta ve věku přes 80 let ze závažného trestného činu, který vyžaduje mentální stav svévole.”
Ze sociálních sítí
Senátor Josh Hawley: „Buď by měl rezignovat, neboť není schopen výkonu funkce, nebo čelit obvinění.”
(2) Tisková konference
Po zveřejnění zprávy Roberta Hura uspořádal Bílý dům tiskovou konferenci, na které vystoupil bojovný Joe Biden. Rozhodně odmítl, že by byly pravdivé informace ze zprávy, podle které má chabou paměť. Tvrdil, že utajované materiály skladoval pod zámkem a že žádná z informací nebyla v kategorii přísně tajné.
V rámci té samé tiskové konference si Joe Biden spletl prezidenta Mexika a Egypta, když uvedl, že přesvědčil mexického prezidenta Sisiho, aby otevřel brány na hranicích mezi Egyptem a pásmem Gazy a nechal projet humanitární konvoje.
Ze sociálních sítí
Herečka Barbra Streisand: „ Jsou lidé, kteří jsou staří v padesáti. Ale prezident Biden má více zkušeností, empatie a inteligence ve svém malíčku než Trump v celém těle. ”
Anonymní: „ Ten, kdo naplánoval tuto tiskovou konferenci ihned po zveřejnění rozhovoru Tucker Carlsona s Putinem, je idiot. ”  
(3) Trumpa měli obvinit dříve
Deník Politico zveřejnil v pátek úniky z Bílého domu. Podle nich řekl Joe Biden svému týmu, že ministr spravedlnosti Merrick Garland dostatečně nekontroloval zprávu Roberta Hura. Měl požadovat úpravy textu, který se týkal Bidenovy paměti.
Joe Biden si také stěžoval svým spolupracovníkům, že ministr Garland zahájil stíhání bývalého prezidenta Donalda Trumpa pozdě a že kdyby jej zahájil dříve, už by mohl být před porotou.
Ze sociálních sítí
Anonymní: „To je horší, než co říkali o Trumpovi, že by byl býval udělal.”
(4) CNN si nebrala servítky
Po ukončení tiskové konference odvysílala televize CNN segment, ve kterém podrobila vyjádření Joe Bidena na tiskové konferenci kritice. Podle CNN Joe Biden během tiskové konference několikrát lhal. Zpráva komise obsahuje fotografie dokumentů, které leží v poškozené papírové krabici v garáži Joe Bidena. Krabice obsahovala složky označené jako přísně tajné týkající se války v Afghánistánu.
Poznámkové bloky Joe Bidena obsahovaly přísně utajované informace o lidských zdrojích. Joe Biden z poznámkových bloků četl při schůzkách s autorem svých pamětí včetně citace utajovaných informací z jednání v situační místnosti v Bílém domě, uvedla televize CNN.
Ze sociálních sítí
Komentátor Roger Stone: „Obama vydal pokyny. Joe skončil. ”  
Anonymní: Rozhlasový komentáror Rush Limbaugh to říkal už v roce 2020, když uvedl, že „Biden bude sloužit, dokud bude Barack Obama chtít. Až dá Obama demokratům zelenou, aby Bidena odstřelili, najde se spousta důkazů, že Biden lhal o tom, co věděl, že prodával svoje jméno. ‘Fake news’ média se dočasně stanou ‘Hard news’ média. Do té doby budou média Joe Bidena krýt a budou ignorovat všechny negativní zprávy ”.  
Pozn. autora: Otázka, kdo řídí Bílý dům, zůstává nezodpovězena. Joe Biden to asi není. Svět tak vlastně neví, kdo může nakonec rozhodovat o zmáčknutí jaderného čudlíku.




G. Sitař

The post Těžký týden pro Joe Bidena a kdo vlastně řídí Bílý dům? first appeared on .


Nejčtenější za týden