Agrární komory V4 jednají o kooperaci protestech zemědělců 
RSS

Agrární komory V4 jednají o kooperaci protestech zemědělců 


Setkání agrárních komor ze střední a východní Evropy va Varšavě…



Jednají o problémech, které komplikují práci zemědělců:  “ Přebytky obilí, nepřiměřeně levné dovozy z Ukrajiny, přehnané ambice Green Dealu, nejednotná dotační politika nebo nadměrná byrokratická zátěž. Problémy mají všichni stejné napříč celou Evropou. Pokud vládní politici nevyslyší požadavky zemědělců, hlasitě se ozvou. Čeští zemědělci jsou připraveni zahájit protestní akce po celé republice a koordinovat je budeme i se zemědělci z okolních zemí.”



Protesty v Evropě



S protesty zemědělců se potýká celá Evropská unie. Společné požadavky farmáři nemají, obecně jim vadí daně na pohonné hmoty, tlak na cenotvorbu a dovoz levného zboží ze zahraničí. Důvody k nespokojenosti se ale v jednotlivých zemích liší.



Třeba Španělsko protestuje za nižší daně na zemědělskou naftu nebo za státní pomoc v době nebývalého sucha, což je něco, co výrazně trápí některé španělské regiony. Italští farmáři zase upozorňují na vysoké výrobní náklady, které jim v kombinaci s drahými energiemi způsobují celý koktejl nepříjemností.



Francouzi nejprve demonstrovali proti nízkým výdělkům, silné regulaci a podle nich neférové konkurenci ze zahraničí. Pak se k zemědělcům přidali včelaři, kteří vládě vyčítají, že nechrání životní prostředí a vadí jim také přeshraniční dovoz medu.



Trnem v oku zemědělců je také velká unijní legislativa Green Deal. Boj proti klimatické změně ohlásila na počátku svého funkčního období v roce 2019 předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a představila plány na zelenou transformaci ekonomiky.



Autor: Redakce, 13.2.2024



The post Agrární komory V4 jednají o kooperaci protestech zemědělců  first appeared on Raptor TV .


Nejčtenější za týden