HHC … jak je to možné?
RSS

HHC … jak je to možné?


JAN BARTOŇ

Otravy dnes už mnoha dětí v Česku „bonbony“ s HHC jsou křiklavým případem legalizace konopí. Jednoduchá otázka zní – jak je to v podmínkách „regulací EU“ vůbec možné.


Hexahydrokanabinol  ( HHC )  je hydrogenovaný derivát tetrahydrokanabinolu (THC). Jedná se o přirozeně se vyskytující fytokanabinoid, který byl vzácně identifikován jako stopová složka v konopí setém, ale může být vyroben také synteticky hydrogenací konopných extraktů. HHC byl poprvé syntetizován v roce 1947 Rogerem Adamsem pomocí přírodního THC, který se vyskytuje v konopí setém. HHC je psychoaktivní látka, jejíž účinky jsou údajně podobné jako u THC.  V ČR je HHC zatím legální, ke sběratelským účelům dle zákona §5 č. 167/1998. [3]  Ministerstvo zdravotnictví v únoru 2024 navrhlo hexahydrokanabinol (HHC), hexahydrokanabinol-O-acetát (HHC-O) a tetrahydrokanabiforol (THCP) k zařazení na seznam zakázaných návykových látek. Rozhodlo se tak poté, co se v médiích objevila řada případů dětí a mladistvých, kteří měli po požití výrobků s HHC zdravotní potíže, někteří skončili i na jednotkách intenzivní péče v nemocnicích.
Francouzská Národní agentura pro bezpečnost léčiv a zdravotnických produktů (ANSM) oznámila zákaz výroby, prodeje a používání HHC a dvou jeho derivátů, HHC-acetátu (HHCO) a hexahydrokanabiforolu (HHCP) na území Francie od 13. června 2023.
Ve Spojeném království by HHC podle zákona o psychoaktivních látkách z roku 2016 bylo pravděpodobně považováno za nelegální.
Prodej HHC zakázalo několik evropských zemí (Dánsko, Belgie, Rakousko). Ve Švédsku je zakázán od 11. července 2023, v Itálii od 28. července 2023.
Vládní  protidrogový koordinátor  Jindřich Vobořil (ODS) chce do konce roku přijít s návrhem na regulovaný trh s konopím, který by umožnil prodej, užívání a v malém množství také pěstování rostlin. Podle nové studie by model fungoval lépe z hlediska prevence a přinesl by miliardy státu. Policie se tohoto rozvolnění obává, může prý přinést celou škálu problémů.
Otravy pokračují, na Karlovarsku po předávkování HHC leží na JIP tři lidé
5. února 2024 9:58
Záchranáři zasahovali o víkendu v Karlovarském kraji u sedmi případů intoxikace látkou HHC. „Pět lidí s poruchou vědomí nebo nevolností převezli do nemocnice, dva zůstali v domácí péči,“ uvedl mluvčí
Výše je jen velmi stručný výtah z mediálního prostoru o HHC a konopí. Vládní (proti)drogový koordinátor však přes všechno výše uvedené usiluje o legalizaci „malého množství konopí“. Je to cesta inspirovaná některými „svobodomyslnými“ společnostmi v EU, zvláště té holandské.
Odborníci se shodují , že užívání marihuany je v zásadě bezpečnější či méně rizikové než konzumace alkoholu. Přesto se o její legalizaci v Česku bez jasnějších výsledků doposud pouze mluvilo. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila, který má přípravu cesty k regulované legalizaci na starosti, bychom se mohli dočkat už zanedlouho. „Doufám, že ještě letos bude na světě paragrafové znění, které zamíří do sněmovny,“ říká v rozhovoru pro deník Echo24 národní koordinátor Vobořil. Státu by to podle analýz ekonomů mohlo vynést až 10 miliard korun ročně. „Nakonec to dopadne stejně jako v Holandsku, kde mají ‚coffee shopy‘ už 40 let a spotřeba marihuany je tam výrazně nižší než v Česku,“ dodává expert na závislostní a drogovou problematiku.
Takže po alkoholu se u nás bude „svobodně“ šířit užívání konopí, protože je to „méně nebezpečné“. Otravy HHC jsou tak vlastně jen „mráček“ na jinak čistém nebi? Otřesné!


Jan Bartoň

The post HHC … jak je to možné? first appeared on .


Nejčtenější za týden