Jeffrey Sachs: Bidenův a Schumerův plán na pokračování války
RSS

Jeffrey Sachs: Bidenův a Schumerův plán na pokračování války


Prezident Joe Biden odmítá složit prohrané karty, protože sází životy Ukrajinců a peníze amerických daňových poplatníků. (Foto: Flickr)









Biden a vůdce demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer navrhují promarnit životy dalších desítek tisíc Ukrajinců a 61 miliard dolarů z federálních fondů, aby Bidenovo katastrofální selhání v zahraniční politice zůstalo skryto před zraky až do listopadových voleb.



Těchto 61 miliard dolarů na bojišti nic nezmění, kromě prodloužení války, desítek tisíc mrtvých a fyzického zničení Ukrajiny. Ukrajinu to „nezachrání“. Bezpečnosti Ukrajiny lze dosáhnout pouze u jednacího stolu, nikoli nějakým vyfantazírovaným vojenským triumfem nad Ruskem.




Ukrajina oznámila, že potopila ruskou loď Cezar Kunikov a zveřejnila záběry

61 miliard dolarů není nic. Tento horší než zbytečný výdaj by přesáhl kombinovaný rozpočet amerického ministerstva práce, Agentury pro ochranu životního prostředí, Národní vědecké nadace a programu výživy žen, kojenců a dětí.



Téměř přesně před deseti lety tento měsíc udělal Biden mnoho pro to, aby se Ukrajina dostala na cestu ke katastrofě. To je dobře známo těm, kdo se pozorně zabývají fakty, ale Bílý dům, senátní demokraté a mainstreamová média, která Bidena podporují, to před veřejností tají. Podrobnou chronologii s hypertextovými odkazy jsem již dříve uvedl zde.



V roce 1990 prezident George Bush starší a jeho německý protějšek kancléř Helmut Kohl slíbili sovětskému prezidentovi Michailu Gorbačovovi, že se NATO nebude rozšiřovat na východ, pokud Sovětský svaz přijme sjednocení Německa. Když se Sovětský svaz v prosinci 1991 rozpadl a nástupnickým státem se stalo Rusko, rozhodli se američtí představitelé nedodržet dohodu.




Rusové sestavili podivný vlak dlouhý 30 km. Má přes dva tisíce vagonů

Prezident Bill Clinton zahájil rozšiřování NATO přes hlasitý odpor špičkových diplomatů, jako byl George Kennan, a přes odpor svého vlastního ministra obrany Williama Perryho. V roce 1997 Zbigniew Brzezinski zvýšil sázky a navrhl rozšíření NATO až na Ukrajinu. Slavně napsal, že bez Ukrajiny by Rusko přestalo být velmocí.



Ruští představitelé dali opakovaně najevo, že rozšíření NATO na Ukrajinu je pochopitelně nejčervenější z ruských červených linií. V roce 2007 prezident Vladmir Putin prohlásil, že dosavadní rozšiřování NATO je podvodem na slibu z roku 1990 a že nesmí jít dál. Navzdory těmto jasným varováním, včetně varování vlastních diplomatů, se George W. Bush ml. v roce 2008 zavázal rozšířit NATO na Ukrajinu a Gruzii, aby obklíčil Rusko v Černém moři.



William Burns, nyní ředitel CIA a tehdy velvyslanec USA v Rusku, napsal slavnou nótu s názvem „Nyet znamená Nyet“, v níž vysvětlil, že ruský odpor proti rozšíření NATO je napříč ruským politickým spektrem. Také většina samotných Ukrajinců byla rozhodně proti tomuto plánu a upřednostňovala neutralitu před členstvím v NATO. Ukrajinská Rada v roce 1990 vyhlásila státní suverenitu Ukrajiny na základě toho, že se stane „trvale neutrálním státem“. V roce 2009 si ukrajinský lid zvolil Viktora Janukovyče, který kandidoval na platformě neutrality.




Proč Boris Johnson sabotoval mírovou dohodu s Ukrajinou?

Počátkem roku 2014 se Spojené státy rozhodly pomoci Janukovyče svrhnout v rámci státního převratu. Jednalo se o standardní operační postup amerického hlubokého státu, který byl použit při desítkách příležitostí po celém světě. Do práce na Ukrajině se pustila CIA, National Endowment for Democracy, USAID a nevládní organizace jako Open Society Foundation. Hlavní osobou byla Victoria Nulandová, která byla nejprve hlavní zástupkyní zahraničněpolitického poradce Richarda Cheneyho, poté velvyslankyní George Bushe mladšího při NATO, poté mluvčí Hillary Clintonové a do roku 2014 náměstkyní ministra zahraničí.



Tentokrát Rusové zachytili spiknutí na nahrávku v zachyceném hovoru mezi Nulandovou a americkým velvyslancem na Ukrajině Geoffreym Pyattem (nyní náměstkem ministra zahraničí). Nulandová vysvětluje Pyattovi, že viceprezident Joe Biden pomůže vybrat a upevnit vládu po převratu. Tým pro Ukrajinu z roku 2014, který tvořili Biden, Nulandová, Jake Sullivan (tehdejší a nyní Bidenův poradce pro národní bezpečnost), Geoffrey Pyatt a Antony Blinken (tehdejší náměstek poradce pro národní bezpečnost), zůstává týmem pro Ukrajinu dodnes.



Je to tým neumětelů. Mysleli si, že Janukovyčovo svržení rychle odstartuje expanzi NATO. Místo toho etničtí Rusové na Ukrajině virulentně odmítli rusofobní vládu po převratu, kterou dosadila Nulandová, a požadovali autonomii etnicky ruských regionů. V referendu se Krym drtivou většinou vyslovil pro připojení k Rusku.




Ruští vojáci na Ukrajině používají Starlink

Obama, Biden a jejich tým vyzbrojili popřevratovou vládu k útoku na etnicky ruské regiony v domnění, že tím to skončí. Regiony se však postavily na odpor. Ukrajina a odtržené regiony podepsaly minské dohody, které měly ukončit boje a poskytnout etnicky ruskému Donbasu ústavní autonomii. Dohodu Minsk II podpořila Rada bezpečnosti OSN, ale USA se soukromě dohodly s ukrajinskou vládou, že je v pořádku ji ignorovat.



V roce 2021, po sedmi letech bojů a více než 14 000 mrtvých v Donbasu, vyzval Putin nově zvoleného prezidenta Bidena, aby zastavil rozšiřování NATO a zahájil jednání s Ruskem o vzájemných bezpečnostních opatřeních. Biden Putinovu výzvu k ukončení hry o rozšíření NATO o Ukrajinu odmítl.



V únoru 2022 zahájil Putin invazi v rámci speciální vojenské operace (SMO) s cílem dotlačit Ukrajinu k jednacímu stolu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj okamžitě vyzval k jednání na základě neutrality Ukrajiny. Do měsíce byla mezi Ukrajinou a Ruskem uzavřena rámcová dohoda o ukončení bojů založená na neutralitě Ukrajiny a ukončení rozšiřování NATO na Ukrajinu. Biden zasáhl, aby dohodu zastavil, přičemž USA informovaly Zelenského, že USA neutralitu nepodpoří.




Toto sdělil Tucker Carslon poté, když dodělal rozhovor s Putinem

Biden a jeho tým měli v rukávu ještě další nepovedené triky. Pevně věřili, že americké finanční sankce – zmrazení ruských aktiv a vyřazení Ruska z bankovního systému SWIFT – ochromí ruskou ekonomiku a přimějí Putina k ústupkům. Ve skutečnosti očekávali, že ho následná hospodářská krize svrhne. Nic takového se ovšem nestalo.



Pak očekávali, že zbraně NATO Rusko na bojišti porazí. Ani to se nestalo. Pak očekávali, že „protiofenzíva“ Ukrajiny v létě 2023, podporovaná plánovači Pentagonu a CIA, Rusko porazí. Místo toho Ukrajina přišla o statisíce mrtvých a zraněných vojáků – její vojenská technika byla zničena.



Celé válce, včetně ztráty ukrajinského území, statisíců ukrajinských obětí a naprostého plýtvání více než 100 miliardami dolarů, které doposud američtí daňoví poplatníci vynaložili, bylo možné snadno předejít.




Bílý dům: Nevěřte ničemu, co Putin říká v rozhovoru s Carlsonem

Nyní chtějí Biden a Schumer na toto do očí bijící selhání vrhnout další ukrajinské životy a další desítky miliard dolarů. Chtějí to udělat ve spěchu, bez jakéhokoli dohledu Kongresu, natož veřejnosti, bez slyšení a bez jakékoli strategie. Faktem je, že chtějí Bidena zachránit před ostudou za deset let marnivých a neúspěšných intrik, a to přinejmenším do listopadových voleb.



Pro bezpečnost Ukrajiny zbývá jediná odpověď: diplomacie a neutralita. Toto řešení nestojí životy ani peníze. Byla to volba Ukrajiny před pučem v roce 2014 a znovu v roce 2022, dokud ji nezastavil Biden. Je to cesta, kterou Biden a senátní demokraté stále odmítají jít.



Jeffrey Sachs
Článek Jeffrey Sachs: Bidenův a Schumerův plán na pokračování války se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden