Glosa MM: Proč tolik „expertů“ volá po zrušení výuky matematiky?
RSS

Glosa MM: Proč tolik „expertů“ volá po zrušení výuky matematiky?


MIROSLAV MACEK
Zdá se být jasné, proč tolik „expertů“ volá po zrušení výuky matematiky, neboť jen matematicky negramotní mohou věřit tomu, že české progresivistické školství se zlepšuje a zlepšuje.
A teď si představte, že by měli alespoň základní matematické vzdělání a z posledních čísel České školní inspekce o minimální nebo nedostatečné úrovni znalostí žáků základních škol, totiž že tyto neznalosti vykazuje
U čtenářské gramotnosti v 5. třídě 55 % žáků
U čtenářské gramotnosti v 9. třídě 46 % žáků
V dějepise v 9. třídě 57 % žáků
Ve fyzice v 9. třídě 54 % žáků
V chemii v 9. třídě 64 % žáků
V přírodopisu v 9. třídě 55 % žáků
V zeměpise v 9. třídě 50 % žáků
a z těchto čísel si dovodili, že ze základní školy vychází více než polovina žáků s minimálními nebo žádnými znalostmi klíčových vyučovacích předmětů, a co víc, požadovali by okamžitě vzhledem k nemalým penízům, které na školství odvádějí, co nejrychlejší nápravu tohoto tristního stavu. A protože ryba smrdí od hlavy…
Čtenář glos J. K. mi poslal následující odpověď experta (!!) na obor školství a spoluzakladatele informačního centra o vzdělávání Eduin Tomáše Feřteka na dotaz novinek.cz:
Otázka: Byly ty poslední přijímačky čirý průšvih, nebo to nakonec nedopadlo tak zle, jak se čekalo?
Odpověď: On to byl průšvih. Samozřejmě to nějak dopadlo, naprostá většina dětí se někam dostala, ale my nevíme, jestli se dostaly tam, kam chtěly. Určitě ale víme, že velká část z nich se naopak nedostala, kam chtěla. Jenže zase úplně nevíme, kam vlastně chtěly. Protože jestli tomu systému něco scházelo, tak to jsou data.
Komentátor Bohumil Pečinka opouští Reflex a nastupuje do Echo.24, což je skvělá zpráva. Vždy jsem jej považoval za brilantního komentátora, schopného jít vždy k jádru věci a navíc píšícícho srozumitelným jazykem.
V poslední době jsem však několikrát kroutil hlavou (a také zde o tom psal) nad jeho posledními články – tolik byly poplatné stávajícímu trendu Reflexu.
Doufám, ba jsem přesvědčen, že v Echu.24 budu moci opět číst jeho výstižné komentáře…
Ukrajinský představitel pohraniční stráže Ihor Matvijčuk tvrdí, že i dnes z Ukrajiny každodenně odjíždí přibližně 6000 mužů ve věku schopném vojenské služby směrem přes západní hranici.
Holt už dávno neplatí slova Quinta Horatia Flacca „Dulce et decorum est pro patria mori“, tedy „Je sladké a čestné zemřít pro vlast“, zřejmě proto, že spousta obyvatel se s vlasti v rukou oligarchů a korupčníků pranic neztotožňuje.
Co myslíte, jak by to bylo u nás?
Jiří Milton v diskusi na novinkách.cz:
Prezidentské volby se blíží, tak je potřeba začít vrtěti psem a někoho v rámci ochrany světa vybombardovat. To už je takový tradiční folklór.
The post Glosa MM: Proč tolik „expertů“ volá po zrušení výuky matematiky? first appeared on .


Nejčtenější za týden