Švédsko ztratilo kontrolu nad věznicemi, které si převzaly gangy vězněných zločinců
RSS

Švédsko ztratilo kontrolu nad věznicemi, které si převzaly gangy vězněných zločinců


To, co nyní tíží švédské vězeňství, je v zemích jako Francie nebo Velká Británie dlouholetým problémem. Ve většině věznic kralují kápové muslimských gangů nebo jejich výše postavení členové, kteří si tam odpykávají trest za své zločiny.
Pomineme-li fakt, že ve Švédsku jsou většinou tresty jen symbolické, takže jen málo vězňů zůstává ve vězení delší dobu, pak samotné věznice jsou spíš jakýmisi lepšími ubytovnami , či spíše obdobou levného hotelu , za který však ubytovaní nemusí platit.
Ve Švédsku dbají na to, aby měl každý vězeň pokud možno soukromí, takže cely jsou po jednom, přičemž  součástí cely je sociální zařízení a televize.  Jen ve výjimečných případech jsou kvůli přeplněnosti věznic vězni umisťováni po dvou.
Není tedy divu, že již dávno kapacita stávajících věznic nestačí. A aby toho nebylo dost, tak vězni sami si věznice převzali a ti silnější se snaží  ovládat nejen spoluvězně, ale i dozorce.
Lze předpokládat, že pasivita dozorců je dána i tím, že se často bojí, aby nebyli v případě odporu proti násilným vězňům případně nazýváni rasisty a xenofoby.
Odboroví předáci varují, že švédští vězeňští dozorci ztratili kontrolu nad věznicemi v zemi, přičemž přeplněnost věznic vede k nárůstu hrozeb a násilí.
„Ztrácíme kontrolu. Vězni víceméně převzali kontrolu nad věznicemi,“ řekl Christer Hallqvist, předseda odboru nápravných služeb odborů Seko.
Prozradil, že personál neměl jinou možnost, než se od vězňů distancovat, protože v současné době nemá zdroje na to, aby odvrátil incidenty a varoval, že současná situace skončí katastrofou.
„Překročili jsme hranici. Politici musí situaci uklidnit svými rozhodnutími, abychom to mohli napravit,“ dodal.
Švédská vláda učinila z potírání kriminality jeden ze svých klíčových volebních slibů a snaží se přímo řešit probíhající krizi násilí gangů, které zemi postihuje.
Švédská středopravicová administrativa vedená premiérem Ulfem Kristerssonem zavedla větší pravomoci pro policii a tvrdší tresty za trestné činy spáchané střelnými zbraněmi ve snaze zastavit rekordní počet vražd souvisejících se střelnými zbraněmi ve skandinávské zemi.
Minulý týden švédská vláda oznámila nové pravomoci pro policii, která bude mít oprávnění  zastavovat a prohledávat mladíky, kteří nosí falešné značkové oblečení (což jsou členové muslimských gangů), v rámci posledního pokusu vypořádat se s probíhajícími válkami gangů, díky nimž se Švédsko stalo zemí s nejvyšším počtem smrtelných střeleb v Evropě po Albánii.
Zvýšený důraz na kriminalitu však nejde ruku v ruce s dostatečnými investicemi do věznic v zemi a přeplněnost věznic se stala hlavním problémem, což si přední vládní představitelé přinejmenším uvědomují.
„Ve švédské vězeňské péči je situace velmi napjatá,“ řekl ministr spravedlnosti Gunnar Strömmer.
„Je to důsledek vážného vývoje kriminality v průběhu mnoha let a expanze Nápravné služby začala příliš pozdě…“
Podle vlastních údajů Nápravné služby jsou nyní výhrůžky a násilí ve věznicích nejvyšší za poslední dobu, přičemž v loňském roce bylo zaznamenáno 1 333 případů násilí mezi vězni, což je nárůst z 1 198 v roce 2022 a 1 242 v roce 2021.
Znepokojivé je, že v loňském roce bylo zaznamenáno 2 354 případů vyhrožování a násilí vůči vězeňskému personálu, což je nárůst oproti 1 962 a 1 744 případům v předchozích dvou letech.
Země se již léta potýká s předem prohranou bitvou v boji proti zločinu muslimských gangů a souvislost mezi válkou gangů a masovou invazí  je široce uznávána na nejvyšších úrovních vlády.
V podstatě jde o „dědictví“ zejména posledních 20 let, kdy všechny předchozí vlády nadšeně a ve velkém vítaly muslimy ze zemí Středního a Blízkého východu i Afriky.


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 3 Průměrně: 5 ]







Článek Švédsko ztratilo kontrolu nad věznicemi, které si převzaly gangy vězněných zločinců se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden